Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Nieuws

Koppelbed in SJG Weert laat naasten samen slapen

Koppelbed-in-SJG-Weert_Smile-Fotografie_YXJfNTQweDQyMF9kXzFfanBnXy9fYXNzZXQvX3ByaXZhdGUvbmV3cy8yNQ_5d051113

5 november 2020 Leestijd 2 minuten

Deel dit artikel

Patiënten in SJG Weert die in hun laatste levensfase verkeren of onrustig zijn tijdens een opname, kunnen sinds kort samen slapen met hun partner of naaste. Dit dankzij een koppelbed, gedoneerd door Stichting Roparun.

Een koppelbed is een logeerbed dat naadloos aangesloten kan worden op een ziekenhuisbed. Zo ontstaat een volwaardig tweepersoonsbed dat in hoogte verstelbaar is. Op die manier kunnen patiënten in uitzonderlijke situaties toch samen met hun naaste slapen. “Bij ziekte is het belangrijk om elkaar vast te kunnen houden en dichtbij elkaar te kunnen zijn. Voor troost, of misschien wel om afscheid te nemen”, aldus neuroloog Véronique Moers, tevens kartrekker van het palliatief advies- en ondersteuningsteam van SJG Weert. Het speciale bed kan op verzoek worden ingezet bij patiënten die alleen op een kamer liggen.

Vertrouwde omgeving

Het creëren van een vertrouwde en veilige omgeving is volgens Moers belangrijk voor de kwaliteit van leven. “Het samenzijn kan spanning, angst en pijn verminderen. Tot nu toe konden we wel een stretcher of een ziekenhuisbed in de kamer plaatsen voor een logée, maar dan slaapt diegene nog op afstand.” Uiteraard blijft deze mogelijkheid er wel, als het koppelbed in gebruik is.

Roparun

Het speciale bed is een donatie van Stichting Roparun, die met hun estafetteloop geld ophaalt voor goede doelen in de oncologische en palliatieve zorg in Nederland. Eén van de projecten die de stichting ondersteunt, is de inzet van koppelbedden.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Patty Ros

Projectmanager

Uitvoerige beleids- en projectredactie binnen de bouw en inrichting en alle andere denkbare aspecten komen iedere twee maanden aan de orde. Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details