Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
In Nijmegen wordt gebouwd  aan het ziekenhuis van de toekomst
“Omdat de angiokamer en hybride OK nu aan elkaar grenzen, kunnen we sneller elkaars hulp inroepen.”

In Nijmegen wordt gebouwd aan het ziekenhuis van de toekomst

Nieuwe hybride OK en Angio in Canisius Wilhelmina Ziekenhuis

CWZ in Nijmegen investeert voortdurend in modernisering om de best mogelijke zorg te kunnen leveren. Eind vorig jaar werd een spraakmakend project afgerond: een nieuwe hybride operatiekamer waar een conventionele operatiekamer en een geavanceerde röntgenkamer samenkomen in één ruimte. Deze combinatie heeft veel voordelen voor patiënten en chirurgen.

“We hebben meer ruimte, geavanceerde apparatuur en nieuwe software.”

Ale Houtsma, voorzitter van de raad van bestuur van CWZ, zegt hierover: “Met de komst van de hybride OK heeft CWZ weer een belangrijke stap gezet naar het ziekenhuis van de toekomst. Dit past in de ambitie van ons ziekenhuis om, samen met externe zorgpartners, te bouwen aan hoogwaardige tweedelijns medisch-specialistische zorg in de regio Nijmegen, zodat de patiënt waardevolle en zinnige zorg krijgt op de juiste plek.” Bouwen aan de Zorg schoof in Nijmegen aan tafel om te praten over deze innovaties. Een gesprek met Jurgen Maatkamp (Hoofd Bouw & Huisvesting), Monique Latta (Afdelingshoofd OKC), Rianda Moed (OK-assistent klinische operatie-afdeling), Ellen König (Projectleider MIT), Arthur Beukelaar (Projectleider MIT), Nout Reichgelt (Projectmanager Projectenbureau Reichealth), Michiel van Summeren (Commercieel
Directeur Cornelissen Aannemersbedrijf) en Jarno van Griensven
(Projectleider Cornelissen Aannemingsbedrijf).

Een strategisch goede beslissing

“De wens om een hybride OK te hebben, bestond al langer”, zegt Latta. “Dat werd een businesscase, met als eindconclusie van de Raad van Bestuur dat dit strategisch gezien een goede beslissing zou zijn. Dat betekende dat we de schouders eronder konden zetten.” Met het in werking zetten van het plan, kwam ook de uitdaging: bouwen in een bestaande omgeving of: werken met ‘de winkel open’. Maatkamp: “Met het juiste overleg en door rekening te houden met alle stakeholders binnen het ziekenhuis is (bijna) alles mogelijk. In zowel de nieuwe angiokamer als de hybride OK werken we nu met röntgenapparatuur van Canon Medical Systems. Dit röntgenapparaat kan zowel doorlichten (bewegend beeld tonen) als ook een 3D-reconstructie maken. Dankzij deze beeldvorming kan een procedure minimaal invasief worden uitgevoerd, doordat er geopereerd wordt onder direct zicht.”  

De nieuwe angiokamer.

Moed voegt toe: “Door de angiokamer in het OK-complex te realiseren, kan er zeer efficiënt worden samengewerkt tussen de interventieradiologen en andere medisch specialisten. Er kan meer in één sessie gebeuren.” Latta: “Door de angio en de hybride OK bij elkaar te brengen, maken we overleg tussen beide afdeling gemakkelijker. Alle snijdend specialisten maken gebruik van de OK, de POK1/angio wordt door de interventieradiologen en chirurgen gebruikt.”

Ruimte maken

Maatkamp schetst de bouw van beide kamers als een uitbreiding op het bestaande OK-complex. “Daar moest wel ruimte voor gecreëerd worden. Zo is de angio gevestigd op de plaats van de voormalige kinderdagunit. De kinderdagunit is nog steeds zelfstandig maar is wel op een andere manier vormgegeven: er is een wacht/voorbereidingsruimte op het OKC gemaakt en de nazorg vindt plaats op de kinderafdeling. We bieden nu meer zorg op een geconcentreerd gebied. Nout Reichgelt is vanuit onze flexibele schil ‘ingevlogen’ vanwege zijn expertise. Reichealth heeft namens CWZ gezorgd voor het complete ontwerp, bouwkundig en installatietechnisch, de projectvoering en het projectmanagement. We kennen inmiddels een langdurige samenwerking op dit vlak, naar volle tevredenheid.”

Reichgelt voegt toe: “Samen met medische informatietechnologie (MIT) en zorgverleners hebben we gekeken naar hoe we de ruimte zowel technisch als praktisch het best konden inrichten, met een prettige uitstraling voor zowel patiënten als medewerkers.” Moed beaamt dat en vertelt: “In een dummysessie hebben we alles 1 op 1 nagebootst en uitgezet met tape en lint. Zo konden we precies zien hoeveel ruimte we nodig hadden. Er is gekeken naar looproutes, posities van pendels, et cetera.” Breukelaar: “De kracht om tot een goede inrichting te komen, lag hier in een prima overleg tussen de gebruikers en de afdeling MIT.” Maatkamp knikt instemmend: “Door de krachten van gebruikers, MIT en het Projectenbureau te bundelen, hebben we efficiënte slagen kunnen maken.”

Snelheid van bouwen van cruciaal belang

Cornelissen aannemingsbedrijf kreeg de opdracht om de bouw te realiseren. Van Summeren: “We zaten in een vroeg stadium aan tafel met de uitvoerenden. Alle lof voor de inspanningen van Reichealth, die dit project voortreffelijk heeft begeleid. Door goed overleg te plegen met Kropman Installatietechniek en de technische mensen van het CWZ konden we zeer planmatig werken. De snelheid was van cruciaal belang, aangezien de apparatuur voor beide ruimtes al besteld was. De bouwkundige voorzieningen zijn dan ook snel gerealiseerd.” Van Griensven: “Er moest, voordat met de hybride OK kon worden gestart, eerst een aantal ruimtes en transportdoorgangen gerealiseerd worden zodat het primaire werkproces van CWZ niet verstoord zou worden.” In totaal is er in zes fases gebouwd. “Een extra uitdaging werd gevormd door de geldende regelgeving en omstandigheden rondom corona. Toch hebben we door goed overleg snel, efficiënt en veilig te kunnen werken.”

In de praktijk

Maatkamp: “Qua huisvesting hebben we alles zo optimaal mogelijk ingericht, in verband met de indeling in zones is een deel van de openbare gang bij het project betrokken.” Moed legt uit wat de grootste verschillen in gebruik zijn ten opzichte van de oude situatie: “We hebben meer ruimte, geavanceerde apparatuur en nieuwe software. Alles is gekoppeld in het systeem. Omdat de angiokamer en de hybride OK nu aan elkaar grenzen, kunnen we sneller elkaars hulp inroepen.” Latta: “De voorraden liggen nu zeer efficiënt in een magazijn, aansluitend aan de kamers en hoeven niet meer van elders te komen.” Er wordt inmiddels volop gewerkt in beide ruimtes. König: “Het was spannend om voor het eerst te mogen werken met de nieuwe röntgenapparatuur. We maakten in onze OK al gebruik van slimme ICT-oplossingen, onder andere op het gebied van bevoorrading. Een goed voorbeeld is de App2Order om via een app snel en eenvoudig logistieke materialen voor operaties op de OK te bestellen en af te leveren. Daar laten we de hybride OK nu ook gebruik van maken. Qua innovatie zijn we weer een enorme stap vooruit gegaan. Zo zijn er camera’s, microfoons en speakers aanwezig zodat we vanuit beide ruimtes de operatie kunnen streamen. Zo kan er op afstand worden meegekeken.”

Ook Mark Rotteveel, expert angio en Renee Metzelaar, radiologisch laborant specialisatie, zijn zeer tevreden met de resultaten en zijn van mening dat de komst van beide nieuwe ruimtes én de nieuwe apparatuur alles nog completer heeft gemaakt. “De gedetailleerde beeldvorming zorgt ervoor dat de operatie in één sessie kan gebeuren. Patiënten hoeven niet eerst een behandeling bij radiologie en daarna een behandeling op de operatiekamer te ondergaan.”  

Waardevolle en zinnige zorg

“Deze hybride wijze van opereren (minimaal invasief) verkleint de kans op complicaties. Patiënten kunnen eerder naar huis en er zijn minder vaak her-operaties nodig. Groot voordeel is ook dat de nieuwe apparatuur patiënten aan minder straling blootstelt. Daarnaast kunnen
patiënten die eerder niet in aanmerking kwamen voor behandeling omdat ze niet fit genoeg waren voor een ‘open’ operatie, nu wel geopereerd worden. De patiënt krijgt waardevolle en zinnige zorg op de juiste plek. Hierdoor kunnen patiënten vaak eerder naar huis. Hoe fijn is dat?”, zegt Latta tot besluit.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details