Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Ziekenhuizen

Investering in JBZ buitenpoli versterkt verankering in Boxtelse samenleving

IMG_3589
Hélène van der Zandt (Unithoofd a.i. buitenpoli’s JBZ) en Christ Goossens (Projectleider projectbureau Servicebedrijf JBZ).

5 oktober 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Boxtel is naast Rosmalen, Drunen en Zaltbommel één van de buitenpoli’s van het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) in Den Bosch. Eerstgenoemde locatie is geheel vernieuwd. “De vestiging in Boxtel is meer dan een buitenpoli”, benadrukt Christ Goossens, die als Senior Projectleider JBZ de transformatie van het JBZ-deel van het gebouw leidde.

De verbouwing in volle gang.

De locatie Liduina was, volgens Goossens, toe aan een herijking. “Zorg evolueert. Een gebouw groeit niet mee. Het vraagt om nieuwe impulsen en eisen, gericht op hoogwaardige dienstverlening. De OK’s waren al buiten gebruik en er was geen dagverpleging meer”, zegt Goossens terwijl hij rondleidt. Het JBZ-deel, er zijn nog andere zorggerelateerde diensten in het gebouw van Zorggroep Elde Maasduinen gehuisvest, is gestript en geheel opnieuw ingedeeld en opgebouwd. De transformatie, kwalificeer het gerust als kaalslag van vloer tot dak, is met succes uitgevoerd. “We hebben hier 4.300 vierkante meter verspreid over drie bouwlagen, dat was niet prettig voor de cliënten.” Het plan dat zeven jaar geleden zijn oorsprong kende, was helder: het spreekuurcentrum uitbreiden en alle achttien disciplines, van cardiologie en neurologie tot dermatologie en urologie, centreren.

Het gehele gebouw is van binnen gestript.

Spannend traject

Oorspronkelijk zou de bouw in juni 2020 starten, doch door de coronapandemie is dat uitgesteld. De ruimten waar de tijdelijke huisvesting gepland werd, was nodig voor verhuurder Zorggroep Elde Maasduinen om een tijdelijke COVID-19-afdeling in te richten. Goossens schakelt nog even naar zeven maanden verbouwing. “In die periode zijn de spreekuren gewoon doorgegaan. We hebben op andere meters die we huurden, zoals het voormalige OK-centrum, een tijdelijke huisvesting ingericht.” Hij noemt het gelopen traject ‘spannend’. “Het vroeg wat creativiteit maar het verpleeghuis en onze poli zijn in gebruik gebleven, tegen het bouwgebied aan. In een periode van sloop waren dat zaken die vroegen om een goede afstemming met de onderliggende uitvaartonderneming.” Dat alles op rolletjes verliep, schrijft Goossens toe aan de collegialiteit van alle betrokkenen. “Een uitdaging die met gepaste trots is gerealiseerd.”

Eén van de wachtruimten in het Liduina in Boxtel.

Openheid

Het uitgangspunt was de cliënt centraal en wat betreft uitstraling de ‘feel and look’ van de JBZ hoofdvestiging. Openheid was een andere kwalificatie die de nieuwe inrichting meekreeg. “Doordat de ‘verkeersgangen’ aan de gevel liggen, was het mogelijk om die openheid te creëren. Ook in de wachtruimten is er meer beleving met buiten. De inrichting van die ruimten is vanzelfsprekend functioneel maar daardoor niet minder gezellig.” Met immense foto’s van bijzondere plekken en gebouwen in Boxtel wordt de band met buiten nog eens extra onderstreept. “De transformatie bood ons tevens de gelegenheid om een energietransitie door te voeren door middel van koudewarmte-opslag/het gebruikmaken van aardwarmte. Ook de gevels en vloeren zijn grondig geïsoleerd.” Het vraagt nog wat inregelwerk, zegt Goossens. Ook is met extra zonwering de opwarming via de ramen teruggebracht.

De verbouwing mondde uit in ruime kamers en veel raampartijen.

Diepgeworteld

Na de grondige verbouwing is het nieuwe spreekuur- en diagnostisch centrum in Boxtel officieel in gebruik genomen. Burgemeester Van Meygaarden sneed met een scalpel (operatiemesje) het lint door onder toeziend oog van Marcel Visser, Raad van Bestuur JBZ. “Met die handeling onderstreept de burgemeester nog maar eens het belang van de aanwezigheid van het JBZ in zijn gemeente”, zegt Goossens. Hij legt tijdens het gesprek over de verbouwing, in één van de vele moderne en ruime artsenspreekkamers, de link naar het voormalige Liduina Ziekenhuis. Daar had in de vorige eeuw een kloosterorde de zorg in handen. “Die zorg was diepgeworteld in de Boxtelse samenleving. De voorbije decennia hebben twee fusies plaatsgevonden (met het Carolus Ziekenhuis en daarna het BMC) en heeft de vestiging een iets ander karakter gekregen, maar het spreekuurcentrum, diagnostiek, aanverwante zorg en de bloedafname zijn dicht bij de Boxtelaren gebleven. En dat met een moderne en eigentijdse uitstraling.” Daarmee zegt de projectleider niets teveel. Bovendien is het project ruim binnen de marges van de bouwmaatstaven gebleven en daar hebben alle partijen debet aan.    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
  • Z&R

    Z&R

    Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

    Naar website
  • Profiel

    Profiel

    Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

    Naar website
  • I&L

    Instore & Livecomm

    Platform over beurzen, retail & online business

    Naar website
  • I&B

    Installatie & Bouw

    Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

    Naar website
  • GWW

    Grond / Weg / Waterbouw

    Platform over civiele techniek & infrastructuur

    Naar website
  • B&S

    Beton & Staalbouw

    Platform over beton en staal in de bouw

    Naar website
  • Gevelbouw

    Gevelbouw

    Platform over gevels, glas & daken

    Naar website
  • badz

    Bouwen aan de Zorg

    Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

    Naar website
  • mediagroeplogo

    Binnenwerk

    Platform voor de interieurbouwbranche

    Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details