Health&Care
06:27
08-06-2018

Innovaties indicator van veranderende zorg

Eind april was Health&Care opnieuw een belangrijke afspraak voor talrijke ondernemingen die zich op de zorgmarkt willen onderscheiden. In de hallen van Flanders Expo presenteerden honderden exposanten gedurende drie dagen de recentste vernieuwingen in de zorgmarkt. Ook de uitreiking van de awards was traditiegetrouw een absoluut hoogtepunt voor dit evenement.

Hoe ziet het dagelijkse leven van een patiënt met dementie eruit? We konden het ons niet voorstellen, tot we dit op Health&Care even konden beleven door een Virtual Reality-bril op te zetten. Het was maar één van de zaken die een bezoek aan deze beurs de moeite waard maakten. Daarnaast stond organisator Easyfairs naar goede gewoonte weer in voor een boeiend seminarieprogramma. Zo gaf Caroline Verlinde, adjunct-kabinetschef Zorg bijvoorbeeld duiding bij het veranderende landschap van eerstelijnszorg in Vlaanderen. “We moeten ons ervan bewust zijn dat het aantal 80-plussers in de komende dertig jaar meer dan dubbel zo groot wordt. In dat kader is het essentieel om welzijnszorg en gezondheidzorg nog beter op elkaar af te stemmen. Het inzetten van multidisciplinaire zorgteams die informatie met elkaar delen, wordt steeds belangrijker”, aldus Verlinde.

Tal van andere interessante sprekers deelden hun mening met het publiek. Zo sprak topdesigner Axel Enthoven – die op de beursvloer niet-stigmatiserend designmeubilair voor ‘the silver generation’ voorstelde – over slim design voor de Silver Age-groep, de snelst groeiende demografische groep in het Westen. Elke Safont, klinisch psychologe bij Huis van Veerkracht, gaf aan wat zorgmedewerkers zelf kunnen doen om tijdens hun loopbaan stressgerelateerde problemen te vermijden. Piet Vanthemsche, voorzitter van het Wit-Gele Kruis van Vlaanderen, gaf toelichting bij de werkkrachten van de toekomst in de gezondheidszorg en Christophe Mouton, CEO van AZ Maria Middelares, blikte vooruit op de innovaties in de sector.

Awards
Op woensdagavond 25 april vond de uitreiking van de Health&Care-awards plaats. Zowel de overheid, zorgindustrie als zorgprofessionals waren hierbij talrijk aanwezig. Tijdens deze editie kregen de zorgmedewerkers extra aandacht, en dat was geen toeval. “Zorgmedewerkers verdienen het om eens in de bloemetjes te worden gezet. Zo krijgen ze extra aandacht, met een aantal specifieke onderscheidingen. We reikten dit keer awards uit in de categorieën concept, health&care, hospitality, innovatie, tools, zorgmedewerker en zorgteam van het jaar. Een professionele jury boog zich over de meer dan 70 inzendingen uit de sector en selecteerde voor elke categorie de innovatiefste, warmste en creatiefste initiatieven. Het grote publiek bepaalde de publieksprijs. We zijn verheugd met de enthousiaste stemmen en kwalitatieve inzendingen”, lichtte beursorganisator Catherine Degreef van Easyfairs toe.

Health&Care

De awards bij de zorgmedewerkers gingen naar Cindy Erregat van Residentie ’t Neerhof-Vulpa in Brakel-Elst (publieksprijs) en Lieven Decavele, die sinds meer dan tien jaar werkt op de afdeling wondzorg van het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis in Aalst (juryprijs). De Dichtbij-Clowns van WZC Pottelberg in Kortrijk dankten de publieksprijs aan het feit dat ze er telkens weer in slagen om bewoners met dementie te doen lachen. De juryprijs was voor het LFP Team van UPC Sint-Kamillus in Bierbeek, dat patiënten met een geïnterneerdenstatuut waardige opvang biedt. 

Health&Care

Concept
De prijzen voor het beste concept waren bestemd voor het project ‘Welkom in mijn wijk’ van WZC Het Heiveld in Gent, dat branddeuren van woningen en dienstlokalen personaliseert en die zo herkenbaar maakt voor bewoners met dementie. De Palliatieve Zorgeenheid De Rank van het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis in Asse kreeg de publieksprijs. De kledinglijn Attractive2Wear van bvba ComfortCare voor zwaar zorgbehoevende personen ontving de juryprijs in de categorie health&care. De jury- en publieksprijs gingen naar de app Amtra, waarmee een kankerpatiënt tussen twee ziekenhuisbezoeken door zaken zoals medicatie-inname, gewicht, bloeddruk en eventuele nevenwerkingen makkelijk kan bijhouden. De hospitality-award van publiek én jury ging naar ZNA Nierkliniek Antwerpen, dat patiënten vanaf het predialyse-stadium tot de dialysebehandeling begeleidt, binnen de context van een heel diverse samenleving: de communicatie is helder voor alle patiënten, ongeacht cultuur, taal, geletterdheid of afkomst. Het ondergoed Entusia, met een antibacteriële pad die licht urineverlies kan absorberen, was goed voor de publieksprijs in de categorie innovatie. Epihunter Classroom uit Hasselt – dat kinderen met epilepsie begeleidt bij hun integratie op school en Televic Healthcare – een nieuw platform voor accurate locatiebepaling binnenshuis sleepten de juryprijs in de wacht. De gebruiksvriendelijke kleine toogmobiel van Huize Walden uit Antwerpen en Snoezle van pilipili – een persoonlijke mobiele tent die personen met een beperking een leuke individuele ervaring bezorgt – wonnen de prijzen in de categorie ‘tools’.

Health&Care

Lopital
Met de Lotus actieve opstahulp stelde Lopital op Health&Care een absolute primeur voor de Belgische markt voor. Dit hulpmiddel leent zich voor mensen die nog zelfstandig kunnen staan en voldoende rompstabiliteit hebben, maar moeilijk of zelfs niet meer kunnen lopen. Eenmaal de persoon heeft plaatsgenomen op de Lotus, kan de verzorger hem/haar veilig en efficiënt verplaatsen. Dankzij de mechanische pootspreiding kan de Lotus tot vlakbij de persoon met een beperking worden gereden, zodat hij/zij makkelijk op kan staan. Comfortabele onderbeensteunen, een ideale zithoek en een stevige voetplaat bieden heel wat steun. Ook de handgreep voor eenvoudig manoeuvreren, de variabele aangrijppunten en de wegdraaibare zitdelen springen in het oog. 

Lopital produceert en implementeert sinds meer dan veertig jaar hygiëne- en transferoplossingen die bijdragen tot een optimale zorgomgeving.

Health&Care

DELABIE
Securitherm EP Biosafe is de wastafelmengkraan die DELABIE introduceerde. Deze innovatie kaapte vorig jaar de German Design Award Special weg. Dat is onder meer te danken aan het unieke ontwerp, dat het mogelijk maakt om het watervolume in het kraanlichaam tot 85% te verminderen en zo de bacteriegroei te bestrijden. Ook de gladde binnenkant maakt de vorming van biofilm quasi onmogelijk. De Biosafe-kraanuitgang is geïntegreerd op de kraan. Daardoor is er dus geen uitloop, zodat de gebruiker nog comfortabeler de handen kan wassen. Het systeem is uitgerust met een optimale anti-verbrandingsveiligheid, met begrenzing van de maximum temperatuur. De soepele bediening laat toe de kraan vlot te manipuleren. Thermische spoelingen zijn mogelijk zonder demontage van de greep en zonder het koud water af te sluiten. Deze wastafelmengkraan voldoet aan alle nieuwe vereisten van zorg- en rusthuizen.

De Compagnie
De Compagnie is een vrij nieuwe speler in de markt van de gezondheidszorg. Met inspirerend meubilair verdiende de onderneming van Paul Severs al haar sporen bij kantoren, in de retail, bij talrijke scholen, in vooraanstaande horeca-etablissementen en bij sportclubs. De tot de verbeelding sprekende collecties komen ook in de zorgsector goed tot hun recht. Dat blijkt onder meer uit recente realisaties bij Zonneweelde in Rijmenam en bij Alfons Smet Residenties in Dessel. “De meeste van onze producten zijn geschikt voor verschillende toepassingsgebieden”, verduidelijkt Paul Severs. “We houden ervan om onze diverse modellen te personaliseren, rekening houdend met actuele trends en de persoonlijke smaak van onze klanten. Verschillende van onze collecties zijn Scandinavisch geïnspireerd en springen eruit met mooie, frisse designs. Ook liefhebbers van een industriële look en zachte, warme materialen komen bij ons aan hun trekken.” 

Health&Care

Dols & CP Furniture
Hospitality is een universeel recht. Vanuit die overtuiging gaat het team rond Peter Jans, Thijs en Dries Dols voor gastvrij ingerichte interieurs die de waarde van een zorginstelling stevig kunnen opkrikken. Het bedrijf verraste ook op Health&Care met aantrekkelijk vormgegeven meubilair, dat een warme, toegankelijke sfeer creëert waarin zowel bewoners als bezoekers zich thuis voelen. “Met tijdloze, trendy inrichtingen willen we omgevingen creëren die inspireren, motiveren en stimuleren. Dat doen we bijvoorbeeld met multifunctionele, rolstoeltoegankelijke tafels die een voorbeeld zijn op vlak van esthetiek, vormgeving en duurzaamheid. Het blijft ons doel om de praktische eisen van ergonomie en comfort te versmelten met hedendaagse, conceptuele designs. Op die manier willen we ‘customer delight’ brengen voor bewoners van woonzorgcentra.”

Health&Care

wissner-bosserhoff
Twee grote trekkers op deze beurs waren de feature SafeLift® en het innovatieve verlosbed AVE 2. De SafeLift® is een totaal nieuw, uniek en draadloos systeem dat ondersteuning biedt aan WZC’s. Het is in de ouderenzorg belangrijk om de onafhankelijkheid van de individuele bewoner te behouden door mobiliteit te bevorderen. De ergonomische vormgeving van de SafeLift® biedt de bewoner veilige houvast en is eenvoudiger te gebruiken dan de conventionele handbediening.

De AVE 2 trok de aandacht omdat het geschikt is voor alle fasen van de bevalling (LDR-concept): snel wegklapbare delen en de elektrisch verstelbare hoogte maken het mogelijk de bevallende vrouw al vanaf de weeën snel een andere houding te laten aannemen, waardoor de natuurlijke bevalling wordt gestimuleerd.  

De wegklapbare delen zijn geïntegreerd in het bed; het verloskundig team heeft zo snel toegang tot de bevallende vrouw zonder rekening te hoeven houden met extra ruimte. Ook was er veel interesse in pediatrisch bed Tom 2 en het ICbed Eleganza 5. “Dank aan Health&Care voor dit prachtige podium!”

Health&Care

nora
Veelzijdige designmogelijkheden en een hoge duurzaamheid zijn troeven waarmee de zorgsector al langer vertrouwd was als het over de hoogwaardige rubbervloeren van nora gaat. De gesloten oppervlaktestructuur van deze vloeren garandeert de robuustheid, ook onder druk, en is bestand tegen de zwaarste eisen van werkplekken, zonder dat het aspect stijl verwaarloosd wordt. Op Health&Care pakte nora uit met een nieuw, verfrissend kleurenpalet voor de Grano-vloeren. “Het kersverse assortiment van 32 nieuwe kleuren creëert een harmonieuze balans tussen basistinten en korrelige kleuraccenten”, stipt marketing & project developer Bavo Jacquemijns aan. “Onze vloeren zijn onder meer toepasbaar in operatiekamers, op de ‘intensive care’ en in uitslaapkamers. De naadloze installatie helpt infectiegevaar optimaal onder controle te houden. Bovendien laten deze rubbervloeren zich vlot reinigen.”

Health&Care

Floor Couture
De gietvloer van de toekomst: Floor Couture gaat er prat op die te kunnen leveren. Tijdens Health&Care dompelde account manager Jeffrey Tjoens bezoekers onder in de voordelen van dit product voor de medische wereld. Specifiek voor de zorgsector ontwikkelde het bedrijf een gamma gietvloeren met interessante eigenschappen. “Onze vloeren lenen zich voor toepassing in onder meer operatiekamers, technische ruimtes, sanitaire cellen, labo’s, cleanrooms, koelruimtes, grootkeukens, therapie- en consultatieruimtes. Het gaat steevast om naadloos gegoten vloeren die zelfnivellerend zijn en over scheuroverbruggende eigenschappen beschikken. Ze zijn beschikbaar in heel wat kleurencombinaties. De Pure Medical+ en Pure DQ Food zijn afgewerkt volgens de recentste HACCP-normen. De vloeren zorgen voor een goed compromis tussen reinigbaarheid en antislip en laten zich snel plaatsen.” 

Salto Systems
Heel wat zorginstellingen gaan met Salto Systems in zee voor betrouwbare oplossingen inzake toegangscontrole. Tijdens Health&Care liet het bedrijf bezoekers onder meer kennismaken met de JustIN-technologie, waarmee smartphones eenvoudig en veilig in een systeem voor toegangscontrole kunnen worden opgenomen. Dat verhoogt de flexibiliteit en het gebruiksgemak. Daarbij biedt JustIN mSVN (mobile Salto Virtual Network) de kans om toegangsrechten op afstand bij te werken.

Health&Care

Ook de elektronische XS4-beslagen vallen in de smaak bij de zorgsector. Deze beslagen, zonder bekabeling, communiceren via intelligente netwerken voor realtime toegangscontrole. Ze zijn toepasbaar op de meeste Europese, Scandinavische en ANSI-insteeksloten en dagschoten. Offline-sloten van dit merk bewijzen ook hun nut voor het afsluiten van medische lokalen, verpleegposten, doktersburelen, verpleegkundig meubilair en kleedkamers.

Health&Care

Health&Care

Gerflor
De Belgische wetgeving inzake brandveiligheid is ingewikkelde materie die het voor de producenten van decoratieve wandbeschermingspanelen niet eenvoudig maakt om met spitsvondige innovaties voor de dag te komen. Na jarenlang investeren in onderzoek en ontwikkeling lanceerde Gerflor met Decochoc Staro een oplossing die volledig aan de noden van de zorgsector tegemoetkomt. Het product voldoet aan de eisen van brandklasse B-s1, d0 en is een primeur voor de Belgische markt. Met dit systeem komen bij brand geen toxische middelen of brandende druppels vrij. Het decoratieve wandbeschermingspaneel is heel goed bestand tegen chemische reagentia en huishoudchemicaliën. 

Het volledig antibacteriële Decochoc Staro garandeert een integrale waterdichtheid door de gelaste verbindingen. De oplossing leent zich voor gebieden met een hoog risico op infecties en springt er ook op decoratief vlak bovenuit.

Tekst: Bart Vancauwenberghe   Beeld: Health&Care 

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom bouw in de zorg.

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Bouwen aan de Zorg partners

NieuwbouwziekenhuisAmsterdam UMC