Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Koningin Máxima brengt werkbezoek aan LUMC in het kader van onderzoek naar vaccins en antivirale middelen

Koningin Máxima brengt werkbezoek aan LUMC in het kader van onderzoek naar vaccins en antivirale middelen

Hare Majesteit Koningin Máxima heeft woensdagmiddag 20 mei een werkbezoek gebracht aan de afdeling Medische Microbiologie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Het bezoek vond plaats in het kader van het wetenschappelijk onderzoek naar het coronavirus dat COVID-19 veroorzaakt.

Het LUMC doet onderzoek naar zowel vaccins als antivirale geneesmiddelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Zo testen onderzoekers van de afdeling Medische Microbiologie in het laboratorium of potentiële vaccins beschermende immuniteit tegen het virus opwekken. In het SCORE-project (Swift Coronavirus Therapeutics Response) worden bestaande geneesmiddelen op hun werking tegen COVID-19 onderzocht en worden nieuwe virusremmers ontwikkeld om patiënten met COVID-19 te kunnen behandelen. Het LUMC werkt in deze onderzoeksprojecten samen met diverse nationale en internationale kennispartners en bedrijven.

Elektronenmicroscoop

Koningin Máxima bezocht het onderzoeksgebouw van het LUMC en sprak daar met medewerkers van de onderzoeksgroep van prof. dr. Eric Snijder van de afdeling Medische Microbiologie. Virologen en analisten gaven uitleg over hun werkzaamheden in het laboratorium bij het ontwikkelen en testen van vaccins en antivirale middelen. Daarnaast werd in een demonstratie door dr. Montse Bárcena (afdeling Cel en Chemische Biologie) met behulp van een elektronenmicroscoop geïllustreerd welke schade het virus in geïnfecteerde cellen aanricht. Deze informatie biedt inzicht in de vermenigvuldiging van het virus en helpt onder meer bij de ontwikkeling van virusremmers.

Afsluitend vond een rondetafelgesprek plaats met experts van verschillende Nederlandse universiteiten, universitair medische centra en andere betrokken organisaties over de huidige stand van zaken in het onderzoek naar vaccins en antivirale middelen in Nederland. Het belang van samenwerking tussen de verschillende kennisinstellingen werd daarbij benadrukt.

Samen sterk tegen virusuitbraken

Een vaccin en de ontwikkeling van geneesmiddelen kunnen helpen om de verspreiding van het huidige coronavirus op korte termijn te beperken. LUMC-onderzoekers willen daarnaast meer diepgaande kennis opdoen over coronavirussen en het verloop van de ziekte COVID-19. Zo zijn we beter voorbereid op toekomstige uitbraken van coronavirussen. Lees meer over het onderzoek dat in het LUMC gedaan wordt naar vaccins en antivirale geneesmiddelen.

Bron: lumc.nl

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details