Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Isala Meppel: één van de meest duurzame ziekenhuizen
Het was niet eenvoudig om alle duurzame facetten van het gebouw binnen de regelgeving te laten passen. (Beeld: Vakwerk Architecten)

Isala Meppel: één van de meest duurzame ziekenhuizen

Nog enkele maanden en het Isala Meppel, één van de modernste en duurzaamste ziekenhuizen in Nederland, en het evenzo hoogwaardige revalidatiecentrum Noorderboog openen hun deuren. Vakwerk Architecten en ingenieursbureau Deerns hebben de bijzondere, gasloze gebouwen ontworpen.

Een hypermodern datacenter of één van de meest duurzame ziekenhuizen in ons land? De expertise van Deerns omvat het allemaal. Mark Visser, projectmanager bij Deerns, focust zich in het gesprek op het Isala. “Een warmte- en koudeopslag (WKO, red.), warmtepompen en vierhonderd zonnepanelen, goed voor een piek van 135 kW, zorgen voor de aanvoer van energie, verwarming en koeling en dus voor een aangenaam comfort. De energiestromen verlopen naar de nieuwbouw van het ziekenhuis en naar de aanpalende revalidatiekliniek Noorderboog. Dat wordt volgens hetzelfde principe en architectonisch ontwerp gebouwd.” De twee gebouwen vormen één geheel. De WKO sluit aan op drie warmtepompen.

“Om energie te besparen, krijgen alle ruimtes die warm water gebruiken een elektrische boiler waardoor het verlies aan warmte tijdens het transport wordt voorkomen”, noemt Visser één van de vele voorzieningen die het duurzame gebouw omvat. 

Puzzel

Het was niet eenvoudig om alle duurzame facetten van het gebouw binnen de regelgeving te laten passen. “Geen gas betekent dat je automatisch bent aangewezen op elektriciteit. Sommige berekeningsmethodes voor de vergunning vormden een puzzel, een uitdaging”, kijkt Visser terug op het gelopen ontwerptraject. Dat omvatte zowel de installaties als de bouwfysica en brandveiligheid. Deerns is er mee vertrouwd. Gasloos in een tijd dat de gasprijs stijgt? “Ja, het lijkt wel hét moment om een gasloos ziekenhuis te openen.” 

Nieuwe techniek

Visser heeft uiteraard zijn rekenmodellen en weet wat hij van de energiestromen kan verwachten. “We hebben het vertrouwen dat het zich in de praktijk optimaal gaat bewijzen.” Gasloos en de daaraan gekoppelde techniek, het Isala is op meer fronten actief als het gaat over nieuwe techniek. Er wordt momenteel geëxperimenteerd met een droneverbinding tussen het ziekenhuis in Meppel en Zwolle voor het transport van bloed. Ook inbelwerkplekken op de OK vormen de toegang naar het zetten van stappen met een keur aan nieuwe techniek. Visser: “All-electric vraagt een andere benadering van de zorg. Maar al die stappen gericht op energiebesparing worden gezet vanuit een maatschappelijke verplichting. Onze rol en kennis sluiten daar naadloos op aan: duurzaam adviseren en zorgen dat nieuwe wegen kunnen worden bewandeld met bouwkundige oplossingen.”

Duurzame, intelligente en toekomstbestendige gebouwen

Het Isala is een ziekenhuis met vier OK’s klasse 1 en één OK klasse 2. Verder omvat het negentig bedden, 33 poli-behandelkamers, 21 plekken voor dagverpleging, twaalf dialyseplekken, vijf kamers voor nucleaire geneeskunde, tien kamers voor radiologie, 61 spreekkamers, een beddenhuis en een keur aan algemene ruimten en kantoren. Noorderboog omvat 64 revalidatieplekken. Een therapie/oefenruimte wordt door Isala en Noorderboog gedeeld. Deerns is als onafhankelijk ingenieursbureau gespecialiseerd in technisch advies en engineering. Het richt zich met kennis en ervaring op het realiseren van duurzame, intelligente en toekomstbestendige gebouwen.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details