Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Inhouse engineering en Belgisch maatwerk
Voor AZ Sint-Jan in Brugge leverde Wycor alle technieken en metalen schrijnwerk. (Beeld: Studio Claerhout)

Inhouse engineering en Belgisch maatwerk

Co-denken over afwerking voor de zorg

Al meer dan 40 jaar spitst Wycor zich toe op uitsluitend de afwerking van nieuwbouw- en renovatieprojecten. Een bewuste keuze voor diepgaande specialisatie, zeggen algemeen directeur Johan Van der Stadt en commercieel verantwoordelijke Sven Aerts. 

Algemeen directeur Johan Van der Stadt en commercieel verantwoordelijke Sven Aerts. (Beeld: Studio Claerhout)

Wat is er zo specifiek aan de aanpak van Wycor bij bouwprojecten in de zorg?

Van der Stadt: “Wanneer een zorginstelling bouwt of renoveert, is dat een complex en streng gereguleerd project. We moeten rekening houden met hygiënenormen, akoestiek, brandwerendheid, enzovoort. En dan hebben we het nog niet eens over het functionele aspect. Omdat Wycor zich uitsluitend focust op de afwerking, kijken we anders naar zo’n project dan een algemene aannemer. Afwerking komt voor ons niet aan het einde van de keten, maar aan het begin. Door onze ruime ervaring in en kennis van de zorgsector, kunnen we technisch advies verlenen en hulp bieden bij de materiaalkeuzes. Daarnaast zorgen we voor de strikte bewaking van budget en planning, waardoor we de bouwheer volledig kunnen ontzorgen. Omdat Wycor zich profileert als een echte ‘co-denker’, bieden we met onze expertise een unieke meerwaarde aan onze klanten. In de complexiteit van bouwprojecten voor de zorg werpt onze aanpak zijn vruchten af.”

Gebouw C van Sint-Jan in Brussel kreeg een volledig nieuwe binnenafwerking. (Beeld: Studio Claerhout)

Hoe ziet die meerwaarde eruit in de praktijk?

Aerts: “Een recent voorbeeld is het Heilig Hart-ziekenhuis in Lier. In dit ‘design & build’-project hebben we vanaf de ontwerpfase functioneel meegedacht. Bij Wycor werken een twintigtal engineers met elk hun eigen expertise en specialisatie. Dankzij hun kennis en inzichten uit vorige projecten kunnen we doordachte oplossingen bieden voor de bijzonderheden van elk project. In Lier heeft dat zeker impact gehad op de functionaliteit van het eindresultaat.”

Wycor zorgde voor de vloeren en volledige afwerking van AZ Delta in Roeselare. (Beeld: Erwin Tecqmenne Fotografie)

“Doordat we rechtstreeks met onze klanten samenwerken, kunnen we ook snel schakelen in de loop van het project. In AZ Sint-Jan in Brugge hebben we bijvoorbeeld drie operatiezalen gerenoveerd, terwijl het operatiekwartier in gebruik bleef. Efficiëntie, een open communicatie en goede coördinatie zijn dan van enorm belang. Bij Wycor kunnen we snel inspelen op onverwachte veranderingen, omdat we de lijnen kort houden tussen de werf, de projectleider en onze inhouse engineers. ­Bovendien worden maatmeubilair en schrijnwerk door ons geproduceerd en geplaatst. Zo kunnen we kort op de bal spelen, wat zich vertaalt in tijdswinst voor onze klanten.”

Ziekenhuis Chirec in Braine l’Alleud kocht het oude gemeentehuis aan en liet de binnenkant volledig renoveren. (Beeld: Studio Claerhout)

Welke trends merken jullie in bouwprojecten voor de zorg?

Van der Stadt: “We merken dat duurzaamheid een steeds grotere rol speelt. In bouwprojecten voor de zorg ligt de nadruk in de eerste plaats op klinische functionaliteit. Dat is niet altijd de meest flexibele aanpak. Neem bijvoorbeeld de wand achter het bed van een ziekenhuiskamer. Daarin zitten zoveel technieken verwerkt dat het bijna onmogelijk is om die kamer ooit nog een andere bestemming te geven. Wij lossen dat op met een modulaire wand die telkens opnieuw inzetbaar is. Zo creëren we een meer flexibele indeling en springen we duurzamer om met materialen. Weer een mooie kans voor onze engineers om creatief uit de hoek te komen, en voor ons atelier om multifunctioneel maatwerk te bouwen.”

Wycor stond in voor de afwerking en technieken in AZ Sint-Blasius Dendermonde. (Beeld: Studio Claerhout)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details