Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Kwadijkerpark biedt een veilige woonomgeving
De hofjesopzet van de gebouwen B1 en B2 is overzichtelijk voor bewoners en medewerkers.

Kwadijkerpark biedt een veilige woonomgeving

Na de sloop van de oude onderkomens van de stichting worden de komende jaren nog zo’n 340 eengezinswoningen op het oorspronkelijke terrein gerealiseerd.

Gebouw A huisvest zeven woongroepen en heeft een Y-vormige opzet.

De eerste plannen voor de vernieuwing van locatie Kwadijkerpark stammen al van zo’n 20 jaar terug, memoreert Gerard Cialdella, regiomanager bij de Prinsenstichting, die zorg en ondersteuning biedt aan mensen met een verstandelijke en/of geestelijke beperking. “In het kader van de deconcentratiegolf werd toen gekozen voor het afbouwen van instellingsterreinen. Door in reguliere woonwijken te gaan wonen, zouden onze cliënten meer deel gaan uitmaken van de maatschappij en ook het Kwadijkerpark moest een gemengde woonwijk worden.”

Grote vrijheid

De economische crisis zette een streep door het plan en ook de zorgvisie van de Prinsenstichting bleek aan verandering onderhevig. “Onze cliënten hebben op dit terrein een grote vrijheid, die ze kwijtraken in reguliere woonwijken. Ze kunnen zich soms ook moeilijk aanpassen, dat vraagt veel van de buren”, zegt regiomanager Miranda­ Kaandorp. Dat leidde er toe dat de plannen werden aangepast en uiteindelijk werd gekozen voor nieuwbouw in twee fasen in het Kwadijkerpark. De nieuwbouw is nu geconcentreerd in een strook aan de zuidkant van het terrein, met uitzondering van het zogeheten gebouw A dat zich in de noordwesthoek bevindt. De rest van het terrein is bestemd voor reguliere woningbouw. Kaandorp: “Er is straks sprake van minder verwevenheid dan in de oorspronkelijke plannen; er is een zone echt alleen voor onze doelgroep. Onze cliënten wonen toch enigszins afgeschermd, dat is perfect. Ze hebben de mogelijkheid om te participeren, maar ook om in hun eigen veilige woonomgeving te blijven. Toch komen ze nog wel eens andere wijkbewoners tegen, want die kunnen straks ook gebruik maken van de voorzieningen van de Prinsenstichting.”    

Frank Hooijschuur van KBK bouwgroep, Gerard Cialdella en Miranda Kaandorp van de Prinsenstichting en architect Jep Swinkels van bureau Visser en Bouwman.

Specifieke eisen

De drie recent opgeleverde woongebouwen zijn goed voor 140 wooneenheden met 24-uurs bedden. Cialdella: “De Prinsenstichting biedt onderdak aan mensen met een grote diversiteit in zorgbehoefte, van licht verstandelijk gehandicapten tot bewoners die volledig afhankelijk zijn van ondersteuning of extra toezicht nodig hebben. Dat stelt specifieke eisen aan de woningen. Er is bij het ontwerp zoveel mogelijk afgestemd met begeleiders en cliënten om hun wensen te vervullen. Daarnaast zijn de gebouwen zo ingericht dat het voor medewerkers prettig is om er te werken. Het bieden van complexe zorg stelt hoge eisen aan de werkomgeving. Het is daarom van belang dat zorgmedewerkers vanaf het begin van het ontwerpproces aan tafel zitten.”

Architect Jep Swinkels van bureau Visser en Bouwman heeft in het ontwerp rekening gehouden met de specifieke behoeftes van de verschillende doelgroepen. “Iedere bewoner krijgt in de basis een slaapkamer en private badkamer en deelt daarnaast een gemeenschappelijke woonkamer. Afhankelijk van de individuele behoeftes per bewoner is ervoor gekozen om dit private deel te vergroten of zelfs het gemeenschappelijke deel te laten vervallen. Gebouw B1 huisvest bijvoorbeeld mensen met een stoornis in het autistische spectrum. Deze doelgroep kan snel overprikkeld raken en daar wordt bijvoorbeeld één woonkamer gedeeld door slechts vier personen. Weer anderen functioneren helemaal niet op een groep en krijgen om die reden een eigen voordeur in de gevel naar hun appartement. De Prinsenstichting heeft hier gekozen voor een zeer goede akoestische ontkoppeling zodat bewoners geen hinder van elkaar ondervinden.”

De gebouwen B1 en B2 zijn opgetrokken in cottage-stijl.

Vriendelijke en menselijke schaal

De entrees van de groepswoningen in de gebouwen B1 en B2, ontworpen in cottage-stijl, liggen gegroepeerd rondom een overzichtelijk hofje, prettig voor zowel bewoner als personeel. Deze opzet, gecombineerd met de gekozen beeldtaal, geeft beide complexen een vriendelijke en menselijke schaal. Het iets verderop gelegen gebouw A huisvest zeven woongroepen en ligt met zijn Y-vormige opzet op een ontspannen manier in de rijke groene omgeving. Dit gebouw huisvest verder enkele ruimtes voor dagbesteding en een eetcafé met terras aan het water, waar ook buurtbewoners welkom zijn. In de directe omgeving liggen enkele paviljoens voor dagbesteding met onder andere een belevingstuin, moestuin, kinderboerderij en houtzagerij. 

De nieuwbouw is uitgevoerd door KBK bouwgroep uit Volendam, die de opdracht na een aanbesteding wist te verwerven. “Dat was mede te danken aan onze referenties”, zegt Frank Hooijschuur, adjunct-directeur bij de bouwgroep. “Wij hebben meerdere van dit soort zorgprojecten gerealiseerd en werken graag voor regionale partijen. Daar was ook de Prinsenstichting naar op zoek. Wij kenden deze partner al goed.”

De KBK bouwgroep kent meerdere divisies en specialismen. “Eén van onze divisies is KBK MediZorg. Bouwen voor de zorg vraagt specialistische kennis, bijvoorbeeld over het gebruik van ruimten, domotica of installatietechniek. Met onze expertise en vakmanschap kunnen we zorg­instellingen en overheden adviseren en projecten ook realiseren. Deze divisie was intensief betrokken bij dit project.”

In de directe omgeving liggen enkele paviljoens voor dagbesteding met onder andere een belevingstuin, moestuin, kinderboerderij en houtzagerij.

Afschermen

In samenwerking met de projectmanager van de Prinsenstichting heeft KBK bouwgroep in bouwteamverband leiding gegeven aan het project. “Dankzij onze vroegtijdige betrokkenheid kunnen wij van waarde zijn. Wij zijn in die fase als partij kritisch, omdat wij duidelijke afspraken willen maken. Dat vertaalt zich uiteindelijk in een soepel verloop van het bouwproces. Ook hier was dat het geval, en daar zijn wij echt trots op.” In de voorbereidingsfase brachten de medewerkers van KBK al een bezoek aan het terrein van de Prinsenstichting. “Dat deden we om te beseffen met wat voor cliënten je te maken krijgt. Dan weet je waar je op moet letten. Zo werd bijvoorbeeld duidelijk dat hier een logistieke uitdaging lag, omdat de cliënten over het terrein rondlopen. Dat betekent dat je de bouwplek uit veiligheidsoverwegingen heel goed moet afschermen. Wij hebben onder andere een proefopstelling van de wanden gemaakt om de molestbestendigheid te testen. Een wand van houtskeletbouw blijkt dan niet toereikend.”

“Deze nieuwbouw biedt geborgenheid en een veilige woonomgeving”, zegt Kaandorp. “Het zijn zachte gebouwen die rust uitstralen, maar ook open en transparant zijn. Het is ons gelukt om de visie van de Prinsenstichting te laten doorklinken in deze gebouwen.”    

Meubelbekleding combineert sterkte en veiligheid met uitnodigende kleuren en structuren

Voor project Kwadijkerpark leverde Vescom vinyl meubelbekleding Scott.

Al de zachtheid van textiel met de superieure veerkracht van vinyl: de vinyl meubelbekleding combineert sterkte en veiligheid met een uitnodigend palet van kleuren en structuren. De robuuste collectie is vlekbestendig en hygiënisch, heeft een lange levensduur en biedt bescherming tegen bacteriën, vuil en vet. Daardoor voldoet de collectie aan de strenge veiligheidseisen van zorginstellingen. De vinyl meubelbekleding van Vescom ziet er natuurlijk uit, maar heeft de toegevoegde functionaliteit van een hufterproof materiaal: het kan gemakkelijk worden gereinigd en gedesinfecteerd en het is lichtecht, kleurecht en brandwerend. Deze in Vescoms eigen fabrieken geproduceerde vinyl meubelbekleding is verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan kleuren, texturen en structuren. Verrassende kenmerken – embossing, prints, hedendaagse tinten en metallic effecten – bieden een uitgekiend en luxe voordeel ten opzichte van andere soortgelijke producten. 

Het makkelijk te reinigen materiaal bestaat uit een kunststof bovenlaag op een katoenen drager en is ook uitermate geschikt voor de retail- en onderwijssector.


"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details