Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Maria Neema heeft het gewicht van een half pak suiker…

Maria Neema heeft het gewicht van een half pak suiker…

Albert Schweitzer Fonds en Radboudumc Amalia kinderziekenhuis steunen zorgmedewerker Milou van Ingen bij uitbreiding van haar Intensive Care Unit voor baby’s in Tanzania

Zo klein als een half pak suiker

500 gram. Het gewicht van een half pak suiker. Armpjes als luciferstokjes. Een hoofdje zo groot als een kleine sinaasappel. Maria Neema is haar naam. Vier maanden te vroeg wordt zij uit de buik van haar moeder gehaald. Als zij niet wordt gehaald, zal ze sterven. Kwetsbaar en piepklein is Maria Neema wanneer ze binnen wordt gebracht bij de Intensive Care voor baby’s in het Sengerema ziekenhuis in het oost-Afrikaanse Tanzania. De zorgmedewerkers van de Intensive Care Unit (NICU) voor baby’s staan klaar. Maria Neema’s hartje gaat tekeer in haar borstkas en haar nog onvolgroeide longetjes pompen snel en onregelmatig de lucht in haar lijfje. Al vlot voorziet een slangetje in haar neus haar van zuurstof en houdt de houten couveuse haar warm. Na vier maanden omringd te zijn geweest door de goede zorg en de nodige apparatuur van de NICU, bereikt Maria Neema de magische grens van twee kilogram. Ze mag naar haar liefhebbende familie om thuis verder te groeien. Maar nog iedere maand komt haar moeder terug naar het ziekenhuis en laat trots haar Maria Neema zien.

© Nout Steenkamp Fotografie20181211, Nijmegen, Milou van Ingen

De passie van Milou van Ingen

Milou van Ingen (31) is Physician Assistant en werkt op de Intensive Care voor pasgeborenen in het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis in Nijmegen. Vijf jaar geleden werd zij geattendeerd op Sengerema Hospital in Tanzania. Wegens de hoge babysterfte vatten haar collega’s de wens op om hier een Neonatal Intensive Care Unit (NICU) op te zetten. Geraakt door dit hartverwarmende en ambitieuze initiatief, reisde Milou in 2015 voor het eerst naar Sengerema, de plek die zij tegenwoordig beschouwt als haar tweede thuis. Zij realiseerde er samen met haar Tanzaniaanse collega’s binnen enkele maanden de eerste Intensive Care Unit voor baby’s. Het resultaat van haar passie en liefde voor het leven en de zorg.

De Intensive Care Unit voor zieke baby’s in Sengerema is inmiddels vijf jaar open. De babysterfte in de regio is met 40% aanzienlijk gedaald. Milou: “Een resultaat waar ik trots op ben! Inmiddels is de toestroom van baby’s die intensieve zorg moeten krijgen verdrievoudigd. De afdeling groeit letterlijk uit z’n voegen. Er liggen nu meestal 3 baby’s in een bedje en dokters en verpleegkundigen staan regelmatig voor de keuze welke baby zuurstof kan krijgen en welke niet, omdat er meer zieke baby’s zijn dan apparatuur. Daarom moet er nu snel een grotere unit met meer apparatuur worden gerealiseerd. Alleen zo kunnen we adequate zorg blijven bieden aan de 1500 ernstig zieke baby’s die we hier per jaar binnen krijgen”.

milou-v-ingen-aan-het-werk-op-de-nicu-sengerema-hospital-tanzania-kopieren

Help Milou

Op 16 juni lanceren Milou en het Nederlands Albert Schweitzer Fonds de ‘NICU crowdfunding actie’. Het streven is om de 8.000 euro die nodig is binnen een maand bij elkaar te hebben. Het bedrag zal worden geïnvesteerd in couveuses, zuurstofapparaten, hartmonitoren, infuusnaalden en trainingsmateriaal voor reanimatie. Het zorgpersoneel kan hiermee voor lange tijd duizenden baby’s weer toereikende zorg bieden.

Mensen die Milou willen helpen kunnen gaan naar www.nasf.nl. 100% van de donaties wordt ingezet voor realisatie van de Intensive Care afdeling voor baby’s in Tanzania.

Albert Schweitzer Gezondheidspionier

Frans Hiddema, voorzitter van het Nederlands Albert Schweitzer Fonds en zelf tropenarts: “Wij zijn blij Milou te mogen benoemen tot de volgende Albert Schweitzer Gezondheidspionier. Het Albert Schweitzer Fonds vindt het belangrijk dat er meer kleine, lokaal verankerde initiatieven zijn die de gezondheidszorg in Afrika effectief en duurzaam verbeteren. Daarom wil het Albert Schweitzer Fonds Milou graag steunen in haar passie en haar helpen met het werven van fondsen. Onze eigen financiële middelen zijn beperkt. Wij dragen ons steentje bij, maar hopen dat veel mensen Milou zullen helpen


Milou: “In mijn perfecte wereld krijgt ieder kind een goede start. Ook baby’s die in een ontwikkelingsland geboren worden, moeten gewoon de medische zorg kunnen krijgen die zij nodig hebben en daarmee een kans op leven”.


Vóór oprichting van de Intensive Care afdeling voor baby’s in het Sengerema Hospital was de babysterfte in Sengerema maarliefst tien maal hoger dan in Nederland. In 2018 stierven in Nederland 582 baby’s in het eerste levensjaar, het merendeel in de kraamtijd. In Tanzania overlijden nog steeds 40.000 pasgeboren baby’s per jaar.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details