Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Hygiëne en veiligheid: Welke kranen gebruiken in zorginstellingen?
Het aanbod van DELABIE voor zorginstellingen omvat wastafel- en douchemengkranen.

Hygiëne en veiligheid: Welke kranen gebruiken in zorginstellingen?

In zorginstellingen is het bestrijden van bacteriegroei in het waternetwerk een voortdurende uitdaging. Infecties die veroorzaakt worden door slechte netwerkhygiëne kunnen ernstig zijn. Daarom is het plaatsen van een mengkraan zo dicht mogelijk bij het aftappunt belangrijk om dit probleem aan te pakken.

De bacteriën die van nature aanwezig zijn, zoals legionella, kunnen ziekenhuisinfecties veroorzaken. Vaak zorgen deze voor een dodelijke afloop voor mensen met een zwak immuunsysteem. In 2021 werden in Europa 3,5 miljoen infecties bij patiënten in zorginstellingen vastgesteld. Deze infecties veroorzaakten 90.000 doden en tonen de omvang van het probleem in waternetwerken aan. Het Nederlandse Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft een beheersplan opgesteld voor het ontwerp en de werking van sanitaire voorzieningen, evenals een verplichting om de bacteriologische kwaliteit van het water te meten. 

Alle elektronische kranen van DELABIE zijn uitgerust met een automatische periodieke spoeling elke 24 uur na het laatste gebruik.

Om bacteriegroei te voorkomen, zijn twee maatregelen nodig: stilstaand water in het waternetwerk tot een minimum beperken en ervoor zorgen dat de warmwatertemperatuur op elk punt van de installatie boven de 60°C blijft. Wanneer sanitair niet regelmatig gebruikt wordt, stagneert het water in de leiding en koelt het af tot een temperatuur die bevorderlijk is voor bacteriegroei. Het is bovendien essentieel dat de kranen regelmatig gespoeld worden om de hygiëne in het netwerk op een hoog peil te houden. Daarom zijn alle elektronische kranen van DELABIE uitgerust met een automatische periodieke spoeling elke 24 uur na het laatste gebruik.

Het aanbod van DELABIE voor zorginstellingen omvat wastafel- en douchemengkranen die weinig stilstaand water bevatten en gebruikers beschermen tegen verbranding. DELABIE biedt drie mengkranen als oplossing:

1. De gecertificeerde thermostatische douchemengkraan H9768 bevat een zeer laag watervolume en is bovendien voorzien van een antiverbrandingsveiligheid. Het thermostatische binnenwerk zorgt voor een stabiele temperatuur. 

2. De 2621EP wastafelmengkraan heeft geen uitloop, wat de waterinhoud in het kraanlichaam beperkt. Deze mengkraan voldoet precies aan de vereisten van zorginstellingen.

3. De PREMIX NANO, ontwikkeld voor publieke ruimten, is een zeer kleine thermostatische mengautomaat die eveneens perfect voldoet aan de behoeften van zorginstellingen.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details