Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Industrieel modulair bouwen doet zeker niet onder voor een conventioneel bouwproces

Industrieel modulair bouwen doet zeker niet onder voor een conventioneel bouwproces

Bij grote bouwprojecten komt heel veel kijken, zeker als het om complexe gebouwen zoals laboratoria en ziekenhuizen gaat. Opdrachtgevers, architecten en aannemers worden geconfronteerd met vragen over snelheid, flexibiliteit, duurzaamheid, … en moeten beslissen hoe zij bouwen: conventioneel of modulair. Cadolto Benelux BV bewijst dat industriële bouw heel veel voordelen kent en het eindresultaat zich in alle opzichten met een conventioneel gerealiseerd project kan meten.

Bouwproces gaat sneller

‘Tijd is geld’ en door te kiezen voor een industriële bouwwijze kan men veel tijd besparen. “We voeren alles in eigen beheer uit – van ontwerp over productie tot levering en montage op de bouwplaats”, zegt Peter van Thiel, directeur van Cadolto Benelux BV. “Onze engineers zetten de klantspecifieke plattegronden om in een productieklaar ontwerp, inclusief alle technieken en huisinstallaties. Daarbij werken we nauw samen met de opdrachtgever, architect en installatie-adviseur, zodat de nieuwbouw naadloos aansluit op de bestaande situatie en wensen. Door het project vanaf het begin modulair uit te werken en daarbij gebruik te maken van een bewezen concept en zeer veel ervaring zijn we in staat om in een recordtempo elk nieuwbouwproject te realiseren. Onze industrieel geprefabriceerde modules zijn tot 22 meter lang, 6 meter breed en 4,15 meter hoog en tot 90 % voorgemonteerd en afgewerkt.”

Nauwkeurige prefabricage

Alle modules worden in de fabriek van Cadolto geproduceerd: nauwkeurig, volgens planning en zonder last van weersinvloeden. Terwijl de fundering en andere grondwerken op de bouwplaats aan de gang zijn, is het gebouw al in de maak. Hierdoor kan tot meer dan de helft van de bouwtijd worden gewonnen. De modules omvatten naast de plafonds, wanden, deuren, ramen en vloeren ook al alle technische installaties en zelfs vaak ook het vast gemonteerde meubilair. Het productieproces gebeurt onder ideale omstandigheden en met strenge kwaliteitscontroles, wat het eindresultaat ten goede komt. 

Slim, flexibel en duurzaam

“De kwaliteit van industrieel modulair bouwen zal dan ook geenszins onderdoen voor die van conventioneel bouwen”, stelt directeur Van Thiel. “Bovendien is dit een slimme, flexibele en duurzame manier van bouwen. Wie kiest voor modulair bouwen, kan gekende problemen als geluidsoverlast, stof, slecht weer, hogere kosten, onvoorziene kosten en bouwtijdoverschrijding grotendeels vermijden. Na de productie in grote daarvoor ingerichte hallen worden de modules naar de bouwplaats getransporteerd, waar ze gezamenlijk tot één gebouw afgemonteerd worden. De opmerking dat de architecturale vrijheid beperkt wordt, kunnen we ook gemakkelijk weerleggen, want gerealiseerde projecten tonen aan dat bijna alles mogelijk is. Tot slot biedt deze modulaire bouwwijze ook diverse antwoorden op de vraag naar circulariteit in de bouw. Zo zien we bijvoorbeeld dat ruim 80% procent van de realisaties van Cadolto op de originele plaats blijft staan, maar dat een deel van de gebouwen op een bepaald moment verhuist om op een andere locatie te worden ingezet.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details