Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Woonzorg & Verpleeghuizen

Lindezorg biedt groots wonen op kleine schaal

foto-1
De samenwerkende partners, v.l.n.r.: Bart Nelissen, Waldi Weerepas, Jeroen Schobbers, Geert van Dijck en Eric Arts. (Beeld: José Mulder)

Tekst | José Mulder

Beeld | Driessen Architectuur en José Mulder

4 januari 2023 Leestijd 10 minuten

Deel dit artikel

De overgang van thuiszorg naar verpleeghuis is voor mensen met dementie een te grote verandering, volgens Rianne Schobbers. Samen met haar partner Jeroen Schobbers maakt zij haar droom waar in Sevenum, waar zij zorginitiatief Lindezorg letterlijk opbouwen.

Als mensen met dementie ondanks intensieve thuiszorg niet meer thuis kunnen wonen en dus genoodzaakt zijn om te verhuizen, heeft dat vaak enorme impact. Alles wat vertrouwd is, valt plotseling weg. Rianne Schobbers vond dat deze overgang beter kon. Samen met haar man richtte zij Lindezorg – thuis in dementie op; een kleinschalige organisatie met zowel thuiszorg als een woonzorglocatie. Jeroen Schobbers, mede-oprichter en mede-eigenaar van Lindezorg: “Er moest iets komen dat beter past bij de bestaande thuiszorg en dat de overgang naar niet meer thuis wonen soepeler maakt. Waar je bijvoorbeeld dezelfde zorgverleners terugziet, in plaats van allemaal nieuwe, vreemde gezichten. Dat is niet alleen prettig voor de cliënt zelf, maar ook voor familie. Met dat in gedachte zijn we op zoek gegaan naar een locatie voor een woningcomplex met zorg.” 

De centrale ruimte is sfeervol ingericht, passend bij de boerderij.

Omdat rust en ruimte een betere omgeving is voor de doelgroep, werd gezocht in het buitengebied van Sevenum. De bestaande boerderij met grond aan de Berghemweg bood de mogelijkheid. Deze boerderij staat centraal in het ontwerp voor de 27 woningen van wooncomplex Lindezorg. 

Thuisgevoel

Er werd contact gelegd met een bekende projectontwikkelaar en de visie is gedeeld met een architect. Bart Nelissen, architect bij Driessen ­Architectuur maakte het ontwerp. “Het uitgangspunt was om de context, de karakteristieke Limburgse hoeve, in stand te houden zodat er een thuisgevoel gecreëerd kan worden met een vertrouwde omgeving. De eigentijdse, schuurvormige volumes met appartementen en gezamenlijke huiskamers zijn niet hoger dan de bestaande boerderij. Zo blijft de boerderij het middelpunt van het plan. Het ontwerp is goed levensloopbestendig met alle leefruimtes op de begane grond en heeft als extra pluspunt gemakkelijke toegangen naar de buitenruimtes.”

De schetsimpressie van de voorzijde, met rechts de glazen verbinding naar de bestaande boerderij.

Samen verder

De bestaande boerderij is nu gekoppeld aan twee woonvleugels met elk twaalf studio’s van ruim 20 m2. Per woonvleugel zijn er twee grotere studio’s voor echtparen, die beide de diagnose dementie hebben. Daarnaast zijn er los van het complex drie aanleunwoningen van 54 m2 waar echtparen in kunnen wonen waarvan één van beide gediagnosticeerd is. Schobbers: “Zo kunnen echtparen toch samen verder en vinden zij samen een nieuw thuis. Door de extra veiligheid en sociale verbinding is er meer vrijheid en ruimte voor de partner, die toch vooral mantelzorger is. Bovendien vinden zij hier lotgenoten en kunnen zij wat vaker een praatje maken. We bieden hier zorg en begeleiding, net als thuis, maar dan op locatie.”

Zichtlijnen

In het ontwerp is de looproute zo eenvoudig mogelijk gehouden, en is gelet op zichtlijnen. De twee woonvleugels zitten om een centrale ruimte heen. Zo voorkom je dat bewoners verloren raken. De gangen zijn veelal van glas zodat bewoners altijd zicht hebben op de herkenbare omgeving. De gezamenlijke ruimte kijkt uit op het binnenhof en de tuinen. Het vele daglicht dat binnenkomt voelt niet alleen prettig aan; het is ook belangrijk voor de bewoners. Daglicht en zicht op groen dragen bij aan een healing environment. Dit bevordert het welzijn van bewoners. Voor de zorgverleners is het natuurlijk ook een pluspunt; het is meer ontspannen werken in een groene, rustige en lichte omgeving. 

Passen en meten

Na het schetsontwerp is met verschillende partijen gesproken om te komen tot een definitief ontwerp. Aannemersbedrijf Teunissen BV leverde de mensen voor de bouw en Van Gemert Installatiegroep zorgde voor de techniek. Waldi Weerepas, commercieel directeur van Van
Gemert Installatiegroep: “We hebben de wensen van de opdrachtgever geïnventariseerd en gekeken naar de mogelijkheden. Op basis daarvan is een plan gemaakt. Een goed leefklimaat is altijd belangrijk, maar al helemaal in een zorgomgeving. Het was bij vlagen even passen en meten, maar ook het aanleggen van balansventilatie in de kleine, lage ruimte op zolder is gelukt. Zowel de binnenlucht als de vloer worden verwarmd en gekoeld met lucht/water-warmtepompen, waardoor de gebouwen helemaal duurzaam verwarmd en gekoeld worden. Ook aan de beleving van het gebouw met mooie én functionele verlichting is gedacht. Het geheel aan techniek is helemaal passend bij de duurzame gedachte van Jeroen en Rianne.”

De bouw verliep eigenlijk heel voorspoedig. Geert van Dijck, mede­directeur van Aannemersbedrijf Teunissen BV: “De start was wat rommelig, omdat er uit voorzorg archeologisch onderzoek gedaan moest worden. Daarna ging het vrij vlot, tot er een stuk munitie werd gevonden. Dat was wel even spannend, maar heeft niet veel vertraging opgeleverd; vrijdag meldden we de vondst en de maandag daarna is het verwijderd door de EOD.”

Aan de achterzijde van de centrale ruimte is een schitterende tuin aangelegd.

Voor de inrichting schoof later Eric Arts aan, commercieel directeur bij Martin-Cuypers Inrichting. Arts: “De afgelopen jaren hebben we ons, naast kantoorinrichting, ook gericht op hospitality en zorgmeubilair. Samen met Rianne en Jeroen zijn we gaan kijken welke meubelen wij het best konden toevoegen, passend bij de visie van de architect én bij de doelgroep. Voor ons ook een uitdaging, want een zorginstelling vraagt iets anders dan een bedrijfskantine of lunchroom. We hebben bij Lindezorg alle stoelen en sta-op-stoelen in de centrale woonkamers geleverd, passend bij de gewenste sfeer.”  

Zonder bouwteam

Opmerkelijk tijdens het gehele proces is de enorme betrokkenheid van de opdrachtgevers. Fijn, volgens Van Dijck. “Tijdens het traject zijn er altijd zaken die op meerdere manieren aangepakt kunnen worden. Het positioneren van een kozijn, de draairichting van deuren: vaak konden we dat ter plekke in overleg oplossen. Jeroen heeft letterlijk zelf meegebouwd. Dat is een heel groot pluspunt geweest.”

Aan de voorzijde is een kleine overkapping gemaakt.

Zonder officieel bouwteam is er toch een bijzondere samenwerking ontstaan. Schobbers: “Als particulier zonder bouwervaring vertrouw je op de kennis van de mensen waarbij het goed voelt. Voor ons is het ook maar een eenmalig iets.” Van Dijck bevestigt: We hebben allemaal het volste vertrouwen gekregen van Jeroen en Rianne, met hun grote betrokkenheid gaf dat de juiste synergie.” “Inderdaad, eindigt Schobbers, niet alles is even efficiënt verlopen, maar de samenwerking en het vertrouwen was sterk. En dat zien we terug in het eindresultaat.”   

Opdrachtgever 

Jeroen en Rianne Schobbers

Gebruiker

Lindezorg – thuis in dementie

Architect

Driessen Architectuur

Aannemer

Aannemersbedrijf Teunissen BV

Installateur

Van Gemert Installatiegroep

Inrichting

Martin Cuypers Inrichting

Programma

24 studio’s en 3 aanleunwoningen

Oplevering

oktober 2022

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Patty Ros

Projectmanager

Uitvoerige beleids- en projectredactie binnen de bouw en inrichting en alle andere denkbare aspecten komen iedere twee maanden aan de orde. Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details