Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Kabinet steunt bouw PALLAS-reactor

Kabinet steunt bouw PALLAS-reactor

Minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft vandaag bekend gemaakt dat er de komende jaren geld is gereserveerd voor de bouw van de PALLAS-reactor in het Noord-Hollandse Petten. Het ministerie reserveert voor het project dit jaar 30 miljoen euro en vanaf volgend jaar 129 miljoen euro per jaar.

De komst van de PALLAS-reactor is van belang voor veel patiënten met vaak levensbedreigende ziekten, zoals kanker en hart- en vaatziekten. Deze patiënten zijn voor hun behandeling en diagnose afhankelijk van medische isotopen die in Petten worden geproduceerd in de verouderde Hoge Flux Reactor. Met de bouw van een nieuwe reactor kunnen patiënten weer vele tientallen jaren geholpen worden en draagt bij aan het onderzoek naar een CO2-vrije energievoorziening.

Bertholt Leeftink, CEO NRG|PALLAS: “Dit is een prachtige stap. De nieuwe reactor is in het belang van de voorzieningszekerheid van medische isotopen voor patiënten wereldwijd en van belang voor het behoud van de Nederlandse nucleaire kennisinfrastructuur. Nederland heeft een uitermate sterke positie op de wereldmarkt voor medische isotopen en nucleair technologisch onderzoek. Met de komst van PALLAS zijn wij in staat deze positie te behouden en uit te bouwen en garanderen wij het behoud van de hoogwaardige kennis en werkgelegenheid in de kop van Noord-Holland.”

Peter Dijk, programmadirecteur PALLAS: “Wij zijn zeer verheugd met het nieuws van vandaag. Het PALLAS-team heeft de afgelopen jaren hard gewerkt aan de voorbereiding voor de bouw van de PALLAS-reactor. Met dit besluit kunnen we verder met de voorbereidende werkzaamheden voor de uiteindelijke realisatie van de nieuwbouw.”

NRG|PALLAS bereidt zich voor op de toekomst

Het gebruik van nucleaire medicijnen is sterk in opkomst, met name voor nieuwe therapieën. Jaarlijks vinden in Europa circa 200.000 patiëntbehandelingen plaats met therapeutische isotopen. Dit aantal zal naar verwachting jaarlijks met 8 procent toenemen. Gerichte en gepersonaliseerde therapieën zijn zeer veelbelovend omdat ze veel preciezer kunnen worden ingezet dan traditionele behandelingen. Deze innovatieve aanpak kent minder schadelijke bijwerkingen, is effectiever en minder belastend voor de patiënt.

De nieuwe PALLAS-reactor is tevens nodig voor nucleair-technologisch onderzoek en instandhouding van de nucleaire kennisinfrastructuur. NRG|PALLAS is gespecialiseerd in kennis op het gebied van stralingsbescherming, nucleaire veiligheid, radioactief afval en energietechnologie. Zo wordt in Petten onderzoek gedaan naar thorium en de ontwikkelingen rond kleinere reactoren (SMR’s). Die kennis is nodig om in de toekomst de opties te kunnen beoordelen die er zijn rond de energietransitie, als het gaat om de rol van kernenergie in de duurzame energiemix.

Energy & Health Campus

De nieuwe PALLAS-reactor wordt gevestigd op de Energy & Health Campus (EHC) in Petten. De EHC telt ruim 1600 medewerkers, verdeeld over verschillende bedrijven. Om de innovatiekracht en de productiecapaciteit voor medische isotopen te behouden en te verhogen wordt er in Petten ook gewerkt aan de realisatie van de productiefaciliteit Nuclear Health Centre. Daarnaast realiseert NRG|PALLAS het FIELD-LAB, een samenwerkingsverband met UMC’s en partners uit de farmaceutische industrie naar nieuwe toepassingen van nucleaire geneesmiddelen.

De financiële reserveringen die het Kabinet nu heeft vastgelegd voor de komende jaren zijn een enorme impuls voor de nucleaire geneeskunde, kennis en innovatie en voor Nederland. Over de resterende investeringskosten zal het kabinet naar verwachting in het voorjaar van 2023 een definitief besluit nemen.

De kamerbrief is beschikbaar via deze link.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details