Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Kennis bundelen voor de Europese markt
Tijdelijk onderkomen voor de Sint Antoniusschool in Zundert.

Kennis bundelen voor de Europese markt

Samenwerking in modulair bouwen

In Nederland was het een klinkende naam, maar Dutch Cabin Group heet sinds kort Adapteo. Het is de laatste stap van een proces dat in 2020 zijn beslag kreeg met de overname door het Zweedse concern. Dutch Cabin Group gaat daarmee volledig op in een bedrijf met bijna 500 medewerkers in acht landen (Zweden, Noorwegen, Denemarken, Finland, Duitsland, België, Nederland en Litouwen). “Maar de identiteit van Dutch Cabin Group blijft.” 

IT-Hub Hoogeveen, ontmoetingsplek voor onderwijs, premium partners en IT-startups.

Adapteo en Dutch Cabin Group hebben vooral veel gemeen. Beide bedrijven ontwikkelen, bouwen, verkopen en verhuren flexibele huisvesting voor scholen, kinderdagverblijven, zorginstellingen, gemeenten en bedrijven. Ze spelen daarbij in op de (groeiende) behoefte aan flexibele huisvesting. Dat kan zijn omdat er tijdelijk extra capaciteit nodig is, omdat er gerenoveerd wordt of omdat er snel huisvesting nodig is, zoals een school in een nieuwbouwwijk. “De verschillen zitten vooral in de gebruikte materialen en in het soort problematiek dat in landen relevant is”, stelt Suzanne Schreuders, Commercieel directeur voor Adapteo Benelux. “In de Scandinavische landen gebruiken ze meer hout, omdat dat daar ruimer voorhanden is. Verder is Adapteo van origine meer een verhuurorganisatie met een tak verkoop en lag bij Dutch Cabin al die jaren de verhouding andersom.”

Diversificatie

Door samen verder te gaan, zullen Adapteo en Dutch Cabin Group onder één naam groeien in de Europese markt. De gezamenlijke portefeuille omvat bijna anderhalf miljoen vierkante meter aan flexibele huisvesting. “De kracht van onze samenwerking zit met name in de geografische diversificatie die nu mogelijk is”, vervolgt Schreuders. “Elk land heeft zijn eigen lokale problematiek en met de gezamenlijke kennis en producten kunnen we meer klanten gericht van oplossingen voorzien. Daarnaast kunnen we overschotten aan bijvoorbeeld schoolunits in het ene land inzetten als er in een ander land tekorten optreden. We willen daarom een vloot bouwen die niet alleen in de Benelux te gebruiken is, maar in alle Europese landen.”

Hout

Vooralsnog houdt Adapteo Benelux vast aan de huidige werk- en bouwwijze. Schreuders: “We hebben in onze fabrieken veel ervaring met betonnen vloeren, stalen frames en sandwichpanelen. Hiermee kunnen we de markt voorzien van zeer hoogwaardige tijdelijke huisvesting, tot aan klinieken voor ziekenhuizen aan toe. De oude tochtige keet is echt iets van een ver verleden. Als er in de markt nog meer behoefte ontstaat aan houtbouw, zullen we dat met onze Scandinavische kennis in huis meer en meer gaan leveren. Anderzijds hebben wij met Dutch Cabin Group een hele goede reputatie en een sterk netwerk met persoonlijke relaties opgebouwd in de markt. Die staan voor de identiteit waar we trots op zijn. Daar kunnen de andere onderdelen van Adapteo weer van profiteren. Ik verwacht veel synergetische effecten van deze fusie.”

Woningtekort

Een segment waar Adapteo een interessante rol kan spelen, is de Nederlandse woningmarkt. In eigen huis is een modulaire woning ontwikkeld waarmee eengezinswoningen tot drie lagen en appartementen tot zes lagen gebouwd kunnen worden. Compleet voorzien van warmtepomp, zonnepanelen, elektra en vloerverwarming. “Binnenkort gaan we woningen uitleveren in Leeuwarden”, vertelt Schreuders. “En nog niet zo lang geleden hebben we voor het Rijksvastgoedbedrijf 96 modulaire woningen gebouwd in het Kickstart-project van demissionair minister Hugo de Jonge. Wij zijn één van de aangewezen partijen om de tweeduizend woningen voor spoedzoekers en statushouders, die Kickstart omvat, te realiseren. Na afloop zijn de units te demonteren en met eventuele aanpassingen elders in te zetten. Hoe duurzaam kun je bouwen?!”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details