Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
‘Kennisgedragen,integraal realisatieprocesis toekomst OK-bouw’
Nieuw bouwdeel Rode Kruis Ziekenhuis.

‘Kennisgedragen,integraal realisatieprocesis toekomst OK-bouw’

De vraag naar duurzame en snel te realiseren, permanente huisvestingsoplossingen voor hotfloors neemt toe. Door een integrale aanpak kunnen bouwtrajecten worden verkort, zeker in ‘acute blokken’ zoals OK-centra. “Medexs is de enige modulaire partij die het volledige realisatieproces van begin tot eind in eigen hand heeft”, zegt CEO Jos Lans. “In complete coöperatie met het ziekenhuis.”

De specialist in het ontwerpen en inrichten van medisch-specialistische gebouwen (onderdeel van de Daiwa House Group) is inmiddels enkele decennia actief in de zorgsector. Huidige projecten zijn onder meer de realisatie van een compleet nieuw ‘acuut blok’ met onder meer OK’s, Radiologie, Spoedeisende Hulp en Acute Opname Afdeling in het Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk. Het wordt integraal ontworpen met Medexs als one-stop-shop voor ontwerp en uitvoering, vertelt Lans. “De overhead en het projectmanagement zijn ondergebracht bij Medexs, waarmee de factoren tijd, kosten, carbon footprint en kwaliteit geoptimaliseerd worden. Wij werken op basis van participerend ontwerpen met expertise-inbreng van medisch specialisten en kunnen al een prijs maken na een door adviseurs en architecten opgesteld voorlopig ontwerp (VO). Vanaf het VO pakt Medexs het op en werkt het plan uit tot een definitief ontwerp (DO). Na dit DO volgt het uitvoerende ontwerp (UO) en dan ligt alles vast, zodat er efficiënt en sneller gebouwd kan worden. Sneller, slimmer en schoner – met minder mensen.”

‘Geen OK is hetzelfde’

Bij deze vorm van samenwerken gaat het ziekenhuis noodzakelijkerwijze steeds meer als ondernemer denken. Innovatie en integraal bouwen moeten in het DNA van je organisatie zitten, anders kost de aanpassing jaren, ondervindt Lans. “Dat is in toenemende zin noodzakelijk geworden, door de afnemende beschikbaarheid van technisch en zorgpersoneel en een lager investeringsniveau – zorgbreed. Met slimme oplossingen in het kader van OK-gebruik, op basis van de laatste medische richtlijnen, geven wij vorm aan een flexibele inzetbaarheid van OK’s waarin ieder specialisme terechtkan. Geen OK is hetzelfde. Medexs is de enige partij die bouwkundige, technische en klinische kennis kan combineren. Wij hebben alle expertise in eigen huis. Je hoort weleens dat installateurs de leiding moeten nemen tijdens de bouw van hotfloors, maar bouwlogistiek blijft iets voor de aannemer en het ontwerp en de realisatie van OK’s zijn zeer specialistisch. Wij beheersen alle aspecten.” 

Volledig ingerichte OK.

‘In essentie turnkey’

Nieuwe businessmodellen, zoals die van deze modulaire bouwer, komen vaak uit de markt. Dat betekent niet dat Medexs solitair opereert. “Turnkey is vaak een loze kreet als niet integraal wordt ontworpen en gebouwd. Wij werken in complete coöperatie met ziekenhuizen, adviseurs en uitvoerende partijen”, vervolgt Lans. “Een kennisgedragen, integraal realisatieproces is de toekomst van de OK-bouw. Een ziekenhuisbestuurder wil een permanente huisvestingsoplossing die in enkele maanden tijd wordt gerealiseerd en in gebruik wordt genomen; niet in enkele jaren zoals bij een traditionele bouworganisatie.” Dan moet je out-of-the-box kunnen denken, als zusterbedrijf van modulair bouwer Daiwa House Group en met vaste partners. “Wij leveren een volledig functioneel, werkend, geclassificeerd medisch gebouw of bouwdeel. Medexs is de enige modulaire partij die dit compleet in eigen beheer kan – transparant, turnkey en volgens de hoogste eisen.” 

OK Flevo Ziekenhuis. (Beeld: Hanne van der Woude)

Wat is modulaire bouw?

Modulaire bouw is een bouwtechniek waarbij grote delen van de huisvesting in de fabriek worden vervaardigd. Het gaat om modules die op de bouwplaats tot één gebouw worden geassembleerd en daar worden voorzien van leidingwerk, elektra en alles wat er bij dat specifieke gebouw of bouwdeel komt kijken (ook OK’s en cleanrooms). Modulaire bouw gaat dus een stap verder dan prefab bouw. Bij prefab bouw worden alleen losse elementen als betonvloeren of gevelplaten in de fabriek geproduceerd. Bij modulaire bouw gaat het daarentegen om complete modules die samen één gebouw vormen. CEO Jos Lans van Medexs: “Wij zijn in essentie een turnkey-bouwer; state-of-the-art
en duurzaam.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details