Zorg.tech
04:59
17-08-2018

Keep it simple: taboe in de zorgtechnologie?

29ste Zorg.Tech-congres met vakbeurs

Op 1 juni vond in Kortrijk Xpo het eerste zorgtechnologisch congres van Zorg.tech plaats. De deelnemers konden er op 183 stands uitgebreid kennismaken met het aanbod van een groot aantal leveranciers. Maar ze kwamen er toch vooral voor de voordrachten. Die waren gebundeld rondom het thema ‘keep it simple; taboe in de zorgtechnologie?’

Eigenlijk was het al het 29ste congres van de Vereniging voor Technische Diensthoofden van Verzorgingsinstellingen (VTDV). Die had vorig jaar haar naam veranderd in Zorg.tech. De officiële nummering van het congres blijft wel gewoon verder lopen. Volgend jaar wordt dan ook het dertigste congres van Zorg.tech georganiseerd. “Dat zal op 19 mei plaatsvinden in Groot-Bijgaarden, in de provincie Vlaams-Brabant”, kondigde voorzitter Eddy De Coster al aan.

Zorg.tech
Zorg.tech-voorzitter Eddy De Coster.

Technische evolutie
Ziekenhuizen en woon-zorgcentra zijn geëvolueerd naar hoogtechnologische gebouwen. Het ‘internet of things’ rukt op en in de zorg verschijnen de eerste zorgrobots. “De tijd dat medische toestellen nog werkten zonder dat ze in het stopcontact gestoken werden, ligt al ver achter ons”, stelde Jan Vanrusselt, voorzitter van de Vlaamse vereniging van ziekenhuisinstrumentatietechnici (VVZ). “De toestellen van vandaag zijn hoogtechnologisch. Maar daar blijft het niet bij. De omgeving, de medische ruimte waarin de medische toestellen gebruikt worden, moet veilig zijn. IT is niet meer weg te denken. We kunnen ons als hulpverleners afvragen, als wij ons ook maar voor het minst onzeker zouden voelen tussen al die hoogtechnologische toepassingen, hoe onze patiënten zich dan wel zouden voelen?”

Zorg.tech
VVZ-voorzitter Jan Vanrusselt.

Zorg.tech had sprekers met sterk verschillende achter­gronden aangetrokken. Baudewijn Oosterlynck (hoofdverpleegkundige intensieve zorgen AZ Sint-Jan Brugge) sprak vanuit het oogpunt van de zorgverstrekker. “Dankzij wetenschappelijk onderzoek is er een enorme evolutie in de geneeskunde met betere observatiemogelijkheden en dito therapieën. De industrie speelt hierop in en brengt nieuwe technologieën op de markt. Maar wordt er in deze context gedacht aan de gebruiker die geen ingenieur of technicus is, maar iemand die opgeleid is om mensen te behandelen en verzorgen?”, gooide hij de congresgangers voor de voeten. Aan de hand van een werkdag op intensieve zorgen schetste hij enkele problemen die het belang van een streven naar eenvoud in gebruik van technische hulpmiddelen aantonen.

Geïnformatiseerd patiëntendossier
“Het geïnformatiseerd patiëntendossier (PDMS) heeft als groot voordeel de automatische registratie en verwerking van heel wat gegevens die eindeloos kunnen worden bewaard, altijd oproepbaar zijn én bruikbaar zijn voor onderzoek. Maar sommige gegevens moeten nog altijd manueel worden ingevoerd. Dit vergt niet alleen tijd, maar verloopt ook niet bij iedereen even vlot: wie met twee vingers tikt, heeft er wat langer werk mee. Deze tijdrovende handeling kan ten nadele van de rechtstreekse patiëntenzorg verlopen”, meent Oosterlynck, die als tweede voorbeeld netwerkproblemen aanhaalt: “Netwerkproblemen en updates zijn vaak spelbrekers in de continuïteit van de zorg. Moet er hier niet verder geïnvesteerd worden in eenvoud van registratie en programmatuur, eventueel in spraaktechnologie, zodat de zorgverlener meer tijd kan spenderen aan extra rechtstreekse zorg?”

Zorg.tech
Baudewijn Oosterlynck, hoofdverpleegkundige intensieve zorgen AZ Sint-Jan Brugge.

Zorgverstrekkers zijn geen ingenieurs
Als voorbeeld gaf hij de monitor voor patiëntenbewaking. “Monitors hebben een enorme evolutie doorgemaakt. De gebruiker verlangt meer en meer parameters, afgeleide parameters, alarmen en dergelijke. Van een met knoppen eenvoudig te bedienen toestel waarmee men enkele parameters kon bewaken, evolueren we snel naar gesofistikeerde touchscreen-toestellen. De huidige monitors bieden zoveel mogelijkheden en extra’s dat sommige zaken slechts sporadisch gebruikt worden, om ten slotte te verdwijnen in de duisternis van ons geheugen. Heeft er ooit een ontwerper aan gedacht dat de gebruiker soms zijn directe patiëntenzorg moet staken om een alarm uit te zetten, omdat de monitor niet binnen handbereik staat? Is afstandsbediening hiervoor een oplossing of is een toepassing als ‘Siri’ een hulpmiddel?”

“Cruciaal voor patiënten op de intensive care is de beademing”, meent hij. “Verschillende aanbieders hebben een eigen beademingstoestel met gepatenteerde toepassingen ontwikkeld. Vanuit therapeutisch standpunt is het dan ook noodzakelijk om verschillende ‘soorten’ toestellen te kunnen gebruiken. Ook hier doen de fabrikanten hun uiterste best om zoveel mogelijk toepassingen te geven. De wijze van instellen en gebruik verschilt echter sterk van elkaar, waardoor het een extra taak wordt om de verschillende toestellen te leren gebruiken. Hoewel dit een onderdeel is van ons beroep, kunnen we ons vragen stellen over het gebruik van een uniforme taal, afkortingen, opstartprocedures, onderhoud, presentatie, et cetera.”

De ingenieurs die de toestellen ontwerpen, bouwen voor de veiligheid tijdrovende opstartprocedures en (terecht) een scala aan veiligheidsmaatregelen in, aldus Oosterlynck. “Maar ze houden er niet altijd rekening mee dat de gebruikers geen technici zijn, maar in de eerste plaats zorg moeten verstrekken aan hun patiënten.”

Zorg.tech
Vlaams minister voor onderwijs Hilde Crevits kwam de prijzen voor de sterkste sociale projecten uit de provincie West-Vlaanderen uitreiken.

Prijzen voor sociale projecten
Traditiegetrouw vond tijdens het congres ook de uitreiking van de Zorg.tech-prijs voor het sterkste sociale project plaats. Vlaams minister van onderwijs Hilde Crevits (CD&V) kwam hem uitreiken. De congreslocatie was West-Vlaams, de uitreikende minister was West-Vlaams en de winnaars ook. De traditie is immers dat de genomineerden voor de prijs gevestigd zijn in de provincie waar het congres plaatsvindt. Het Dominiek Savio Instituuut uit Ieper mocht een cheque van 2.500 euro in ontvangst nemen voor de inrichting van een relaxatieruimte voor jongeren met een zware (neuro)motorische of meervoudige beperking. Stuurkracht-Trefpunt (Ieper), met de uitbouw van een verkooppunt van eigen producten en De Kim (Deerlijk), dat een oude caravan omtoverde tot een gezellige speelgoeduitleendienst deelden de tweede prijs en ontvangen allebei 750 euro.   

Zorg.tech
Traditiegetrouw vond tijdens het congres ook de uitreiking van de Zorg.tech-prijs voor het sterkste sociale project plaats.


Totaalconcepten in architecturale bewegwijzering en visuele communicatie
Met professioneel advies en goed ontworpen en creatieve bewegwijzeringsoplossingen helpt Signburo klanten om een harmonische, efficiënte en consistente omgeving te creëren. Zowel voor bezoekers, patiënten als werknemers. “We zorgen er bovendien voor dat deze oplossing de waarden en identiteit van de opdrachtgever reflecteert”, aldus het bedrijf. “We denken graag mee doorheen het gehele traject, van studie t/m oplevering. Hierdoor kunnen we een hoge consistentie en efficiëntie garanderen in al onze oplossingen. U kunt bij ons terecht voor wayfinding studies, binnen- en buitensignalisatie, digitale signage, grafische ontwerp, diverse folietoepassingen, ….”

Zorg.tech


‘Met zorg voor uw vloer’
Bij de inrichting van ziekenhuizen, verzorgingshuizen of andere zorginstellingen zijn er erg veel zaken waarmee rekening gehouden moet worden, ook bij het kiezen van de geschikte vloer. Aspecten zoals veiligheid, hygiëne en toegankelijkheid spelen een belangrijke rol en moeten op elkaar worden afgestemd. Vloeren van Remmers zijn naadloos opgebouwd en zorgen ervoor dat vuil zich niet kan ophopen. Ze vragen een minimum aan onderhoud en reparatie en zijn slijtvast. Extra veiligheid kan gecreëerd worden door het toevoegen van een antislip oppervlak. Ook een geluiddempende variant is mogelijk. Zo garandeert u stilte waar nodig. 

Dankzij maatwerk voor elk project weten de kunstharsvloeren van Remmers een nieuw perspectief te bieden aan de zorgsector. Ze vormen een kosteneffectief en tijdsefficiënt alternatief voor de conventionele vloersystemen zonder af te doen aan de specifieke eisen en noden.

Zorg.tech


Interalu, akoestische klimaatplafonds
Kiest u voor een Interalu klimaatplafond dan kiest u voor comfort (temperatuur, verluchting en akoestiek), flexibiliteit en betaalbaar maatwerk. Een Interalu klimaatplafond koelt op hoge temperaturen en verwarmt op lage temperaturen. Zo verdient u uw investering snel terug en scoort u hoge punten op het gebied van duurzaamheid, EPB-normen, BREEAM, et cetera. Interalu onderscheidt drie types klimaatplafonds:
• Easy-KlimaPlus®: dit systeem wordt opgebouwd met panelen met gesloten voegen. Dankzij zijn lage inbouwhoogte is de Easy-KlimaPlus® ook zeer geschikt voor renovatieprojecten.
• SAPPceiling®: zijn open structuur (40-70%) maakt de SAPPceiling® uniek in de wereld van klimaatplafonds. Bovendien heeft de SAPPceiling® een zeer hoog vermogen.
• SAPPceiling®Hybrid: een uiterst energievriendelijk klimaatplafond dat de mogelijkheid biedt om de massa van het gebouw via nachtspoeling te integreren in het energieconcept van uw project.


Verrassend veelzijdig
Geberit Aquaclean, de douche-wc

De Geberit AquaClean Tuma douche-wc zorgt voor een ongeëvenaard gevoel van frisheid: met één druk op de bedieningstoets wordt u gereinigd door een bijzonder aangename waterstraal op lichaamstemperatuur. Meer informatie over de veelzijdige douche-wc’s vindt u op www.geberit-aquaclean.be.

Zorg.tech


LCC-Plafonds, akoestische metalen plafonds voor elke ruimte
Bent u op zoek naar een flexibel, akoestisch en duurzaam plafond? Dan bent u bij LCC-Plafonds aan het juiste adres. LCC-Plafonds produceert in Antwerpen plafonds die bekendstaan om hun veelzijdigheid en hun lange levensduur. Ze passen in elke ruimte, van rond tot vierkant en alles daartussen. 

• Het XL-300-Plafond, met brede panelen van 300 mm is bijzonder geliefd in ziekenhuisgangen. Alle technieken worden mooi weggewerkt boven het plafond maar blijven altijd eenvoudig bereikbaar. Verlichting, sprinklers, rookdetectie, etc. worden naadloos ingebouwd. In de akoestische uitvoering bereikt u met het XL-Plafond uitzonderlijk hoge absorptiewaarden tot ∝W 0,95!

• Het CL-Plafond bestaat uit lineaire panelen met gesloten voegen en is zeer geschikt voor patiëntenkamers, auditoria, cafetaria, …. Dit type is verkrijgbaar in verschillende breedtes en uitvoeringen.

Zorg.tech

Tekst: Koen Mortelmans    Beeld: Rudi De Bruyne

Bouwen aan de Zorg partners

Yoleen Van Camp