Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Levensloopbestendig zorggebouw in Vlaardingen
Fris rode verschijning aan de Holysingel.

Levensloopbestendig zorggebouw in Vlaardingen

Op de hoek van de Churchillsingel en de Holysingel is deze zomer een nieuw woonzorggebouw voor Cedrah in gebruik genomen. De zorgverlener op christelijke grondslag beschikt hiermee over 44 zorgstudio’s, verdeeld over vier verdiepingen (woongroepen) en een woongroep met acht zorgstudio’s op de begane grond. Algemene functies zijn op de begane grond gehuisvest, terwijl elke woonlaag zijn eigen huiskamer heeft. De bewoners zijn ouderen met (zware) dementie. Het aan BENG voldoende zorggebouw is voorbereid om op termijn getransformeerd te kunnen worden voor reguliere bewoning, waarbij studio’s ook samen te voegen zijn.

Metselwerk met reliëf. Links wordt het oude zorggebouw gesloopt.

De nieuwbouw maakt deel uit van woonzorgcentrum Uitzicht, dat voorheen bestond uit een zorggebouw met 69 plaatsen en een woongebouw met 89 appartementen. Om de beide gebouwen (daterend uit 1974) aan te passen aan de huidige duurzaamheidseisen en bewonersbehoeften is besloten het woongebouw te renoveren en pal naast het zorggebouw de nieuwbouw te realiseren. Na de oplevering is Slokker Bouwgroep vestiging Breda direct begonnen met de sloop van het acht lagen tellende oude zorgblok. Dat biedt straks weer ruimte voor een nieuw te bouwen schakelelement met een restaurant en een grootkeuken, dat oud en nieuw met elkaar gaat verbinden.

Frisrood en kiezelgrijs

De nieuwbouw aan de Holysingel betekent een enorme vooruitgang voor de buurt. Het zorggebouw van acht lagen met een onopvallende jaren zeventig uitstraling maakte plaats voor een frisrood gemetseld volume. Het nieuwe gebouw telt drie lagen minder en heeft veel meer raamkozijnen. De kozijnen zijn uitgevoerd in een lichte kiezelgrijze tint. Hier en daar wat metselwerk in reliëf en twee flinke vliesgevels zorgen voor nog meer afwisseling (en contrast met de oudbouw). De tekst op de eerste paal luidde: “Een huis bouwt men met stenen, een thuis met liefde”. De ontwerpers van RoosRos Architecten hebben dit motto in elk geval goed vertaald in het nieuwe Uitzicht en een zichtlocatie verdient dat ook. Erik van der Sluijs, bouwkundig projectleider voor zorgverlener Cedrah kan dat beamen: “Hoewel ik de steenkleur op voorhand gemêleerder inschatte, voldoet het eindbeeld door de vele verspringingen en vlakken met reliëf volledig aan onze verwachtingen.”

Gang met foto’s van Vlaardingen en Schiedam.

Budget

De eerste paal ging 28 april 2020 (met tekst) de grond in. Johan Ruijzing,­ projectleider voor Slokker Bouwgroep vestiging Breda: “Op de fundering is een casco gebouwd van betonnen wanden en breedplaatvloeren met gevels van HSB en traditioneel metselwerk. Zeker met de strenge brandvoorschriften was beton voor dit gebouw de beste oplossing. We hebben dit soort overwegingen in het bouwteam goed kunnen doorspreken. Bij zorgprojecten speelt budget een prominente rol en je wilt altijd een degelijk resultaat neerzetten zonder op de verkeerde dingen te moeten bezuinigen.” Daar kan Van der Sluijs naadloos op aansluiten: “In zo’n proces kies je bijvoorbeeld voor kunststof kozijnen in plaats van duurdere aluminium kozijnen. De kunststof kozijnen zijn tegenwoordig zo goed dat het verschil met hout of aluminium nauwelijks zichtbaar is . Dat maakte het mogelijk om wat meer uit te geven aan een mooie gemetselde buitenspouw. Als je ook daarop gaat bezuinigen, houd je zo weinig over en ontstaat er een heel vlak gebouw.”  

Dat soort afwegingen wordt ook voor het interieur gemaakt. Van der Sluijs: “Overal hebben we scanbehang laten aanbrengen. Dat is goed en relatief goedkoop en daar is gemakkelijk overheen te sauzen. Daarmee maak je weer ruimte om andere dingen te doen voor de bewoners. Zo zijn de badkamers fraai betegeld in twee kleuren en hangen overal mooie oude foto’s van Schiedam en Vlaardingen. Verder zijn overal goede materialen gebruikt die nu misschien iets duurder zijn, maar wel minder onderhoud vergen en langer meegaan.”

Duurzame installatietechniek

Wat betreft duurzaamheid maakt Uitzicht wellicht de grootste sprong voorwaarts. Ruijzing: “De nieuwbouw voldoet aan de BENG-normen en heeft geen gasaansluiting. Het hele gebouw wordt voorzien van warmte voorzien door de luchtwarmtepomp die in alle vertrekken is aangesloten op de vloerverwarming. In de studio’s zijn ruimtethermostaten geplaatst, waarmee de bewoners op een vertrouwde manier de temperatuur nog wat kunnen bijregelen. In de ventilatie kunnen we ’s winters de lucht voorverwarmen en in de zomer voorkoelen.” Het hele gebouw is voorzien van de nodige zorgdomotica. Van der Sluijs: “Cliënten lopen rond met een noodknop en hebben alleen toegang tot de ruimten die wij ze hebben toegewezen. Er zijn voldoende datapunten ingebouwd om hier nog extra voorzieningen als cameratoezicht aan toe te voegen.”

Johan Ruijzing (links) en Erik van der Sluijs in de huiskamer op de eerste verdieping.

Toekomstbestendig bouwen

Levensloopbestendig bouwen is een trend die door lijkt te zetten in de zorg. Dat uit zich enerzijds in het inrichten van zorgcomplexen waar bewoners vanuit een huur- of koopwoning via een omgeving met lichte zorg kunnen doorstromen naar afdelingen die zijn ingericht op zware zorg, zonder daarvoor te hoeven verhuizen uit de vertrouwde buurt. Locaties van Cedrah, zoals Amandelhof in  Capelle aan den IJssel en ook Uitzich, voorzien in deze doorstroming. Anderzijds is er de levensloopbestendigheid van gebouwen. Ruijzing: “De ruime studio’s van Uitzicht bestaan uit een woonkamer, slaapkamer en badkamer, in totaal zo’n 45 m2. Met uitsparingen in de wapening van de betonwanden is het gebouw voorbereid om de zorgstudio’s om te bouwen naar reguliere appartementen en om twee studio’s te koppelen voor een groter appartement.”  

Elke huiskamer heeft een pantry.

Wachtlijst of krimp

Een flexibel gebouw is van belang omdat de toekomst zich niet laat voorspellen. Van der Sluijs: “De vergrijzing zet onverminderd door, maar er zijn grote regionale verschillen, zeker voor onze christelijke doelgroep. Voor de Amandelhof in Capelle hebben we een wachtlijst met enkele tientallen mensen. Hier in Vlaardingen lopen de aantallen juist wat terug. Op basis van marktonderzoek en regionaal overleg kom je dan uit op een verlaging van de zorgcapaciteit van Uitzicht van 89 naar 52 plaatsen en krijgen andere locaties er wat bij. Een flexibel gebouw zorgt dan dat je op termijn eventueel verder kan afschalen en delen gaat verbouwen en verhuren.”

Slokker is intussen gevorderd met de sloop van het oude zorggebouw. Ruijzing: “Dat heeft enige vertraging opgelopen door de aanwezigheid van asbest. De bouwvak hebben we gebruikt om het tijdverlies enigszins goed te maken. Extra lastig is het feit dat het oude gebouw slechts een paar meter van de nieuwbouw af ligt. Dat geeft even overlast voor de bewoners, maar wij doen er alles aan om die zoveel mogelijk te beperken.”    

Feiten en cijfers

Opdrachtgever
Cedrah, Barendrecht

Ontwerp
RoosRos Architecten, Oud-Beijerland

Adviseurs
IMd Raadgevende Ingenieurs, M3E Groep en Marsaki

Uitvoering
Slokker Bouwgroep vestiging Breda

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?