Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Lening van €100 miljoen voor Zuyderland van EIB

Lening van €100 miljoen voor Zuyderland van EIB

  • De Europese Investeringsbank (EIB) heeft een lening ter waarde van €100 miljoen ondertekend met Zuyderland, voor optimalisatie en vernieuwing van het ziekenhuis en langdurige-zorgfaciliteiten.
  • Met de financiering wordt de acute zorg over de twee hoofdlocaties van Zuyderland verdeeld, nieuwe laboratoria gebouwd in Sittard-Geleen en locatie Heerlen gerenoveerd.
  • De lening is onderdeel van een langetermijn-investeringsprogramma dat innovatieve modellen van zorg zal introduceren, waarmee zorg dichter bij de patiënt thuis gebracht wordt.

Zuyderland heeft maandag 6 december in het ziekenhuis van Sittard-Geleen het contract met de Europese Investeringsbank ondertekend voor een lening van €100 miljoen. Zuyderland wil met dit geld de zorgfaciliteiten in haar adherentiegebied  (480.000 inwoners) verder optimaliseren en vernieuwen. De zorginstelling gebruikt het voor een langetermijn-investeringsprogramma dat innovatieve zorgmodellen introduceert om de zorg dichter bij de patiënten thuis te brengen. De gelden worden ingezet voor de ontwikkeling van nieuwe zorgmodellen, renovatie van voorzieningen in het ziekenhuis te Heerlen en de bouw van nieuwe laboratoria. De EIB toont met deze financiering hun betrokkenheid bij de zorgambities van Zuyderland voor onze regio.

Nieuwe, moderne faciliteiten

Zuyderland behoort als zorgaanbieder tot de grootste niet-academische ziekenhuizen van Nederland en is een van de 27 topklinische ziekenhuizen van het land. Ook is Zuyderland de grootste aanbieder van ouderenzorg in de regio Westelijke Mijnstreek. Met het investeringsprogramma wil Zuyderland investeren in digitale zorgprocessen, nieuwe operatiekamers en laboratoria in Sittard-Geleen bouwen en een deel van het ziekenhuis in Heerlen renoveren. Bovendien moet de ouderenzorg van Zuyderland inspelen op de toenemende vraag van een vergrijzende bevolking. Dat vraagt om uitbreiding en upgrading van haar zorgcentra, begeleid wonen en thuiszorg. De nieuwe, moderne faciliteiten die rekening houden met veranderingen in de vraag en wettelijke vereisten, komen zowel de patiënten als het zorgpersoneel ten goede.

Roel Goffin, CFO en lid Bestuursraad van Zuyderland: “Wij zijn enorm blij dat we deze overeenkomst hebben kunnen sluiten. Het laat zien dat de Europese Investeringsbank de toekomstvisie van Zuyderland voor de regio Zuid-Limburg onderschrijft. Dankzij deze lening is ons investeringsprogramma tot 2029 geborgd en kunnen we doorbouwen aan onze strategie ‘De beste zorg, zo thuis mogelijk’. Een prachtige mijlpaal voor Zuyderland!

EIB vice-president Kris Peeters voegde toe: “Voor de zorg zijn dit natuurlijk zware tijden. Dat Zuyderland, ondanks alles vol vertrouwen blijft doorbouwen aan de gezondheidszorg van de toekomst voor Zuid-Limburg, verdient alle mogelijk lof. We zijn blij dat de EIB Zuyderland kan steunen met haar investeringsprogramma. Dat ligt ook erg in lijn met onze eigen doelstelling, namelijk het beter maken van mensenlevens door onze investeringen.”

Innovatieve zorgmodellen

Een ander essentieel onderdeel van het investeringsprogramma van Zuyderland is de introductie van innovatieve zorgmodellen, waardoor voor bepaalde medische behandelingen geen ziekenhuisopname meer nodig is. Met name voor patiënten met multimorbiditeit en chronische ziekten is het programma bedoeld om de medische zorg uit het ziekenhuis en dichterbij de thuissituatie van de patiënt te verplaatsen. Bovendien zullen sommige van de nieuwe zorgfaciliteiten rekening houden met de specifieke behoeften van het toenemende aantal patiënten met dementie en soortgelijke aandoeningen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details