Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Maastricht | Spoedeisende hulp Mumc+

Maastricht | Spoedeisende hulp Mumc+

Maastricht UMC+ opent vernieuwde SEH, AOA en HAP

“Verbouwing door de ogen van de patiënt”

Eind januari werd het acute cluster van het Maastricht UMC+ – Huisartsen Post (HAP), Spoedeisende hulp (SEH) en Acute Opname Afdeling (AOA) – officieel in gebruik genomen. Daarmee kwam een einde aan een bijna twee jaar durende verbouwperiode waarbij de drie afdelingen gewoon in gebruik bleven. “Dankzij een bijzonder secure voorbereiding en een intensief communicatietraject.”, vertelt Ed Slangen, hoofd van de SEH.

Het acute cluster zoals het in 2016, vlak voor de ingrijpende verbouwing, bestond was verouderd, legt Ed Slangen uit. “Het stamt uit 1991 en ondanks enkele eerdere verbouwingen voldeed het niet meer aan de eisen van een hedendaags academisch ziekenhuis. We hebben toen besloten tot een rigoureuze ingreep met de Lean-gedachte als uitgangspunt, een methode om processen te optimaliseren. Daarbij stond de patiënt centraal. We hebben als het ware door de ogen van de patiënt verbouwd. Dat was in het begin voor de bouwers wel even wennen. Maar ze hebben het snel opgepakt.”

Spoedeisende hulp Mumc+

Bij elkaar gesitueerd
Waar de SEH en HAP in de oude situatie ieder een eigen balie hadden en de AOA elders in het gebouw gevestigd was, moesten de drie afdelingen in de nieuwe situatie bij elkaar gesitueerd worden. Met bovendien slechts één balie van waaruit de patiënt op een efficiënte wijze kan worden verder geholpen. Omdat de drie afdelingen open bleven, werd de verbouwingsperiode onderverdeeld in enkele fases, maakt Slangen duidelijk. “In de eerste periode is bijvoorbeeld een belangrijk deel van het leidingwerk gedaan. Om de dagelijkse gang van zaken zo min mogelijk te beïnvloeden is er een tunnel gemaakt. Onder die tunnel konden wij aan het werk blijven. Vanaf de bovenkant werden de leidingen aangelegd. Verder zijn er onder meer gedurende de bouw stofwanden geplaatst. En de hygiëne was uiteraard een dagelijks punt van aandacht. Keer op keer werd gecheckt of we nog aan de eisen voldeden. Waar nodig werden maatregelen genomen.”

Uitdagingen
Tijdens de tweede fase werd de SEH verplaatst en tijdelijk opgesplitst. “De bouwwerkzaamheden waren toen wat minder van invloed, maar we moesten wel tijdelijk met twee teams werken.”, zegt Slangen. “Dat betekent dat je meer mensen nodig hebt.” Een andere uitdaging was volgens hem het egaliseren van de transitiegang bij de ingang voor de ambulances. “Op het moment dat die werkzaamheden werden verricht, konden we de gang niet gebruiken. We hadden besloten om dat in de nacht te doen. Maar een ambulance kan ieder moment van de dag of nacht binnenkomen, dus op het moment van de werkzaamheden aan de vloer, was er een alternatieve route beschikbaar. De veiligheid van de patiënt stond altijd voorop.” Zo waren er heel wat zaken waarover moest worden nagedacht, geeft Slangen aan. “Het is natuurlijk een bijzondere situatie: zorg verlenen in het acute cluster terwijl er ingrijpend wordt verbouwd. Dat vroeg om een secure planning en veel overleg.       

Zo zaten alle betrokken partijen één keer in de twee weken met elkaar in overleg, was er een maandelijkse bijeenkomst van de stuurgroep en was er iedere ochtend voor aanvang van de werkzaamheden overleg over wat er die dag zou gebeuren en welke aanvullende maatregelen eventueel noodzakelijk waren.”

Spoedeisende hulp Mumc+

Helemaal van deze tijd
Maar het resultaat is er dan ook naar, merkt Slangen op. De SEH, AOA en HAP zijn helemaal van deze tijd, met de nieuwste apparatuur, ruimere kamers – “terwijl we hetzelfde aantal vierkante meters dan voorheen gebruiken” – en een efficiënte routing. De vernieuwde HAP werd medio vorig jaar in gebruik genomen, de vernieuwde SEH in november 2018 en de nieuwe AOA werd in januari van dit jaar afgerond, waarna de officiële opening plaatsvond. Slangen zegt terug te kijken op een bijzonder project met een resultaat dat aan alle verwachtingen voldoet. “Dat horen we ook van de mensen. Niemand komt hier graag, maar als je er nu eenmaal moet zijn, dan maar in een vriendelijke, duidelijke omgeving met de nieuwste apparatuur zodat er optimale zorg kan worden verleend.”  


Voorkomen van beschadigingen in geval van spoed
Hoe de patiënt zo adequaat mogelijk te helpen? Die vraag staat centraal in het acute cluster van het Maastricht UMC+ – de vernieuwde Huisartsen Post (HAP), Spoedeisende Hulp (SEH) en Acute Opname Afdeling (AOA). Met praktische oplossingen draagt M-Wall daar aan bij. De wanden bij het acute cluster hebben namelijk veel te lijden door de snelheid waarmee er gehandeld moet worden door zorgverleners. Projectleider Dirk-Jan Verberne: “Wij hebben in Maastricht daarom diverse soorten wandbekleding geleverd en geïnstalleerd: hoekbeschermers, stootbescherming en -lambrisering en kamerhoge wandbescherming voor de traumakamers. Overal is gebruik gemaakt van ons product M-Wall Hygienic, dat is afgestemd op dit soort klinische omgevingen. Daarbij staat functionaliteit voorop: het voorkomt beschadigingen en is eenvoudig te reinigen. Het product heeft een standaarddikte van twee millimeter en de kleur is gekozen in overleg met de architect.”

M-Wall bracht de wandbescherming zelf aan op de afdelingen. In de traumakamers werd ervoor gekozen – wederom uit functioneel oogpunt – om de onderlinge naden thermisch te lassen zodat er een homogene verbinding is ontstaan. Was het nog lastig dat de afdelingen tijdens de werkzaamheden in gebruik waren? “Nee, dat maken we vaker mee.”, zegt Verberne. “We zijn regelmatig actief in de zorg en hebben genoeg kennis en ervaring om daar adequaat op in te spelen.”

Spoedeisende hulp Mumc+

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?