Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Laren, Rosa Spier Huis | Woonconcepten ontwikkelen met nabijheid van zorg

Laren, Rosa Spier Huis | Woonconcepten ontwikkelen met nabijheid van zorg

Dimitry Melchiors vervulde bij de nieuwbouw van het Rosa Spier Huis een rol die hem op het lijf is geschreven: de spin in het web. Opgeleid als architect aan de TU Delft is hij een ontwikkelingsmanager geworden die ook de taal van de architectuur spreekt. Zijn eerste project was assistent-projectleider bij de bouw van de Amsterdam Arena. Inmiddels heeft hij gewerkt aan kantoren, stationsgebouwen, woonprojecten, hotels, retail, transformaties en zorginstellingen en was hij ook drie jaar gemachtigde voor het College Sanering Zorginstellingen.

“Dan zie je de zorg van binnenuit. Sindsdien ben ik met Melior Real Estate vooral actief in zorgvastgoed. Op een gegeven moment krijg je goed zicht op hoe je mooie combinaties kunt maken, zoals het aanleunconcept bij het Rosa Spier Huis: zware zorg in de kern en seniorenwoningen met zorg-op-maat ernaast. Wij zijn de aangewezen partij om te functioneren tussen enerzijds de markt en aan de andere kant zorginstellingen die heel af en toe een vastgoedopgave hebben. Daar kunnen wij de professionele olie in de raderen zijn en zo met de juiste kennis van zorgvastgoed en proces het beste resultaat bereiken voor bewoners en personeel van de zorginstelling.”

rosa-spier-7-kopieren

Gang in de zorgvleugel, met de mogelijkheid om elkaar te passeren met een rolstoel. (Beeld: Hans Gorter Fotografie)

 

Sociaal vraagstuk: het is twee over twaalf

Het is een complex werkgebied met een enorme opgave. Melchiors: “Het aantal tachtigplussers verdubbelt de komende 20 jaar. Woonconcepten voor deze doelgroep zouden het best gerealiseerd kunnen worden in combinatie met ‘nabijheid van zorg’. Gemeenten hebben het tafelzilver veelal verkocht en hebben vaak geen grondposities meer om aan de enorme vraag te kunnen voldoen. De oplossing voor dit sociale vraagstuk wordt meer en meer opgepakt door corporaties. Die hebben niet per se een winstoogmerk, maar bezitten wel vastgoed dat geschikt gemaakt kan worden. Ook commerciële ontwikkelaars zouden de vaak verplichte sociale percentages mijns inziens bewuster moeten aanwenden voor seniorenhuisvesting. De extra eisen waar je dan rekening mee moet houden, zijn financieel erg overzichtelijk. Het is inmiddels twee over twaalf en de vastgoedsector kan zich op dit gebied beter onderscheiden door serieus in te spelen op de demografische ontwikkeling. We zitten immers nog behoorlijk lang in een periode van zogenaamde dubbele vergrijzing.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details