Frederickxhof
01:54
17-06-2019

Lummen | Frederickxhof

Een hoogwaardig woonconcept waarin alles draait om het thuisgevoel

Frederickxhof wordt uitgebaat door vzw Foyer de Lork, inmiddels onderdeel van de Senior Living Group.  35 van de 46 flats werden individueel verkocht aan kandidaat-bewoners of investeerders, de overige flats worden samen met het rusthuis verhuurd.  De architectuur is van de hand van Jo Segers van Architectenbureau Segers & Moermans uit Hoeselt. De terreinen waren initieel in handen van enerzijds ontwikkelaar Matexi en anderzijds aannemer Cordeel en werden overgenomen door Curon, die het ganse project realiseerde met Vicky Mols als projectleider en Elsy Van Belle als verantwoordelijke voor de technieken.       

Voor de inrichting en uitrusting werkte Curon intensief samen met de latere exploitant Senior Living Group, onder leiding van Sigrid Knops (hoofd afdeling bouw en infrastructuur) en Shawna Giebens (interieur en inrichting).  Frederickxhof is een goed voorbeeld van een intensieve afstemming en samenwerking tussen enerzijds de ontwikkelaar-investeerder en anderzijds de exploitant. Beide partijen hadden de ambitie de keuzes voor het gebouw – zowel conceptueel als op het vlak van technieken en materialen – te maken op basis van enerzijds de beleving van de toekomstige bewoners en hun bezoekers en anderzijds de functionaliteit voor de medewerkers. 

Frederickxhof

De architectuur en inrichting sluiten nauw aan bij de woonzorgvisie van de exploitant.


Gezellig en huiselijk
Op de website van Senior Living Group worden de kwaliteiten van Frederickxhof mooi opgelijst: het project heeft een woonconcept waarin alles draait om het thuisgevoel.

‘Zo gezellig en huiselijk!’, is vaak de eerste reactie als nieuwe bewoners komen kennismaken met Frederickxhof. De inrichting is inderdaad bijzonder warm en persoonlijk. De voorzieningen zijn van hetzelfde hoge niveau, waarbij het fraaie Grand Café een speciale vermelding verdient. Het feit dat maar liefst 70% van de bewoners uit de directe omgeving komt, draagt uiteraard bij aan de gezellige sfeer in Frederickxhof; een woonzorgcentrum met de sfeer van thuis. 

Frederickxhof

De inrichting is bijzonder warm en persoonlijk.

De architectuur en inrichting sluiten nauw aan bij de woonzorgvisie van de exploitant. Iedere bewoner moet zoveel mogelijk het leven leiden van voorheen. In Frederickxhof kan dat door de huiselijke inrichting van de 62 kamers en attente verzorging – met speciale aandacht voor personen met dementie – door een joviaal team. Aan elk detail is gedacht. De gemeenschappelijke living heeft een aparte tv-hoek en leesruimte en er is overal met warm behang gewerkt. De koffie staat klaar in het gezellige Grand Café. Deze brasserie is een echte ontmoetingsplaats waar iedereen welkom is, ook niet-bewoners, buren, familie, ….

Frederickxhof

Deze ligging nodigde uit tot een relatieve hoogbouw.


Licht en ruimtelijk
Voor wie nog zelfstandig wil wonen maar wel met alle hulp binnen handbereik, zijn er de 46 erkende assistentiewoningen met 1 of 2 slaapkamers.  Wat opvalt, zijn de riante lichtinval en ruimtelijke opzet, inclusief terras. Huurders of eigenaar-bewoners hebben toegang tot alle faciliteiten van Frederickxhof zoals de kapper, kiné, wasserijservice, activiteiten, restaurant en zorg. En ook voor een tijdelijk verblijf of herstelverblijf na ziekte, operatie of afwezigheid van de mantelzorger kan men terecht in Frederickxhof. Door de ligging, het ‘wonen op maat’, de professionele dienstverlening en het brede zorg- en dienstenaanbod speelt Frederickxhof maximaal in op de noden van de lokale bevolking. Een goede integratie van het project in de omgeving en een nauwe samenwerking met de andere actoren is hierbij het doel. Samen vooruit.  

Frederickxhof

Frederickxhof kenmerkt zich door een huiselijke inrichting. Aan elk detail is gedacht….

Tekst: Patrick Syen
Beeld: Marc Sourbron

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom bouw in de zorg.

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

FEITEN EN CIJFERS

Ruwbouw volgens de standaardwijze

Bouwbedrijf Cordeel, dat ooit begon als een schrijnwerkerij maar een echte bouwfirma werd toen de opdrachten van bedrijven uit de Antwerpse haven bleven binnenstromen, nam als algemeen aannemer de ruwbouw van WZC Frederickxhof voor zijn rekening. 

“De ruwbouw werd uitgevoerd volgens de standaardwijze. We ondervonden daarbij niet al teveel moeilijkheden. Het was gewoon een kwestie van alles tijdig bestellen en de zaken goed coördineren. Voor de afwerking van het gebouw zijn we samen met Curon, de bouwheer, op zoek gegaan naar onderaannemers. Er werd dus gewerkt volgens het open-boek-principe en met een bouwteam. Dat was op zich wel een uitdaging, maar alles is gelukkig grotendeels goed verlopen”, vertelt projectleider Tuncay Tasci. De timing voor het woonzorggedeelte en de assistentiewoningen werd net niet gehaald. “Maar je moet realistisch zijn, zo gaat dat haast altijd. De samenwerking met Curon en Senior Living Group, de beheerder van het gebouw, verliep prima. Ik zal warme herinneringen overhouden aan de werf. Elk gebouw dat wij zetten, heeft een bepaalde waarde voor mij, en Frederickxhof dus ook. Het gebouw mag architecturaal zeker gezien worden en ik kan zeggen dat ik er fier op ben. Als mijn kinderen ooit mee in de wagen zitten wanneer we er passeren, zal ik hen zeker vertellen dat wij dat woonzorgcentrum hebben neergepoot.”


‘Wij deinzen voor geen enkele klus terug’

KREDO Keuken- en Interieurdesign voorzag de assistentiewoningen van WZC Frederickxhof van keukens. Het bedrijf, dat in 1995 werd opgericht als schrijnwerkerij, richt zich intussen al enkele jaren op de markt van projectontwikkeling en kantoorgebouwen. 

“KREDO staat voor KREatief en Doordacht. Wij leveren immers maatwerk en deinzen daarbij voor geen enkele klus terug. De wensen van de klant staan altijd centraal”, zegt zaakvoerder Diane Truyers. Het bedrijf doet meer dan enkel keukens ontwerpen en plaatsen. “Ons specialisme blijft keukens, maar klanten kunnen bij ons ook terecht voor hun totaalinterieur, waarbij wij altijd op maat werken. Innoveren is daarbij voor ons van cruciaal belang. Om de twee jaar vernieuwen wij onze showroom, zodat de klant op de hoogte blijft van de nieuwste trends.”

Frederickxhof


Zorgmeubilair, speciaal ontwikkeld voor oudere mensen of zorgbehoevenden

Zowel voor het meubilair in Frederickxhof als in Ter Rooierheide werd een beroep gedaan op Gunaco, dat er al jaren in slaagt om klanten de nieuwste ontwikkelingen aan te bieden, tegen de scherpste prijs. Het bedrijf maakte van dat laatste een topprioriteit. 

“In beide projecten voorzagen we de vergaderzalen, dagzalen, kamers en terrassen van stoelen en tafels. In Frederickxhof rustten we ook het Grand Café uit”, vertelt zaakvoerder Günther De Moor. “De meubels werden gekozen in samenspraak met de interieurstyliste van Senior Living Group. Het merendeel van de geleverde tafels en stoelen komt uit ons gamma zorgmeubilair. Dat is speciaal ontwikkeld voor oudere mensen of zorgbehoevenden. Anders dan bij designmeubelen is comfort de bepalende factor bij het ontwerp. Denk aan ergonomische voordelen als armsteunen, makkelijk kunnen rechtstaan of het stimuleren van de bloeddoorstroming in de benen.” 

Gunaco, dat alle meubels ook zelf monteerde, werkte niet voor het eerst in opdracht van Senior Living Group. “De samenwerking met SLG verloopt al jaren uitstekend”, besluit De Moor.

Frederickxhof

Lees meer over: Frederickxhof , Lummen , Projecten , Thuisgevoel

Bouwen aan de Zorg partners

CuronAMC