Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Ingenieursbureau voor bouw en techniek
De leeszaal van het Rijksarchief Antwerpen.

Ingenieursbureau voor bouw en techniek

Het Wommelgemse ingenieursbureau BOTEC, opgericht in 1992, is een dynamisch adviesbureau dat instaat voor de technische invulling van gebouwen. Dankzij de gedrevenheid van de bestuurders en hun medewerkers geniet deze toonaangevende onderneming een uitstekende reputatie in de bouwsector.    

De corebusiness van BOTEC is het ontwerp en de coördinatie van alle technische uitrustingen in gebouwen. Met toewijding en visie creëert het ontwerpteam sanitaire installaties, elektrotechnische uitrustingen, HVAC-installaties, transportsystemen, keukenuitrustingen en verdeelnetten van medische en industriële gassen. Als expert met ruime ervaring in de zorgsector wordt BOTEC regelmatig ingeschakeld voor uiteenlopende nieuwbouw- en renovatieprojecten voor woonzorgcentra en ziekenhuizen, maar ook onderwijsinstellingen, kantoren en industriebouw passeren de revue. “Al onze ontwerpen leggen de nadruk op rationeel gebruik van water, energie en grondstoffen in het kader van duurzaam bouwen”, verduidelijkt afgevaardigd bestuurder Ilse Cromheeke.

De vernieuwde keuken van WZC Sint-Jozef in Lier.

Klimaatvriendelijke technieken

Reeds jaren geleden trok BOTEC resoluut de kaart van klimaatvriendelijke technieken. Zo werd in 2009 voor WZC De Spoele in Sint-Niklaas geopteerd voor de toepassing van warmte-uitwisseling met de bodem via grondbuizen, waardoor actieve koeling vermeden werd. Ook in het Antwerpse Hof ter Schelde werd voor deze ecologische oplossing gekozen, waardoor de initieel voorziene gaswarmtepompen niet geplaatst werden en het thermische vermogen van de ketels met 10% gereduceerd werd. “Vermits een groot deel van het elektriciteitsverbruik naar verlichting gaat, kozen we al in het ontwerpdossier van 2014 volledig voor LED-verlichting”, zegt Cromheeke.

In Gebouw Z van de Universiteit Antwerpen werden in 2015 onder meer een BEO-veld, zespijpswarmtepomp, gaswarmtepomp en betonkernactivering toegepast. Recent uitgevoerde ontwerpen zijn de elektrotechnische uitrusting van het Rijksarchief Antwerpen, de volledige vervanging van de keuken van WZC Sint-Jozef in Lier en de uitbreiding van de koeling voor WZC Filfurdo in Vilvoorde, uitgevoerd in 2020, nadat BOTEC in 2017 alle technische installaties voor de nieuwbouw ontworpen had. Uiteraard beantwoorden alle installaties steeds aan de bestaande en voortdurend veranderende wetgeving.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details