Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Luxueuze oude dag in Hasseltse binnenstad
Het ene volume gaat uit van een typische baksteenarchitectuur, terwijl het tweede gebouw – op het beglaasde gelijkvloers na – integraal bekleed is met koperen shingles.

Luxueuze oude dag in Hasseltse binnenstad

Twee gescheiden volumes met een markante volumetrie en een dito dak- en gevelafwerking – enerzijds karakteristieke baksteenarchitectuur, anderzijds koperen shingles – vormen samen één iconisch geheel en geven de binnenstad een nieuw elan. Bovendien kunnen de bewoners rekenen op uitgebreide zorgondersteuning en is ook de vernieuwde thuisbasis van de zusters Ursulinen geïntegreerd in de unieke ontwikkeling.

Het omvangrijke hoofdvolume omarmt een semipublieke binnentuin.

Wie in het verleden regelmatig rondstruinde in het centrum van Hasselt, zal het beamen: het Groenplein was ondanks de aanwezigheid van het historisch stadhuis niet meteen het gezelligste plekje van de stad. Dit was grotendeels te wijten aan de oude schoolgebouwen van het VTI, die met hun rijzige gestalte een besloten en zelfs ietwat beklemmende sfeer creëerden. De verhuis van het VTI naar
Campus Hast bood de zusters Ursulinen dan ook de gelegenheid om orde op zaken te stellen. Als eigenaars van de voormalige school en het bijbehorende klooster legden ze hun lot in de handen van Kolmont, Vestio en Curon, die de krachten bundelden onder de noemer ‘THV Groenplein’. “Tot voor de realisatie van het Ursulinenhof was er geen aanbod van luxueuze assistentiewoningen in de Hasseltse binnenstad. De verhuis van het VTI was dan ook een niet te missen opportuniteit”, benadrukt Robrecht Mas, managing partner bij Curon.

“De ligging van het project is uniek – in het hart van het historisch centrum – maar ondanks de dense binnenstedelijke context en het bouw­programma konden we er toch ook een semipublieke binnentuin aanleggen en aansluiting zoeken bij de publieke ruimte. Zo is een gezellige doorsteek naar de achterliggende Schrijnwerkersstraat gecreëerd, waardoor het Groenplein opnieuw een open en luchtig karakter krijgt. Het had echter wel wat voeten in de aarde om alles programmatorisch en stedenbouwkundig op punt te stellen, want ook de gerenoveerde woonvertrekken en de nieuwe kapel van de zusters Ursulinen zijn geïntegreerd in het assistentiewoningencomplex, dat tevens een grand café en tal van ondersteunende diensten huisvest.”

Gedurfd ontwerp

Het Ursulinenhof bestaat uit twee afzonderlijke entiteiten: een omvangrijk hoofdvolume dat een semipublieke binnentuin omarmt en een losstaand nevenvolume dat op zichzelf lijkt te staan, maar dat door zijn gelijkaardige volumetrie deel uitmaakt van het geheel. Het ontwerp is van de hand van a2o-architecten, dat opteerde voor zadeldaken met een twist en een uniforme dak- en gevelbekleding. Het ene volume gaat uit van een typische baksteenarchitectuur, terwijl het tweede gebouw – op het beglaasde gelijkvloers na – integraal bekleed is met koperen shingles. “a2o-architecten deinst niet terug voor gedurfde, vernieuwende ontwerpen en heeft zijn naam in dit project weer alle eer aangedaan. Door het geleidelijke oxidatie­proces zal de koperen dak- en gevelbekleding pas binnen twee jaar haar finale patina verkrijgen, maar het resultaat mag er nu al wezen!  De inventieve volumetrie met spitse daken, het hoogwaardige materiaalgebruik, de piekfijne afwerking, de detaillering in de binnentuin, …: het is een fraai geheel waar we zeer trots op zijn”, benadrukt Mas.

Zelfstandig wonen met hotelservice

Niet enkel de architectuur en de functionele invulling van het Ursulinenhof zijn bijzonder, maar ook de achterliggende filosofie. Hoewel het een ‘standaloneontwikkeling’ is die niet gekoppeld is aan een woonzorgcentrum, kunnen de bewoners rekenen op uitgebreide zorgondersteuning. “Zo hebben we maar liefst 1.200 m² voorbehouden voor ondersteunende diensten, waaronder het grand café – waar zowel de bewoners als hun bezoekers terechtkunnen voor een hapje en een drankje – een bloemenwinkel, een OrtoShop, een kineruimte, pedicure en manicure … Bovendien zal thuiszorgorganisatie OTV Home Care er een kantoor inrichten en verschillende diensten aanbieden (poetshulp, boodschappendienst …). Tot slot voorzien we ook een 24/7-permanentie van verpleegkundigen, die in geval van nood te hulp kunnen snellen. Kortom: de bewoners van het Ursulinenhof gaan volledig zelfstandig door het leven, maar kunnen tegelijkertijd genieten van een hotelservice en ‘inhousezorg’. Bovendien krijgen ze voorrang in WZC Clarenhof, dat een boogscheut verderop ligt en eveneens uitgebaat wordt door Senior Living Group. Dat maakt dat deze ontwikkeling een unieke plek inneemt in het woonzorglandschap.”

Complexe logistieke puzzel

Ook Aannemingen Janssen is enthousiast over de bijzondere blikvanger die het Ursulinenhof geworden is. Al was het beslist geen kinderspel om het complex te realiseren, geeft algemeen directeur Frank Daems aan: “In bouwkundig opzicht was er sprake van enkele niet-alledaagse aspecten, zoals de koperen dak- en gevelconstructie van het nevenvolume. We hebben intensief overlegd met de bouwheer, de brandweer en de fabrikant om ze op een brandveilige manier te kunnen realiseren. Bovendien bevond de werf zich op een krappe locatie in de binnenstad, waardoor we de logistieke ‘flows’ moesten organiseren in samenspraak met de politie. Er mocht immers slechts een beperkt aantal vrachtwagens aanwezig zijn in de binnenstad, terwijl de rest buiten het centrum moest wachten op groen licht. Dat was een even grote uitdaging als het eigenlijke bouwproces. We hebben dan ook zeer gefaseerd gewerkt en hebben permanent delen van de werf moeten benutten als tijdelijke stockageplaatsen.” 

Uitgebreid coronaprotocol

En dan was er uiteraard nog de uitbraak van het coronavirus. “Op piekmomenten waren er meer dan honderd mensen aanwezig op de werf, dus los van de standaardmaatregelen op het vlak van social distancing en hygiëne (zoals bijkomende sanitaire punten) hebben we een uitgebreid ‘coronaprotocol’ opgesteld, dat we niet alleen voorlegden aan de bouwheer, maar ook aan alle betrokken onderaannemers en leveranciers”, legt Daems uit. “Voorts werkten we met dagelijkse planningen, waarbij telkens een beperkt aantal personen toegang had tot een bepaalde traphal. Het was immers zaak om de verschillende partijen maximaal uit elkaars vaarwater te houden. Kortom: de coronacrisis gaf de bouw van het Ursulinenhof nog een extra dimensie, bovenop het prachtige ontwerp, de gevarieerde afwerking, de technische uitdagingen en het logistiek-organisatorische puzzelwerk.”

“Middenin de binnenstad een omvangrijk schoolgebouw slopen en nadien twee bijzondere nieuwbouwvolumes optrekken: het was geen sinecure”, beseft Mas. “Gezien de moeilijke bereikbaarheid en het plaatsgebrek op de werf was het een zeer complexe klus. En daar kwam de uitbraak van het coronavirus dan nog eens bovenop! Dankzij het doortastende optreden van onze ‘minderhinderregisseur’ en het vakwerk van Aannemingen Janssen bleef de impact op de omgeving echter beperkt en is alles op zijn pootjes terechtgekomen. Chapeau!”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details