Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
IVC Group Waregem | Unieke transformatie van iconisch gebouw

IVC Group Waregem | Unieke transformatie van iconisch gebouw

Het unieke gebouw van de IVC Group aan de E17 in Waregem onderging een opvallende renovatie. De vinylvloerenproducent besloot het bekende complex met de markante hoekige vormen en reusachtige hellende dakstructuur immers uit te breiden met een nieuw Flooring Development Centre. Bovendien moest de uitvalsbasis in een modern en toekomstgericht kleedje gestopt worden. Een initiatief dat gepaard ging met de nodige esthetische en functionele uitdagingen …

Elke zone van de showroom kreeg een eigen esthetische identiteit.

 

Dankzij de spectaculaire vormgeving is het brutalistische gebouw van de IVC Groep intussen erkend als bouwkundig erfgoed. Architect Glenn Sestig stond dus voor een dubbele uitdaging: de originele kenmerken en uitstraling bewaren én het pand aanpassen aan de hedendaagse vereisten van IVC. De bouwheer had een bijzonder gedetailleerde verlanglijst voor deze architecturale evenwichtsoefening. “Onze productiesite en het hoofdkantoor in Avelgem waren te klein geworden om onze wereldwijde groei te kunnen bijbenen”, vertelt country director BeLux Dirk Desimpel. “Daarom besloten we de commerciële afdeling, de designafdeling en de showroom naar Waregem te verhuizen, terwijl de productie en logistieke activiteiten in Avelgem bleven. Het nieuwe IVC Flooring Development Centre moest een inspirerende plek worden waar klanten, designers en architecten uit de hele wereld op een intuïtieve manier kunnen kennismaken met onze recente innovaties. Daarom hadden we eveneens een auditorium, opleidingscentrum en cateringruimte nodig.”

De vloeren van IVC worden op een aantrekkelijke manier voorgesteld.

 

Duurzaamheid staat centraal

Hoewel de structuur de tand des tijds had doorstaan, was de uitstraling van het gebouw – met de blauwgeverfde ramen en een mengelmoes van bekledingsmaterialen – helemaal teloorgegaan. De architecten kozen voor een uniforme look met een volledig met zink beklede dakstructuur en grote ramen. De vele open balkons werden afgesloten om een betere akoestiek en een optimaal energetisch comfort te bekomen. “We kozen resoluut voor duurzaamheid met vloerverwarming, ventilatie met warmteterugwinning, een free cooling-systeem, zonnepanelen, ledverlichting met bewegings- en daglichtdetectie …”, aldus Dirk Desimpel.

Het nieuwe IVC Flooring Development Centre is een inspirerende plek waar klanten op een intuïtieve manier kunnen kennismaken met de recente innovaties.

 

De vele open balkons werden afgesloten om een betere akoestiek en een optimaal energetisch comfort te bekomen.

 

Perfect op maat

Binnenin werd het gebouw tot op het ruwe beton gestript. Hierdoor komen de vier grote pijlers van het pand duidelijk naar voren als centrale structuurelementen. “Ze vervullen een belangrijke rol in de circulatie en dragen bij tot de optimalisatie van de bezoekersflow”, verduidelijkt Dirk Desimpel. “Zodra mensen het gebouw binnenstappen, staat ze een boeiende fysieke ‘customer journey’ te wachten. Aan het onthaal komen ze via visuele elementen en touch­screens meer te weten over de geschiedenis en toekomstperspectieven van de IVC Group. Daarna betreden ze de Innovation Corner, waar ze onze innovatieve vloeroplossingen en veelbelovende R&D-concepten kunnen ontdekken. Tot slot worden ze naar een ruimte met onze vloeren geleid. Elke zone kreeg een eigen esthetische identiteit. Hetzelfde geldt voor de verdiepingen waar onze medewerkers actief zijn. Het Flooring Development Centre is een schitterend voorbeeld van hoe je architectuur en materialen kan samenbrengen en combineren tot een esthetisch geheel dat de bedrijfsvisie uitdraagt. Ons vernieuwde gebouw is immers een toonbeeld van technologie, innovatie, esthetiek, comfort en duurzaamheid: precies de waarden die IVC kenmerken. Iedereen is trouwens welkom om onze showroom te bewonderen.” 

Zodra de bezoekers het gebouw binnenstappen, staat ze een boeiende fysieke ‘customer journey’ te wachten.

 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details