Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Magnoliahof in Venlo: ‘Dit ziet er te gek uit, hier zou ik ook willen wonen’ 
Gemeenschappelijke huiskamer.

Magnoliahof in Venlo: ‘Dit ziet er te gek uit, hier zou ik ook willen wonen’ 

“Bij het realiseren van nieuwbouw om tachtig bewoners onderdak te bieden, zouden normaal gesproken vier bouwlagen nodig zijn”, aldus Stan Pinkaarts, projectmanager Vastgoed bij De Zorggroep. “In het recent opgeleverde Magnoliahof op het Auxiliatrixpark in Venlo verblijven ze allemaal op de begane grond. Dat is vrij uniek in zorgland.” Collega Nicole van Lierop, projectleider zorg en services: “Als zorgverlener hebben wij een verantwoordelijkheid naar de mensen die hun zorgbehoevende zoon, dochter, vader, moeder of partner aan ons toevertrouwen. Ook daarin zijn we met Magnoliahof geslaagd.” 

De Zorggroep is een zorgorganisatie met een eigen vastgoedafdeling. Pinkaarts: “Magnoliahof bestaat uit twee losse gebouwen van elk vier woningen die onderling geschakeld zijn. In de acht woningen bevinden zich in totaal tachtig zorgstudio’s.” Van Lierop: “In september verhuisden de bewoners vanuit het centrum van Venlo. Nu hebben ze een patio met een tuin en een leefkeuken waar ze dagelijks kunnen genieten van een vers bereide maaltijd. Hier wonen mensen met dementie, een lichamelijke aandoening of niet-aangeboren hersenletsel, bijvoorbeeld als gevolg van een beroerte. In Magnoliahof hebben we uitwisselbaar gebouwd; de studio’s zijn geschikt voor al onze doelgroepen. Ook als iemand op latere leeftijd een lichamelijke aandoening krijgt, blijft de zorgstudio geschikt. We hebben in elke studio een plafondtilliftsysteem aangebracht, zodat verhuizen niet nodig is om de juiste zorg te krijgen.”

Nicole van Lierop en Stan Pinkaarts met op de achtergrond drie rolstoelgeschikte picknickbanken, gekregen van de architect, aannemer en wegenbouwer. Het symboliseert de verbinding en de wens om iedereen zo lang mogelijk te laten participeren.

Het zorgstudioconcept

Pinkaarts: “Vers koken vraagt om een andere werkwijze en daarbij is de juiste keukenapparatuur erg belangrijk. De leefkeuken wordt gedeeld door twee woongroepen, van twee keer tien bewoners. Voorheen creëerden we voor elke type doelgroep specifieke woonruimten. In het zorgstudioconcept woont iedereen hetzelfde. De indeling van Magnoliahof betekent niet dat we groepen meteen mengen, maar we voorzien wel dat de scheidslijn steeds dunner wordt.” Van Lierop: “Bij Magnoliahof zorgt het specialisme van elke medewerker voor een kruisbestuiving, zoals het omgaan met verschillende ziektebeelden. Medewerkers kijken mee en leren van elkaar.” Het is volgens Pinkaarts een oplossing voor het nijpend tekort aan zorgmedewerkers. “Wij willen kleinschaligheid en dat kan op verschillende manieren; nu doen we dat met een groep van tien bewoners, die elk hun eigen huiskamer en sanitair hebben. Ook de medewerkers werken in een multifunctionele ruimte en de bergingen zijn eigen en deels te delen met andere woongroepen. Het maakt de leefruimte net wat groter.” 

Zitje in de gang.

Goed wonen, prettig werken

Van Lierop: “Het moet een goede plek zijn om te wonen, maar ook om prettig te werken. Vandaar die plafondtilliften. We willen voorkomen dat medewerkers uitvallen. Maar ook hebben we goed geluisterd naar onze bewoners en hun naasten. Er is voor een familie niets zo moeilijk als dat ze moeten zeggen: wij kunnen niet meer zorgen voor onze zorgbehoevende zoon, dochter, vader, moeder of partner. Zij vertrouwen het dan ons toe. Al die kennis en kunde komen samen in Magnoliahof en bij de opening kregen wij van een vader het mooiste compliment: ‘hier zou ik ook willen wonen, dit ziet er te gek uit’. Dan weet je dat iets hebt neergezet dat veilig voelt.”

Leefkeuken.

Alle partijen aan tafel

Pinkaarts: “Wij kijken met een realistische en praktische blik naar de inrichting van een gebouw. Architectonisch kun je van alles bedenken, waarvan wij vinden: dat is leuk, maar het blijkt niet altijd even handig. Zo is de overgang van twee vloeren in een andere kleur prachtig, maar iemand die slecht ziet heeft het gevoel in een zwart gat te lopen. Het is onze uitdaging om het voor alle partijen goed te doen. Wij ontwikkelen dit soort inrichtingen samen met werkgroepen vanuit de zorg, services en onze zorgprofessionals; een keuken moet geschikt zijn voor een kok van 1,50 tot eentje van 2 meter. Het is net als met een stopcontact op een slaapkamer; die plaats je op 1 meter 30 en niet lager, want anders rijd je hem stuk met een verrijdbaar bed. Ons geheim? Bij de eerste pennenstreken alle partijen aan tafel zetten en meepraten en -denken, en niet pas als alle keuzes zijn gemaakt.” 

Van Lierop: “Elk vastgoedproject, ook in de zorg, begint bij nul en het draait om stenen, maar hoe je het wendt of keert ook om mensen. En we moeten niet bang zijn om innovatief te zijn.” Pinkaarts: “We hebben ooit een ambitie uitgesproken en met Magnoliahof hebben we die verwezenlijkt. Ik durf te wedden dat het over vijftig jaar nog steeds functioneel is; van buiten én van binnen. Het klopt gewoon!”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?