Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
In een beschermde omgeving wordt de buitenwereld naar binnen gehaald
Links: de nieuwbouw en rechts: het gedateerde Het Kompas.

In een beschermde omgeving wordt de buitenwereld naar binnen gehaald

Park Vossenberg is een bijzondere, vooral duurzame plek. “Met centraal in het park het gloednieuwe woonzorgcentrum De Vossenberg biedt het dementiezorg in het hart van de Kaatsheuvelse gemeenschap”, zegt projectleider Vicky van Kuijk. Het uitgangspunt van de initiatiefnemers is helder: zorg bieden in een beschermde omgeving die verder reikt dan de entree én de buitenwereld naar binnen halen.

De eerste fase van project Park Vossenberg van Zorggroep Elde Maasduinen aan de Antoniusstraat is gereed. Het biedt in een U-vorm ruimte aan 89 zorgappartementen, vier kamers voor tijdelijk verblijf en comfortabele ruimten waar bewoners samen kunnen ontspannen. In een later stadium, als het gedateerde woonzorgcentrum De Vossenberg aan de voorzijde van het park is gesloopt, komen daar nog zo’n vijftig appartementen, zowel sociale huur als vrijesector, bij.

Projectleider Vicky van Kuijk in gesprek met een collega.

Tijdens de rondleiding vertelt Van Kuijk honderduit, heeft voor de werklieden en techneuten die de laatste hand leggen aan de appartementen een vriendelijke lach en geeft terloops ook antwoorden op hun vragen. Ze voelt zich thuis op Park Vossenberg. Niet vreemd als je dag na dag aan zo’n ambitieus en innovatief project mag werken en het ziet ontspruiten. “Hier komen de bewoners van het ­gedateerde hoofdgebouw De Vossenberg en het nog meer gedateerde Het Kompas samen. Nee, we hebben geen afdelingen meer. De bewoners beschikken over een tweekamerappartement met keukenblok, slaap­kamer en aangepaste badkamer. Ook van huiskamers is geen sprake. In vijf ontmoetingsruimten sluiten de activiteiten aan bij de interesses van de bewoners.” 

De namen spreken voor zich: De Heeren, De Huiskamer, De Tuinderij, Wellness en Het Atelier (zie kader Vervoort). “Het idee is dat de bewoners in de verschillende kamers hun eigen sociale omgeving vinden.” Van een opgelegd programma, zo laat daar en zo laat dat, is eveneens geen sprake. “Natuurlijk hebben veel bewoners vaste patronen, daar gaan we niet aan tornen. Wij voorzien in daginvulling met een professionele blik.” Als de zorg ter sprake komt, wijst Van Kuijk op het comfort dat De Vossenberg biedt. “Welbeleven verzacht de omstandigheden en daardoor ook vaak de pijn. We kunnen onze bewoners niet gelukkig maken, maar met onze kennis en expertise kunnen we wel optimaal bijdragen aan levensgeluk. Een mooie omgeving helpt daar zeker bij.”

In de volkstuinen wordt door particulieren uit Kaatsheuvel al druk getuinierd.

Individuele zorg op maat

Volgens Van Kuijk biedt het comfortabele gebouw de structuur die bewoners wensen en leent het zich voor het leveren van individuele zorg op maat. “Zorg die past bij hun ziektebeeld, maar we zijn wars van een opgelegde sociale structuur. We hebben geïnventariseerd wat bewoners en naasten gewend zijn en dat willen we na de verhuizing voortzetten. Dat geldt zowel voor huidige als toekomstige bewoners.” Behalve de bewoners en hun familie zijn bij de uitwerking van het concept ook personeel, mantelzorgers, cliëntenraad en onderzoekers van universiteiten betrokken.

Groen regeert

Buiten valt het oog op het Energiehuis. Park Vossenberg is niet alleen sociaal maar ook economisch en ecologisch duurzaam. “We zijn zelfvoorzienend, gasloos, halen energie uit eigen zonnepanelen en het gebouw is voorzien van een warmtepomp. Ook de bestrating heeft een duurzaam karakter (zie kader TTO). In de nog aan te leggen vijver wordt regenwater opgevangen. De ‘overstort’ is een, aan het park grenzende, waterloop. Groen regeert op Park Vossenberg. De monumentale bomen zijn behouden en in de volkstuinen wordt door particulieren uit Kaatsheuvel al druk getuinierd. Het is één van de voorbeelden waar buiten naar binnen wordt gehaald. Het is daar waar aarden wallen ervoor zorgen dat bewoners vrij de volkstuinen kunnen bezoeken, kunnen genieten van een aardbei of andere vrucht en over de prachtige paden geflankeerd door decennia oude kastanjebomen kunnen wandelen. Vanzelfsprekend bruist het in het appartementengebouw van de domotica, maar we zetten onze bewoners niet achter gesloten deuren. Natuurlijke obstakels zijn de grenzen zoals onder meer aarden wallen.” Dat buiten naar binnen halen is ook van toepassing op de kapel. Die is officieel aan de eredienst onttrokken en doet dienst als bar/restaurant. De sfeervolle ruimte herinnert nog aan tijden dat de paters er hun diensten hadden. Met respect voor het gebouw is er gerestaureerd en ingericht. Akoestische wanden zorgen ervoor dat van galm, die een kerkgebouw vaak eigen is, geen sprake is. Het is een plek waar bewoners met hun naasten en inwoners van Kaatsheuvel kunnen genieten van rust, een kop koffie, een lunch of een diner uit de uitstekende keuken. Het mag duidelijk zijn dat kennis, kunde en expertise op Park Vossenberg samenkomen in hypermoderne gebouwen en een prachtige, groene omgeving. “Bewoners in vrijheid laten genieten en dat het liefst samen met ‘tout’ Kaatsheuvel, als uitgangspunt.”  

De kapel doet dienst als bar/restaurant.

Aansprekende inrichting: van meubels tot stoffering

Claudia Stalpers van Vervoort Meubelen straalt als ze over de inrichting van de ontmoetingsruimten in De Vossenberg in Kaatsheuvel vertelt: “Het magazijn staat hier vol meubilair en accessoires. We kunnen niet wachten op de uitlevering.” 

Ze heeft het beeld van hoe de inrichting van De Heeren, De Huiskamer, De Tuinderij, Wellness en Het Atelier wordt al op haar netvlies. “Een sfeervolle en vooral ook bij de mensen en hun situatie passende omgeving.” Als voorbeeld geeft ze bij De Tuinderij ‘een Green table’, bij Wellness ‘zachte aaibare materialen’, bij Het Atelier ‘een fraaie kurkwand waar de creatieve uitspattingen een plek kunnen krijgen’ en bij De Heeren ‘rijke materialen’. Stalpers mag dan het verhaal doen, ze roemt de inbreng van de Vervoort-studio en in het bijzonder van collega en interieurontwerpster Mischa Grijzen. “Zij voelde haarfijn aan wat De Vossenberg wilde, van meubels tot stoffering.” Ook de naam Thijs Murré valt in het gesprek in de aansprekende showroom van Vervoort in Goirle. Deze interieurarchitect richtte zich op de voormalige kapel waar het door Vervoort geleverde zitmeubilair uitstekend tot zijn recht komt. Behalve voor de ontmoetingsruimten draagt Vervoort ook zorg voor de inrichting van de personeelsruimte en kantoren in de nieuwbouw van De Vossenberg.

De juiste helende verlichting voor uw zorgproject

Verlichting speelt een belangrijke rol in de gezondheidszorg omdat het zowel de ervaringen van patiënten verbetert als de mogelijkheden van personeel om het vereiste zorgniveau te leveren. 

LED-verlichting is hierbij niet alleen een duurzame keuze, maar kan ook de zorgomgeving verbeteren en kosten verlagen door energie te besparen en de operationele efficiency te verbeteren. De nieuwste LED-technologie van POP Light zorgt voor een weldadige sfeer voor uw patiënten en een dynamische werkomgeving voor uw medewerkers.

Basis verlichting, complexere armaturen met verschillende soorten sturingen, kleuren en biodynamische LED-verlichting behoren tot de mogelijkheden bij POP Light. Voor project Park Vossenberg heeft POP Light extra zorg besteed aan een egaal lichtbeeld, om een zo rustig mogelijke omgeving te creëren voor de bewoners. 

‘Korte lijn met opdrachtgever motiveert extra’

Aan de uitdrukking van Leon van Roessel, directeur van TTO Sloop & Infra (Tilburg), is te zien dat het project Park Vossenberg hem aanspreekt. “Heel bijzonder wat hier van de grond komt”, vertelt hij. Van Roessel doelt niet alleen op de voormalige kapel, maar op al wat daar omheen gebeurt. 

TTO Sloop & Infra is op Park Vossenberg onder meer verantwoordelijk voor het grondwerk. “Infra zowel boven- als ondergronds”, zegt Van Roessel. “Bovendien dragen we zorg voor de inrichting van het landschapspark.” Ook de aanleg van de riolering en de tuinverlichting zijn bij TTO Sloop & Infra in deskundige handen. “We zijn hier in 2018 begonnen met archeologisch- en munitieonderzoek. Dat leidde tot niets. Wel moest een ‘kleine spot bodemverontreiniging’ worden aangepakt.” Terwijl er op de achtergrond door zijn mensen wordt bestraat, neemt Van Roessel een klinker in de hand. “We werken hier met dure gebakken materialen. Kleurechte klinkers, die zorgen voor de juiste toonzetting op Park Vossenberg.” Hij roemt de korte lijnen met de opdrachtgever en zegt dat dit extra motiveert. Ook schakelt hij nog even naar het allereerste begin van de opdracht, het slopen van én de aanleg van de nieuwe volkstuinen. “Daar wordt al druk getuinierd, een mooi resultaat om zo een brug te slaan met de buitenwereld.” Vanzelfsprekend is Van Roessel trots dat de keuze in de aanbesteding op TTO Sloop & Infra is gevallen. Niet alleen vanwege de prijs, maar ook vanwege de kunde. Dat laatste komt tot uiting in het gedeelte dat al gereed is.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details