Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Woonzorg & Verpleeghuizen

Landgoed Wulperhorst is in ere hersteld: Hoogwaardig comfort in een historische omgeving

Vanaf mei 2021 kunnen ouderen met geheugenproblematiek of een somatische aandoening van hun oude dag genieten op Landgoed Wulperhorst.

DSC_5730
Installateur Gert van Kooten van Meddens & Van Ree Installatietechniek B.V. (l) en Cornelis Swets van Centercon (r).

Tekst | Desiree Pennings

Beeld | Centercon

24 augustus 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Het landhuis uit 1858 werd volledig gerenoveerd en omgebouwd voor wonen met zorg. Het bijhorende koetshuis werd gesloopt, waarna op de vrijgekomen locatie een compleet nieuw koetshuis is verrezen, eveneens bestemd voor zorg. De tuin is weer geheel landschappelijk aangelegd. Voor de klimaatinstallaties werkten K6 Bouw, Centercon en Meddens & Van Ree Installatietechniek B.V. samen naar een oplossing op maat.

Landgoed Wulperhorst in Zeist is onderdeel van de Stichtse Lustwarande. Het werd gebouwd door de familie Huydecoper en werd later gebruikt als commandocentrum van de Luchtmacht, asielzoekerscentrum en woning. Het landhuis is een rijksmonument dat er vervallen bijlag en dat zorgvuldig verduurzaamd, verbouwd en gerestaureerd is. Het bijbehorende koetshuis was in zo’n slechte staat dat het werd gesloopt en in oude stijl nagebouwd. In het landhuis bevinden zich 25 woonzorgappartementen en in het koetshuis zijn nog eens 19 woonzorgeenheden gerealiseerd. Ouderen kunnen hier wonen in een huiselijke sfeer en genieten van de beste zorg en service.

De warmtepompen staan verscholen op het dak en zijn bijna niet zichtbaar vanaf de weg.

Leverancier als adviseur en sparring partner

Het mag wel uniek genoemd worden dat het eeuwenoude landhuis volledig gasloos gemaakt is. Er waren alleen cv-ketels om de ruimtes te verwarmen en rondom ongeïsoleerde muren en een ongeïsoleerd dak. De eigenaar van het gebouw had echter hoge ambities op het gebied van duurzaamheid en installaties. Bij de zoektocht naar een goede oplossing voor verwarming en warm tapwater heeft K6V adviseurs meerdere partijen gesproken, voordat ze bij Centercon terecht kwam. Directeur Kees Koekkoek vertelt: “Met elkaar hebben we een concept bedacht met een hoogtemperatuur warmtepomp en twee laagtemperatuur warmtepompen. Vanwege de regels voor legionellapreventie wilden we zeker zijn van warm tapwater. De retourtemperatuur moet namelijk boven de 60ºC zijn.”

In dit hele proces van uitdenken werd Henk Knipscheer­ van Ingenieursbureau Knipscheer ingezet als analyticus van het team. Met technisch specialist Cornelis Swets van Centercon werd bekeken wat de mogelijkheden waren. Centercon fungeerde dankzij hem niet alleen als leverancier, maar ook als adviseur en sparring partner.

Geen standaard concept

Centercon leverde twee monobloc warmtepompen in cascade voor ruimteverwarming en -koeling en een hoogtemperatuur warmtepomp voor het tapwater. Dit alles werd uitgedacht met een boilerlaadsysteem, zodat de bewoners allemaal continu gegarandeerd warm water hebben. In het nieuwe koetshuis is eenzelfde concept toegepast, maar dan met een wat lager vermogen. Het is geen standaard concept zoals je vaak tegenkomt, vertelt Swets. “We hebben hier echt maatwerk geleverd met een concept waarbij alles op elkaar ingrijpt en met elkaar samenwerkt. Het ging om een rijksmonument en dan kom je situaties tegen waar je vooraf niet op bedacht bent. Naast het uitdenken en uitwerken van het concept hebben we de installateur aangestuurd en begeleid.”

Het was installateur Gert van Kooten die verantwoordelijk was voor het monteren van de installatietechniek. Ook hij kijkt met een positief gevoel terug op de samenwerking. “We hadden nog nooit samengewerkt met Centercon en toch verliep alles heel goed. Cornelis dacht mee, zorgde voor een goede communicatie en gaf steeds een heldere uitleg bij vragen.”

Warmtepompen in een rijksmonument

Een partij die niet direct overtuigd was van de plannen, was Monumentenzorg. Zij was niet gecharmeerd van de warmtepompen die op het dak zouden komen. Swets: “De warmtepompen staan boven op het dak in lijn opgesteld, naast de liftopbouw. Door de voorste warmtepomp middels een verbindingsplaat optisch te koppelen aan de liftopbouw, is één volume ontstaan in plaats van allemaal losse elementen op het dak. Vanaf de weg zijn ze hierdoor amper zichtbaar.”

Uiteindelijk werd het plan ook goedgekeurd door Monumentenzorg en kon er overgestapt worden op een duurzaam energieconcept. Alle partijen zijn bijzonder trots op de manier van samenwerken en het eindresultaat. “Het project is zeker geslaagd”, zegt Swets trots. “Er is door alle partijen goed en vooral eerlijk samengewerkt. Het was een bijzonder project vanwege de locatie, maar zeker ook dankzij deze samenwerking.” In april is het gehele project opgeleverd, inclusief het osmringende park. Dit werd in ere hersteld met veel bomen en struiken en een nieuwe, monumentaal ogende brug.     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details