Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Kempen is thuisbasis voor medische wereldprimeur

Kempen is thuisbasis voor medische wereldprimeur

Gepatenteerde reinigingsapparatuur met internationale allures

UltraZonic Endo is wereldwijd het eerste geautomatiseerde toestel dat flexibele endoscopen met een eerder ongeziene grondigheid voorreinigt. Met deze primeur op het gebied van medische reinigingsapparatuur verovert UltraZonic (Zandhoven) de wereld en biedt het een antwoord op de huidige infectieproblematiek.

Momenteel gebruiken diverse ziekenhuizen in België, Nederland en Zweden dit apparaat al. “Een internationaal exploitatieverhaal loert om de hoek, met een sterke focus op de Emiraten, Verenigde Staten en Scandinavië”, aldus Nancy Steenbakkers, zaakvoerder van UltraZonic.

nancy-steenbakkers-trainingen-2-kopieren

Nancy Steenbakkers en haar bedrijf bieden ook trainingen met de UltraZonic Med en Endo aan.

 

Ultras(ch)oon instrumentarium

UltraZonic ontstond vanuit Z-Projects, een onderneming die sinds 2008 medische apparatuur verdeelt, vooral toegespitst op de reiniging, desinfectie en sterilisatie van chirurgische instrumenten zoals scalpels, tangen, starre optieken en endoscopen. In haar vorige levens als tandartsassistente en vertegenwoordigster van medische instrumenten stelde Steenbakkers vast dat kwalitatieve reiniging van instrumenten één van de grootste problemen binnen de medische sector vormt. Samen met haar echtgenoot, die tientallen jaren als procesoperator werkte in de chemische industrie, stelde ze een concept op punt voor de ultrasone voorreiniging van chirurgische instrumenten. Ze namen er patent op en brachten zo hun eerste reinigingsconcept op de markt onder de merknaam UltraZonic Med.

Finetuning

“We kozen ervoor om de techniek van het ultrasoon reinigen te verfijnen. Daarbij legden we de nadruk op een erg nauwkeurige voorreiniging – die desondanks amper drie minuten duurt, een betere badbeheersing en een efficiënter water-, chemicaliën- en energieverbruik. Daarenboven ontwikkelden we een nieuw type reinigingstank. De software zorgt ervoor dat alle stappen in de procedure kunnen worden gecontroleerd via track en trace. Het risico op beschadiging tijdens het voorreinigingsproces daalt aanzienlijk dankzij de nauwgezette stappenprocedure, waarbij slechts één keer een handmatige ingreep vereist is.”

constructieatelier-ultrazonic-1-kopieren

Elke UltraZonic Endo wordt op maat van de specifieke gebruiker geassembleerd.

 

Snelle en doeltreffende voorreiniging van flexibele endoscopen

Het innovatieve karakter van de firma bracht snel nieuwe technologieën op til. Zo richt UltraZonic de pijlen op een ander probleem binnen de ziekenhuismuren: de voorreiniging van flexibele endoscopen. Recent onderzoek bracht aan het licht dat negen van de twaalf Belgische ziekenhuizen tekortschieten in goede handmatige reiniging van de endoscoop. “Geen abnormale cijfers als je de hedendaagse reinigingsprocedure onder de loep neemt”, merkt Steenbakkers op. “De complexiteit van een endoscoop vraagt extra aandacht en nauwkeurigheid bij het reinigen. Zelfs na reiniging in de speciaal hiervoor geconfigureerde wasmachines blijft er nog veel vervuiling aanwezig. Vandaag de dag hangt een grondige reiniging fel af van de motivatie en kennis van het personeel. Stappen worden overgeslagen of niet naar behoren uitgevoerd.”

Anno 2020 zijn deze toestanden nog steeds eerder norm dan uitzondering. “De schreeuw om verandering en automatisatie kan haast niet luider weerklinken. In die context is ‘het Endo meubel’ geboren. Via gesofisticeerde software wordt de halfautomatische uitvoering van elke stap streng gecontroleerd. Dankzij de geavanceerde reiniging blijven biofilm en bioburden bovendien buiten beeld. Dit alles maakt van onze Endo een revolutionaire machine in ons streefdoel: een bacterievrije flexibele endoscoop.”

Tijdswinst

Endo is ontstaan in het geloof dat elke reinigingsstap moet worden gevolgd vooraleer een hoog niveau van desinfectie wordt bereikt. Daarnaast speelt UltraZonic met dit meubel in op het nakende personeelstekort en de extra werkdruk die hierbij komt kijken. Het gebruiksvriendelijke karakter van de Endo zorgt ervoor dat de reiniging van endoscopen een makkelijke en gecontroleerde procedure wordt die vooraf een barrière opwerpt tegen mogelijke fouten. “De achterliggende basisideeën waren niet echt nieuw, maar ze werden internationaal nauwelijks toegepast, omdat de procedures erg tijdrovend waren”, legt Steenbakkers uit. Ze onderzocht de reële werkwijzen in verschillende landen. “Een degelijke reinigingsbeurt van een flexibele endoscoop kon tot 45 minuten duren. Bovendien werden verschillende instrumenten dikwijls gelijktijdig gereinigd, wat het eindresultaat voor een afzonderlijk instrument negatief beïnvloedt. In de praktijk worden flexibele endoscopen doorgaans in een spoelbak gereinigd. Voor temperatuurcontrole, controle van de contacttijd en inwerking van de zeep op de biofilm is nauwelijks aandacht.”

Een ander probleem is dat er zelden een specifieke persoon wordt aangeduid met de verantwoordelijkheid voor dit reinigingsproces. Een ideale voorreiniging impliceert de uitvoering van een droge lektest, de spoeling van de kanalen, het respecteren van de contacttijd met de zeep – opdat de biofilm optimaal wordt verwijderd, het borstelen van de kanalen (één tot drie keer naar gelang het type borstel) en de naspoeling. “In de meeste instellingen wordt de lektest niet uitgevoerd. Nochtans is het aangewezen hem wel te doen. Want waar het weinig kost om een klein lek te herstellen, kunnen de kosten gevoelig oplopen wanneer dit niet gebeurt.”

De UltraZonic Endo integreert functionele hulpmiddelen. Wanneer een proces correct is uitgevoerd, licht een groene LED op, bij fouten een rode. Dat maakt het voor gebruikers gemakkelijk om vast te stellen of ze correct te werk gingen. “We verzorgen ook trainingen voor de personen die met onze toestellen werken. Verder proberen we al onze meubels een strak design te geven.”

Unmistakably Revolutionary

“Met al twee revolutionaire reinigingsconcepten op de markt en een derde in het verschiet bewijst UltraZonic dat de bedrijfsslogan ‘Unmistakably Revolutionary’ niet uit holle woorden bestaat”, onderstreept Steenbakkers.   


Educatie als belangrijke pijler

Een correcte knowhow ligt aan de basis van een grondig gereinigd instrument. Vanuit die insteek organiseert UltraZonic regelmatig Patient Safety Academies in haar opleidingscentrum. “We geven er de basisprincipes mee op de weg naar schoon instrumentarium. Ze worden steevast gegeven door een expert uit de sector. We houden de groepen bewust klein, zodat interactie mogelijk is. Kennisuitwisseling tussen ziekenhuizen is een interessantste aspect van deze academies”, meent Steenbakkers.

Het opleidingscentrum verzorgt natuurlijk ook trainingen voor mensen die met toestellen van UltraZonic werken, ter plaatse of vanop afstand met een interactief conferencescherm. “Met dit scherm willen we fel inzetten op internationale webinars omtrent correcte reiniging.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details