Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
‘Maatwerk in OK’s en cleanrooms, inclusief validatie’
Integrale realisatie van OK’s en cleanrooms.

‘Maatwerk in OK’s en cleanrooms, inclusief validatie’

De behoefte aan zorgruimten met een hoog prestatieniveau groeit. Veel ziekenhuizen renoveren of bouwen om deze redenen apotheken, OK’s, CSA’s en steeds vaker ook speciale cleanrooms voor bijvoorbeeld cel- & gentherapie. Interflow ontwikkelde zich van een leverancier van flowkasten tot een volwaardige integrale ontwerper en bouwer van OK’s en cleanrooms, met fabricage in eigen huis.

Daarnaast is Interflow marktleider op het gebied van klantspecifieke Laminar Air Flow units (een bekend achtergrondbeeld bij nieuwsitems gedurende de coronapandemie). Onlangs is ook cleanroom-meubilair toegevoegd aan het portfolio. “Er is geen andere partij in de markt die het integrale advies, ontwerp- en bouwproces inclusief validatie en onderhoud volledig zelf kan aanbieden”, vertellen consultant Gerben Nahuijs en projectmanager Menno den Boer. “Interflow is inmiddels in haar vijftigste levensjaar als onderneming. Een specialistisch bedrijf met een zeer sterk arbeidsethos, hoogwaardige kennis en gedegen vakmanschap. Interessant is dat onze bedrijfsvisie zowel een technisch-zakelijke kant als een menselijke kant kent. Naast integraal, hoogwaardig en duurzaam, spreekt men bij Interflow ook over plezier, toewijding en passie. Hierbij hebben wij sterke waarden gekozen, waarop iedereen ons mag aanspreken. Van betrouwbaar, transparant en integer tot nieuwsgierig en innovatief.”

Een flexibel, modulair bouwsysteem op basis van geprefabriceerde, makkelijk reinigbare wanddelen.

Flexibel

Den Boer realiseerde als projectmanager inmiddels meer dan 60 OK’s en ziet de noodzaak tot kwalitatieve opwaardering overal in de markt toenemen. “Ook in de industrie zie je de behoefte aan productie onder cleanroom-normen groeien. Vaak zijn daar de eisen nóg hoger. Alles moet steeds schoner. Bij bedrijven als ASML worden echt geen gipswanden gebruikt, in de OK-bouw mag dat bijvoorbeeld wel. Het is ontzettend leerzaam om over deze segmenten heen te kijken en onze klanten van elkaar te laten leren.”

Interflow biedt daarom een flexibel, modulair bouwsysteem aan op basis van geprefabriceerde, makkelijk reinigbare wanddelen die op het laatste moment geïnstalleerd kunnen worden en die tevens inbouwvoorzieningen hebben voor apparatuur. “Dit verhoogt ook de uiteindelijke bouwsnelheid, want je kunt de basis al ontwerpen terwijl er nog met het ziekenhuis wordt overlegd over de definitieve inrichting. Dit is veel flexibeler dan het realiseren van een uitgewerkt ontwerp. Hierdoor kunnen we ook snel schakelen in het begin van het proces.”

Validatie

De specialist uit Wieringerwerf (NH) begon in 1974 met het leveren van flowkasten aan apothekers – nog steeds een belangrijk onderdeel van de afzet, zegt Nahuijs. “Maar wij leveren totaalprestaties en niet alleen producten.” Op deze manier werd Interflow een integrale bouwer van cleanrooms, met uitgebreide kennis en expertise op het gebied van richtlijnen, validatie en onderhoud. Den Boer: “In het validatieproces van de OK leveren wij bijvoorbeeld maatwerk in de prestatie van de luchtbehandelingssystemen. Die systemen kunnen wij zelf leveren en als het nodig is ook aanbieden via een andere partij, als het ziekenhuis dat wenst.” De uiteindelijke prestaties worden bij oplevering aangetoond met de validatie. Om aan te tonen dat de OK of cleanroom ook tijdens de exploitatie presteert, wordt deze periodiek gemonitord door middel van metingen. “Interflow doet dit volledig met eigen mensen en volgens de meest recente richtlijnen.”

Als zodanig is Interflow een belangrijke leverancier van onder andere Bergman Clinics, de grootste keten van zelfstandige klinieken in Nederland. Voor verschillende vestigingen werden OK’s gebouwd, waaronder de meest recente in Den Bosch en Arnhem. Daarnaast werden recentelijk meerdere OK’s gebouwd voor onder meer Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede, Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam en AZ Vesalius in Bilzen ­(België). “Wij investeren altijd in een langdurige relatie met de klant.”

Duurzaam

Interflow werkt al enige jaren aan zogenaamde all-electric concepten voor cleanrooms en operatiekamers. Hierbij wordt vooral gebruik gemaakt van warmtepompen voor de conditionering van de cleanroom dan wel OK. Duurzaamheid gaat bij Interflow verder dan alleen energie besparen en gasloos bouwen. Zo gaat het ook over groene keuzes in de leveranciersketen en de ontwikkeling van circulaire oplossingen. Nahuijs: “Leuk om te vermelden is dat wij ook terugkoopregelingen kunnen aanbieden. Per 1 januari dit jaar valt ons modulaire wandsysteem met terugnamegarantie binnen de subsidiemogelijkheden van de overheid, MIA (Milieu-Investeringsaftrek; red.).”

In het verlengde van hergebruik biedt Interflow tevens mogelijkheden tot huur van een cleanroom binnen of buiten het ziekenhuis. Dit kan voor zowel de korte als lange termijn. Zo kan een klant bijvoorbeeld in productie blijven tijdens een verbouwing of in afwachting van permanente nieuwbouw. 

Flex-OK

Interflow maakt vier essentiële beloftes voor ontwerp, realisatie en beheer van de OK:

Comfort: Flex-OK is de stilste operatiekamer van Nederland. De temperatuur is aangenaam en gemakkelijk regelbaar. De werkplekken en multimedia voldoen aan alle wensen.

Flexibiliteit: het modulaire systeem geeft maximale keuzevrijheid in het ontwerptraject en verzekert het ziekenhuis van een toekomstbestendige operatiekamer met lage onderhoudskosten.

Garanties: Flex-OK biedt de zekerheid van de hoogste kwaliteit en een gegarandeerd beschermd gebied. Daarnaast wordt tien jaar garantie geboden op de elementen.

Veiligheid: het intuïtieve ontwerp van de maatwerk-OK inclusief validatie waarborgt de veiligheid van zowel patiënt als specialisten.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details