Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Inspirerende concepten voor een duurzame toekomst tijdens Health Valley Breakfast Meeting

Inspirerende concepten voor een duurzame toekomst tijdens Health Valley Breakfast Meeting

Op 1 juli vond in Nijmegen de Health Valley Breakfast Meeting plaats, in samenwerking met Royal HaskoningDHV. Er waren uiteenlopende presentaties over de toekomst van de zorg. Hieruit bleek dat er behoefte is aan woonomgevingen die meevoelen en de bewoners centraal stellen. Meer aandacht zal in de toekomst uitgaan naar preventie en planbare zorg. Ook werd duidelijk dat er veel duurzame concepten zijn, zoals een pharmafilter en milieuthermometer, die nu al geïntegreerd worden in de zorgketen.

Ongeveer 40 genodigden waren aanwezig bij de bijeenkomst in 52 Degrees in Nijmegen. Na het welkomstwoord van Victor Haze van Health Valley en Sander Vorselman van Royal HaskoningDHV, sprak Jesscica Roelofs van Royal HaskoningDHV over duurzame concepten. “Een healing environment vergroot de kwaliteit van leven bij ziekte. Pharmafilter is een ander slim concept. Dat verbetert de ziekenhuishygiëne door het bestek, de borden, bedpannen en urinalen te vervangen door eenmalig te gebruiken producten van biologisch afbreekbare plastics. Een ander duurzaam concept is energiemonitoring. Kostenbesparingen zijn mogelijk door efficiënt gebruik te maken van warmte, koude en energie. Daarnaast is de milieuthermometer veelbelovend en is er winst te behalen door duurzaam in te kopen.”

Luisterende woonomgeving
Masi Mohammadi van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen vertelde over architectuur en gezondheid. Volgens de docent wordt slechts 0,2% van de omzetten van bouwbedrijven gebruikt voor research & development. Mohammadi: “Gebouwen hebben meerdere functies en bieden niet alleen beschutting, maar ook mogelijkheden voor ontplooiing, recreatie, gezondheid en identiteit. De gebouwde omgeving heeft een belangrijke invloed op de gezondheid. Een voorbeeld hiervan is de riolering die sinds zijn intrede de hygiëne drastisch verbeterde en ziektes voorkwam. Domotica speelt een steeds belangrijkere rol. Wat zou het mooi zijn als de woonomgeving luistert en meevoelt met de bewoners.”
Nicole van Iperen en Cor van den Berg vertelden over het nieuwe woonconcept van Linge’s Zorglandgoed in Rumpt. Van Iperen: “We combineren een groene, waterrijke omgeving met zorg in een kleinschalige setting. We werken met weinig overheadkosten zodat het budget echt aan zorg wordt besteed.” Volgens Van den Berg zijn zowel de provincie als de gemeente erg enthousiast over Linge’s Zorglandschap. “Het hele businessplan is getoetst door een accountant en een bank. We bieden straks betaalbare kwaliteit voor onze cliënten. En de zorgverleners waarderen het concept.”
Linge’s Zorglandgoed wordt gebouwd door BM Bouw Geldermalsen. Kees Huisman, directeur van dit familiebedrijf, zei: “We zijn verantwoordelijk voor het ontwerp, de uitvoering en het onderhoud van Linge’s Zorglandgoed. We bouwen lean; richten ons op de klantwaardecreatie en betrekken de co-makers bij de planning. We besparen hiermee ongeveer 50% aan afval en bouwen veel sneller.”

Preventie en planbare zorg
Geert van der Heijden gaf namens Rabobank Utrecht een visie op de zorg. Van der Heijden becijferde dat de zorgkosten na 2001 niet meer parallel lopen met het BBP. “Innovatie en ondernemerschap zijn gevraagd om de kosten te verlagen. We gaan toe naar een ecosysteem waarbij waardecreatie centraal staat. Meer aandacht zal uitgaan naar preventie en planbare zorg. De gezondheidscentra, die in 7 jaar verdubbelden in aantal, namen al 30 tot 40% van de planbare zorg over van ziekenhuizen. Ziekenhuizen zullen fuseren. Secundaire processen zullen vaker uitbesteed worden.”
Robert Muijsers van Bonum Zorg en Vastgoed adviseert zorginstellingen over vastgoedvraagstukken. Muijsers: “Drie facetten komen altijd terug in het advies: zorgverlening, vastgoed en business planning. Ketenintegratie is van belang om de kosten te drukken. Er kan bovendien veel verbeterd worden met slimme dataverwerking. E-health vermindert de kans op meetfouten en beperkt de administratieve rompslomp. Nieuwe concepten als DNA-analyse via internet en buurtzorg in een supermarkt kunnen meerwaarde bieden.”
Kortom: inspirerende concepten voor een duurzame toekomst in de zorg.

Tekst en foto: Martijn van den Bouwhuijsen

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details