Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Levensnoodzakelijke vloerhygiëne voor ziekenhuizen en zorginstellingen
Aanbrengen en uitharden van een UV-vloercoating.

Levensnoodzakelijke vloerhygiëne voor ziekenhuizen en zorginstellingen

Waterdicht, ondoordringbaar, een minimum aan naden of voegen, bestand tegen desinfecterende reinigingsmiddelen en vaak ook antistatisch…dit zijn stuk voor stuk eisen waar een prijskaartje aan vasthangt. 

Sterk gespecialiseerde aanpak

Floorcure uit Maldegem is een gespecialiseerd bedrijf in reiniging, onderhoud, bescherming, herstelling en behandeling van zachte en harde vloerbedekkingen. Het bedrijf beschikt onder meer over een afdeling voor vloerherstelling en -behandeling in de ziekenhuis- en zorgsector.

Dankzij hun expertise en professionele interventie zorgen ze ervoor dat elke ziekenhuisvloer snel weer voldoet aan de hygiënische vereisten. FloorCure heeft intussen een ruime expertise opgebouwd in de meest diverse vloertypes die in de gezondheidszorg gebruikt worden, waaronder PVC, linoleum, rubber en ESD.

Het belang van een onberispelijke toplaag

Door het intensieve gebruik van de vloeren, raakt de toplaag na een zekere tijd onvermijdelijk beschadigd, waardoor de vloer moeilijker te reinigen en te ontsmetten is door de eigen schoonmaakdiensten. Microscopische beschadigingen en krassen in de toplaag zorgen er immers voor dat het vuil en de bacteriën zich beter hechten aan de vloer, wat niet bevorderlijk is voor de hygiëne. Een tijdige herstelling van de toplaag verlengt de levensduur van de vloeren en vermijdt dat de vloeren op korte tijd een bron vormen van infecties in plaats van er bescherming tegen te bieden. In tijden van corona worden deze hygiënische aspecten zo mogelijk nog belangrijker.

Vervuilde en versleten toplaag.

Concrete behandeling van PVC-, linoleum- en rubbervloeren

Bij nieuwe vloeren, na bouw- of verbouwingen hebben de vloeren afgezien door de werken en is een eerste grondige reiniging noodzakelijk, om alle bouwvuil te verwijderen. Het schoonmaakteam kan daarna starten met het regulier onderhoud. Ook is herstelling van de toplaag mogelijk, mocht deze beschadigd zijn.

Bij oudere PVC- of linoleumvloeren staan ze in voor de renovatie van de toplaag met een snel uithardende en onderhoudsvriendelijke UV-coating. Door het intensief gebruik van de vloeren kunnen immers snel krassen en putjes voorkomen. Deze coating is optimaal bestand tegen ontsmettingsmiddel en hardt snel uit, waardoor de ruimte binnen 1 à 2 werkdagen opnieuw bruikbaar is. Een ziekenhuis kan het zich immers niet permitteren om een traditionele, volledige uithardingscyclus van een week te respecteren. De gebruikte coating benadert het dichtst de originele coating van de fabrikant. 

Bij nieuwe rubbervloeren wordt, voor ingebruikname, onder andere de parafinelaag verwijderd en een eerste onderhoud uitgevoerd, wat het onderhoudsgemak verhoogt. Bij oude rubbervloeren kan ook geopteerd worden voor een PU-coating, om het onderhoudsgemak te verhogen.

ESD-vloeren met geleidend karakter

Omwille van de geleidende eigenschappen van een ESD-vloer werkt Floorcure nauw samen met de veiligheids- of preventieadviseur van de instelling. Een slechte geleiding kan immers funest zijn voor de apparatuur en voor de veiligheid van zowel personeel als patiënten. Floorcure werkt volgens de DIN EN 61340-5-1 normen bij ESD-toepassingsgebieden. Dit komt voor in operatiekwartieren en bij tandheelkunde. Floorcure heeft daarvoor speciaal geleidende coatings, zelfs op kleur.

Toplaag na herstelling.

Minimale tijdshinder

Een recente Floorcure-realisatie in het segment van de gezondheidssector betreft de totale vloerrenovatie van een volledige vleugel (550 m2) in Ziekenhuis Geel. In het kader van grondige opfrissingswerken en aanpassen van de technieken, kozen ze ervoor om de bestaande vloerbekleding te renoveren, wat de helft goedkoper en sneller was dan de oude vloer uitbreken en een nieuwe plaatsen. De vloer werd grondig machinaal gereinigd en gematteerd (geschuurd), waarna 2 lagen UV-coating werden aangebracht. Na een droogtijd van plusminus 2 uur werd de coating volledig uitgehard met UV-belichting. De hele operatie in de volledige vleugel nam slechts enkele dagen in beslag. De dag nadien konden de ruimtes weer in gebruik worden genomen, waardoor het werkverlet tot een minimum werd beperkt.

Tevreden klanten

Danny Van Reeth, Directeur Technische en Facilitaire Diensten Ziekenhuis Geel: “Na een eerste positieve ervaring met Floorcure beslisten we om opnieuw met hen in zee te gaan voor de vloerrenovatie van een aantal verpleegafdelingen. Deze renovaties werden uitgevoerd in de zomer bij tropische temperaturen, wat niet bevorderlijk is voor het aanbrengen van de beschermende coating. Om de timing van de renovatie niet in het gedrang te brengen stelde Floorcure zelf voor om de werkzaamheden’s nachts uit te voeren bij lagere temperaturen.  Missie geslaagd: het eindresultaat was opnieuw uitstekend.“    

Wilt u meer informatie? Ga dan naar www.floorcure.be

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details