Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Maastricht UMC+. Renovatie van de klinieken gegund aan Dordtse architect
Impressie entreegebied Kliniek Maastricht UMC+. (Het Definitief Ontwerp moet nog worden gemaakt en kan afwijken van deze impressie)

Maastricht UMC+. Renovatie van de klinieken gegund aan Dordtse architect

Maastricht UMC+ heeft een uitdagende strategische vastgoedagenda 2040 opgesteld, met diverse projecten. EGM architecten mag één van de eerste grootschalige projecten vormgeven: de renovatie van de klinieken.

De verbouwingsopgave waarvoor Maastricht UMC+ zich gesteld ziet, sluit naadloos aan bij de kennis en ervaring van EGM. “Vanaf de eerste visieschetsen voelt deze opdracht dan ook als de perfecte samenwerking, waar we met ontzettend veel zin aan beginnen”, aldus het Dordtse architectenbureau. EGM zal de klinieken van het 30 jaar oude hoofdgebouw renoveren tot een heerlijk fris, gezond en optimaal functioneerde verblijfs- en werkomgeving. “We zijn ontzettend verheugd dat we aan de slag gaan, samen met het Maastricht UMC+ als onze opdrachtgever en Royal HaskoningDHV die geselecteerd is als installatieadviseur.”

Grootschalige renovatie 

De renovatie van de klinieken beslaat in totaal meer dan 30.000 m2. De opgave omvat de stapsgewijze renovatie van alle algemene verpleegafdelingen, de afdelingen voor intensieve zorgen en het Vrouw, Moeder & Kind centrum. De ontwerp- en realisatiefasen zullen een aantal jaren in beslag nemen.

In de keuze voor EGM spreekt Maastricht UMC+ lovend over een ‘helder ontwerp’ en ‘een mooie oplossing’, met ‘diverse haalbare innovaties’. “Het is precies wat we vanuit EGM met het ontwerp willen bereiken en waarvoor we ons altijd maximaal inzetten: een heldere visie met vooruitstrevende vernieuwing, die resulteert in een gezond gebouw voor patiënten én medewerkers. Vanuit onze onderzoeken naar de verpleegkamers en Intensive Care kamers van de toekomst (zelfstandig en samen met derden), bieden we bijvoorbeeld prettige plekken voor goede mantelzorg in onze ontwerpen. Voor Maastricht UMC+ bouwen we ook voort op het wetenschappelijk onderzoek naar het welzijn en comfort van ziekenhuismedewerkers waarop collega AnneMarie Eijkelenboom recent is gepromoveerd. Juist ook het belang van prettige omstandigheden voor medewerkers in de zorg onderstrepen we met de inbreng van EGM R&D.”

Duurzaam voor mens én milieu

Met een aantal zorgvuldig gekozen ‘evidence based’ oplossingen én vernieuwingen draagt de verbouwing bij aan een gezonde werk- en verblijfsomgeving. “Plekken voor verwondering, herkenbare en tactiele materialen, ronde vormen, levend groen en ruime daglichttoetreding stellen we voor als onderdeel van de dagelijkse ‘healing environment’. Ze zorgen ervoor dat ook het ziekenhuisgebouw daadwerkelijk bijdraagt aan de gezondheid van patiënten, bezoekers en medewerkers.”

Duurzaam betekent, naast vele geïntegreerde duurzame gebouwde oplossingen, ook dat het ziekenhuisproces duurzaam geoptimaliseerd wordt en dat het gebouw een veranderende vraag kan accommoderen. Zo kunnen de klinieken, zonder afbreuk te doen aan de functionaliteit van alle afdelingen, stapsgewijs en flexibel meebewegen met de behoeften in tijden van een pandemie. Het ontwerp van EGM zet in op minimaliseren van de energiebehoefte en het energieverbruik (Smart Hospital concept) en beperkt de afvalstromen, die maximaal circulair worden verwerkt. Alle innovaties samen zetten een grote stap naar een future proof ziekenhuis conform de Greendeal Duurzame Zorg.

Met het ontwerp voor de renovatie van de klinieken is inmiddels begonnen.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details