Residentie Kartuizerhof
02:54
15-04-2019

Lierde | Residentie Kartuizerhof

Perfecte integratie in pittoreske omgeving

Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar sinds dit jaar beschikt de gemeente Lierde (België) over haar eigen woonzorgcentrum. Het bleek een hele uitdaging om een complex te ontwerpen dat in de schaduw van de historische Kartuizersite past. Dankzij de strakke en ingetogen architectuur, het onopvallende kleurenpalet, de gekozen vormentaal, de transparantie en de openheid, wist het gebouw zich echter perfect te integreren in de landelijke dorpskern.

In 1329 werd in Sint-Martens-Lierde één van de eerste kartuizerordes van België gesticht. Hoewel de kloosterorde rond de achttiende eeuw verdween, bleven de Sint-Martinuskerk, de pastorie, de Kartuizerpoort en enkele delen van de abdij bewaard. “De Kartuizersite vormt het DNA van deze pittoreske gemeente.”, vertelt architect Koen Laurijssens. “Ingesloten in de kern van het dorp, drukt ze haar stempel op de hele omgeving. Ingrijpen op of in de buurt van zo’n beladen plek is niet evident. Vandaar dat we de rust en de stilte op deze historische site maximaal wilden vertalen naar ons ontwerp. Dit alles ondanks het feit dat het complex vrij groot is, want het omvat 96 kamers, 32 assistentiewoningen, facilitaire en administratieve ruimtes én een Grand Café.”

Residentie Kartuizerhof

Er werd maximaal ingezet op sfeer, met een interieur dat warm, gezellig en stijlvol oogt.

Residentie Kartuizerhof

Bijna alle kamers kijken uit op de kerk of de oude boomgaard.

Residentie Kartuizerhof

Dankzij de strakke en ingetogen architectuur, het onopvallende kleurenpalet en de gekozen vormentaal, past het gebouw perfect in de landelijke dorpskern.


Aanpasbaar in de toekomst
Laurijssens Architects trok resoluut de kaart van eenvoud. Het woonzorgcentrum is opgedeeld in drie rechthoekige vleugels met drie bouwlagen en één kelderniveau. Hiermee werd een benutbare oppervlakte van bijna 11.000 m² gecreëerd, terwijl op de 17.000 m² grote site nog heel wat plaats overblijft voor groen, wandelpaden en parking. Enkel voor het gedeelte met het Grand Café werd een betonstructuur toegepast. De rest van het gebouw is opgetrokken uit kalkzandsteenelementen. “Een ideaal materiaal om snel en flexibel te bouwen.”, leggen de ontwerpers uit. “Bovendien is het hierbij mogelijk om nog een aantal wijzigingen door te voeren op de werf. Ook met het oog op toekomstige aanpassingen is het een interessante oplossing. Zo zijn de dragende wanden in Residentie Kartuizerhof de langswanden van de gangen in plaats van de kamers. Daardoor kunnen de tussenwanden op termijn gemakkelijk weggehaald worden om de ruimte anders in te delen. Dit trekt de initiële bouwkost wel omhoog, maar op termijn is het een investering die rendeert.”  

Residentie Kartuizerhof

De benutbare oppervlakte bedraagt bijna 11.000 m², terwijl op de 17.000 m² grote site nog heel wat plaats overblijft voor groen, wandelpaden en parking.


Met zicht op een 
stukje geschiedenis
De inplanting gebeurde met veel respect voor de historische omgeving. “Het zicht op de Sint-Martinuskerk en de Kartuizersite is maximaal gevrijwaard.”, aldus de ontwerpers. “Enerzijds dankzij de parallelle ligging, anderzijds dankzij een doorkijk op de begane grond van de rechtervleugel, ter hoogte van het Grand Café. Het betreft een beglaasd en overkraagd volume dat het gebouw licht, elegant en extra luchtig maakt. De overkraging draagt bovendien bij tot de temperatuurbeheersing, want ze weert de zon.” Voorts werd er geopteerd voor een onopvallende architectuur en materialen die uitblinken qua duurzaamheid, kwaliteit en lage onderhoudskosten. De donkergetinte handvormsteen is gemetseld met een dunbedmortel. De uiterst dunne voeg verhoogt de massiviteit van de gevelvlakken en creëert een authentieke uitstraling.       

De combinatie met het zwarte aluminium schrijnwerk en de blauwe hardstenen dorpels zorgt voor een mooie integratie in de omgeving. Nog een fraai detail: de parkeerplaatsen zijn half verdiept aangelegd. Dit maakt dat je over de auto’s heen naar het gebouw en de Kartuizersite kan kijken. 

Residentie Kartuizerhof

Het woonzorgcentrum is opgevat als zorghotel, waarbij de onthaalbalie en de zithoeken het beeld van een hotellobby oproepen.


Maximaal ingezet op sfeer
Het woonzorgcentrum is ontworpen als zorghotel, waarbij de onthaalbalie en de zithoeken het beeld van een hotellobby oproepen. “Het gebouw moet uiteraard praktisch zijn, met een optimale focus op de zorgfunctie.”, vertelt Koen Laurijssens. “Maar in samenspraak met Vulpia hebben we maximaal ingezet op sfeer. Het interieur oogt warm, gezellig en stijlvol. Weliswaar met materialen die specifiek op het doelpubliek zijn afgestemd. Zo zijn alle stoffen antibacterieel, urinebestendig en brandwerend. En natuurlijk zijn de overgangen tussen kamers en terras of andere ruimtes allemaal rolstoelvriendelijk gemaakt.” 

Residentie Kartuizerhof

Het zicht op de Sint-Martinuskerk en de Kartuizersite is maximaal gevrijwaard, onder meer dankzij een doorkijk op de begane grond van de rechtervleugel.


Op maat van de bewoners
“Als hoogkwalitatieve zorgverlener hechten we veel belang aan het evenwicht tussen huiselijke warmte en geruststellende zorg.”, vertelt Marjolein Luyten van Vulpia. “Door ons gevarieerde aanbod, kunnen we elke bewoner de gewenste woonvorm aanbieden, telkens met het aangewezen zorgniveau. Kwaliteit, verantwoordelijkheid en betrokkenheid staan telkens volledig in functie van het welzijn van onze bewoners, zij het steeds met respect voor ieders privacy en autonomie. Dat is niet anders in Residentie Kartuizerhof, dat perfect inspeelt op de wensen van Vulpia. We kunnen dan ook alleen maar besluiten dat dit woonzorgcentrum opnieuw een mooie aanwinst voor ons portfolio is.”  

Tekst: Els Jonckheere
Beeld: Laurijssens Architects
FEITEN EN CIJFERS

Professionele keukens op maat
In Residentie Kartuizerhof werd de grootkeuken door het Nederlandse Rosval ingericht. “We werken al een aantal jaren met Vulpia samen, waardoor we weten wat er van ons wordt verwacht,” vertelt bedrijfsleider Mari Versantvoort. “Toch is elk project anders en moet er steeds opnieuw zorgvuldig worden gekeken hoe we de oppervlakte optimaal kunnen benutten en de behoeften invullen. Precies dat is onze kracht, want Rosval biedt maatwerk en vakmanschap in combinatie met duurzame kwaliteit. We zijn één van de weinige Europese bedrijven dat zijn fornuizen en grootkeukenmeubels volledig zelf ontwerpt en produceert in onze fabriek in Best in Nederland. Dit laat toe om perfect op elke situatie in te spelen. We gebruikenhoogwaardig roestvaststaal (18/10) en geven tien jaar garantie op de constructie.” 

Rosval is een familiebedrijf dat sinds 1985 actief is en inmiddels tot dé referentie voor topkwaliteit fornuizen voor de professional is uitgegroeid. De onderneming richt zich tot het midden en hoge segment in de horeca. Denk maar aan restaurants, hotels, strandpaviljoens, patisserie, traiteurs, bedrijfsrestaurants, slagerijen en instellingen. Naast grootkeuken fornuizen en koelwerkbanken met rubberloze lades en deuren (Easy-Cooling®) kunt u er eveneens terecht voor onder meer bars en (live cooking) buffetten. 

Residentie Kartuizerhof

Bouwen aan de Zorg partners

Bouwinfo

Bouwheer Sense Development, Vulpia (Brasschaat)
Architect Laurijssens Architects (Hasselt)
Hoofdaannemer Juri (Zele)

Renson Health Care ConceptBenedenti Groep