Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Kliniek Rijk van Nijmegen | Ruim OK-complex in een kleine ruimte

Kliniek Rijk van Nijmegen | Ruim OK-complex in een kleine ruimte

Kliniek Rijk van Nijmegen heeft een compleet nieuw Klasse 1 OK-complex laten bouwen in Park Dekkerswald, tussen Nijmegen en Groesbeek. Rodenburg Zorgoplossingen nam het bouwkundige deel voor haar rekening. Modderkolk Projects & Maintenance uit Wijchen tekende voor het installatiewerk, van de luchtbehandeling, koeling en verwarming tot en met de medische gassen.

Het totale OK-complex is bijna 300 vierkante meter groot en omvat naast twee operatiekamers (35 en 40 vierkante meter), een recoveryruimte, een opdekruimte, een steriele berging en een zelfstandige behandelkamer. Het OK-complex is gevestigd in een aanbouw van een villa uit 1916 op het park Dekkerswald. Hoofdgebruiker van het complex is Kliniek Heyendaal, een kliniek voor cosmetische chirurgie, gelieerd aan Kliniek Rijk van Nijmegen. Directeur van Kliniek Rijk van Nijmegen William Bettonviel vertelt: “We huurden zelf OK-faciliteiten van het Radboudumc, maar die kwamen te vervallen. Daarnaast wilden wij onze eigen OK’s up­daten, maar dat was technisch nogal ingewikkeld. Vandaar dat ons oog viel op de nabijgelegen villa. De villa is ruim een eeuw oud, maar is onlangs gerenoveerd. We gebruiken de villa nu voor ontvangst en kantoren. In de aanbouw is het nieuwe OK-complex gevestigd. Het zijn overigens niet alleen onze vier eigen chirurgen die het complex gebruiken. Er is ook een
mogelijkheid voor externe partijen om het OK-complex te huren.”

Uitdaging

En daarmee komen we direct terecht bij de uitdaging waar de drie betrokken partijen zich mee geconfronteerd zagen. Want, zoals Bettonviel het omschrijft: “De aanbouw was niet meer dan een lege ruimte van slechts 300 vierkante meter waarin een compleet OK-complex moest komen met alle daarbij horende faciliteiten.” Bij de uitwerking van zijn ideeën kwam hij al snel terecht bij Modderkolk. “Vanaf de eerste kennismaking had ik een klik met het bedrijf en directeur Oscar Arenz. Ik vind die klik heel belangrijk, want dit was niet een gewone bouw. Je bouwt in een bestaande, maar ook bewoonde omgeving. Dat vraagt om improvisatievermogen. In de aangrenzende villa waren mensen aan het werk en organiseerden we intakegesprekken. Dan wil je niet dat er iemand met een klopboor op drie meter afstand staat. Daarnaast wilde ik optimaal gebruikmaken van het aantal beschikbare meters, maar het beeld van de villa en aanbouw moest kloppen in deze parkachtige omgeving. Bovendien moest snel gebouwd worden. Tussen de sloop en eerste operatie zat slechts een periode van minder dan 5 maanden. We hadden dus nogal wat noten op onze zang. Daar zochten we partijen bij die dat begrijpen. Via Modderkolk kwamen we terecht bij Rodenburg Zorgoplossingen, een bedrijf dat ook niet terugdeinst voor ingewikkelde en uitdagende klussen. Zo hadden we het bouwteam compleet.”

kliniek-rijk-van-nijmegen-foto-1-kopieren

Tim Rodenburg, William Bettonviel en Oscar Arenz. (Beeld: Uitgeverij Gelderland)

 

Spannend

Voor Rodenburg Zorgoplossingen was het alles behalve een alledaagse klus, maar volgens directeur Tim Rodenburg een kolfje naar zijn hand. “De grootste uitdaging zat in de constructie. De zolder van de aanbouw moest met behulp van een stalen constructie geschikt worden gemaakt om de 1.800 kilo zware luchtbehandelingskast te kunnen dragen. Tijdens de bouw hebben we op de kopse kant van de bovenverdieping een gat gezaagd om de kast naar binnen te schuiven. Een spannend moment, want de kast is op maat ontworpen en we hadden voor de plaatsing maar een paar centimeter speling. Qua tijdsplanning was dit ook een complex onderdeel, omdat de stalen constructie geplaatst moest worden voordat we met de bouw van de ruimtes konden beginnen.”

kliniek-rijk-van-nijmegen-foto-2-kopieren

Links de villa uit 1916, met rechts op de voorgrond de aanbouw met daarin het nieuwe Klasse 1 OK-complex. (Beeld: Jan Bos)

 

Prestigeproject

Vanwege het hoogtechnische gehalte van de klus lag de regie van de bouw bij Modderkolk. Voor dit bedrijf is het bouwen van luchtdichte en aardingsvrije OK-ruimtes geen noviteit, maar volgens Oscar Arenz, commercieel directeur Industry & Healthcare Solutions bij Modderkolk was het zeker ook geen alledaagse klus. “Ik ben er trots op dat we dit werk binnen de afgesproken tijd hebben kunnen realiseren en turnkey, inclusief de bijkomende validatie, hebben kunnen opleveren. Het is voor ons een prestigeproject. We willen graag laten zien dat we ook in dit soort complexe omgevingen uit de voeten kunnen.”

kliniek-rijk-van-nijmegen-foto-5-kopieren

Het totale OK-complex is bijna 300 vierkante meter groot. (Beeld: Jan Bos)

 

Bouwvergaderingen

Uiteraard werden voor aanvang van de bouw de afspraken op papier gezet, maar volgens Bettonviel was dat bijna een formaliteit te noemen. “Naast vakbekwaamheid speelt communicatie een belangrijk rol. Van aanvang af was ik overtuigd van de vakbekwaamheid van onze bouwpartners. Ik wilde intensief bij de bouw betrokken zijn en tussentijds hebben we ook kleine aanpassingen gemaakt. Tijdens de wekelijkse bouwvergaderingen hielden we elkaar voortdurend op de hoogte en werd alles uitgebreid doorgesproken.”

foto-mindray-nabij-hun-tekst-plaatsen-kopieren

Tevreden

Het complex is nu ruim acht maanden in gebruik en noemenswaardige problemen zijn uitgebleven. Betrokkenen kijken tevreden terug op het totale bouwproces. Arenz: “Het enige wat ik de volgende keer anders zou doen, is een nog betere procesplanning maken. Het tijdspad was krap.” Volgens Rodenburg is de winst vooral in de voorbereiding te halen. Wanneer je vooraf goed plant, creëer je ruimte aan het eind van het traject.” Ook Bettonviel is tevreden. “Bij ieder project heb je opleverpunten, maar deze zijn snel en netjes opgelost. Dat geeft ons nog meer vertrouwen in deze bouwende partijen. Zoveel zelfs dat we voor de komende jaren ook de onderhoudscontracten bij Rodenburg en Modderkolk hebben neergelegd. Dat zegt wel genoeg, denk ik.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details