Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Kinderdagverblijf in agrarische context
“Het is bewezen dat kinderen die een agrarische opvang bezoeken, later bewuster omgaan met hun omgeving.“

Kinderdagverblijf in agrarische context

Modulair bouwen met extra’s

In Zuid-Beveland, aan het gelijknamige kanaal ligt het dorp Hansweert. In deze groene, landelijke omgeving is het agrarische kinderdagverblijf Hooi Hooi neergestreken. Het verblijf maakt deel uit van de boerderij van Stephanie van de Wouw-Van Wezel en haar man. Zij wilden een plek voor kinderen waar je door de modder kunt rennen, pony’s kunt borstelen en eieren kunt rapen. “Spelen zoals je vroeger zelf ervaren hebt.” Het kinderdagverblijf, dat met zijn houten gevelbekleding mooi in het landschap past, bestaat uit elf modulaire units en is in korte tijd gerealiseerd door Directbouw, onderdeel van Dutch Cabin Group.

Binnenkort kunnen de dubbele openslaande deuren weer open.

Kinderen van nul tot twaalf jaar kunnen genieten bij Hooi Hooi, dat beschikt over een dagopvang voor nul- tot vierjarigen, een peutergroep waar kinderen spelenderwijs worden voorbereid op de basisschool en een buitenschoolse opvang waar vier- tot twaalfjarigen na school en in hun vakanties terechtkunnen. Doordat de opvang deel uitmaakt van een boerderij, kunnen de kinderen van dichtbij zien waar de aardappelen en de melk vandaan komen. “Het is bewezen dat kinderen die een agrarische opvang bezoeken, later bewuster omgaan met hun omgeving”, aldus Van de Wouw-Van Wezel. 

“Je heb echt niet meer het gevoel dat je in een tijdelijk gebouw loopt.”

Snel schakelen

De kinderopvang is opgebouwd uit modulaire units die door Directbouw zijn geprefabriceerd en ter plaatse zijn afgewerkt. “Het voordeel van deze tijdelijke oplossing is dat de bouwtijd aanmerkelijk korter is dan bij permanente bouw”, vertelt Vincent Alberts, commercieel technisch adviseur van Directbouw. “De opdrachtgever wilde snel schakelen en had een korte deadline. Aan die wensen konden wij invulling geven. Komt er op een gegeven moment permanente huisvesting, dan kunnen deze units worden omgebouwd tot buitenschoolse opvang.” 

Betimmering

De kinderopvang is samengesteld uit elf standaardunits, waarin nu vier slaapkamers, een verzamelruimte, een groepsruimte voor peuters, een groepsruimte voor baby’s, een hal en sanitair te vinden zijn. “De standaardunits zijn opgebouwd uit stalen vloer-  en dakframes en kolommen met geïsoleerde sandwichpanelen. Die panelen zijn in het werk voorzien van een mooie aftimmering met onbehandeld western red cedar. Dit is niet alleen onderhoudsvrij materiaal, het kinderdagverblijf past daardoor ook prachtig in het natuurlijke landschap.”

Kinderopvang in een natuurlijke omgeving.

Comfort

Achter de houten betimmering gaan sandwichpanelen schuil waarmee Directbouw de units standaard opbouwt. Alberts: “De wanden zijn 8 cm dik en voldoen met een Rc-waarde van 3,5 aan het Bouwbesluit Tijdelijke Bouw. Voor het dak hebben we 15 cm dikke panelen genomen die een Rc van 6,7 halen, wat vooral is gedaan om de warmte-instraling in de warme maanden te beperken. Dit dak is draagkrachtig genoeg om de elf inverterunits te dragen die voor de koeling en verwarming zorgen. Het kinderdagverblijf is daarnaast uitgerust met CO2-gestuurde ventilatie in slaapkamers en groepsruimten. Lucht wordt aangezogen via ventilatieroosters in de ramen terwijl dakventilatoren lucht afvoeren. Het is dus het hele jaar door comfortabel in Hooi Hooi.”

Veilige omgeving

Veiligheid speelt altijd een hoofdrol als het om kinderopvang gaat. “Je moet voldoen aan het Bouwbesluit, de brandweer heeft per gemeente zijn eigen verordeningen en de GGD is de controlerende instantie”, vervolgt Alberts. “Voor kinderdagverblijven vanaf 200 m2 gelden zwaardere eisen, zoals brandwerend gebouwde slaapkamers. Hooi Hooi is 180 m2. Het gebouw is daarom uitgevoerd met een brandmeldinstallatie met ontruiming, rookmelders en een brandhaspel. Je ziet dat de babygroep grote glaspuien heeft met een lage borstwering, dat is gedaan zodat de kruipende kinderen naar buiten kunnen kijken. Uiteraard zit hier, net als in de andere puien, veiligheidsglas met gehard binnenblad in. Deurklinken zitten overal op een veilige 140 cm hoogte en dankzij de juiste beveiligingen kunnen kinderen geen vingers tussen de deur krijgen.”  

Het kinderdagverblijf is onderhoudsvriendelijk afgewerkt met kruipvriendelijke, naadloze pvc-vloeren, met in het sanitairblok opstaande ronde hoeken voor eenvoudige schoonmaak. Daaronder ligt een door Dutch Cabin Group geleverde betonnen vloer. “Daardoor hoor je geen gestamp en heb je echt niet meer het gevoel dat je in een tijdelijk gebouw loopt”, aldus een tevreden Van de Wouw-Van Wezel. Binnenkort kunnen de dubbele openslaande deuren weer open en kunnen de kinderen vrijuit naar buiten op de omheinde speelplaats. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details