Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Markant Tiel: Flexibel maatwerkconcept voor revalidatie met kort verblijf
De entree bevindt zich aan de kopgevel.

Markant Tiel: Flexibel maatwerkconcept voor revalidatie met kort verblijf

Op het terrein van locatie Vrijthof aan de westzijde van Tiel ontwikkelde SZR (Stichting Zorgcentra Rivierenland) een nieuw, losstaand revalidatiegebouw met de krachtige naam Markant. In Markant (ingebruikname: juli 2020) helpt SZR revaliderende cliënten in een moderne, actieve omgeving het dagelijks leven zo snel mogelijk weer op te pakken. Aannemersbedrijf P. van Leeuwen realiseerde het opvallende, ovale gebouw met 51 zorgappartementen in een bouwteam: turnkey en in één jaar tijd.

Met meerdere locaties in de gemeenten Tiel en Geldermalsen ‘wil SZR kwaliteit toevoegen aan het leven van kwetsbare ouderen en mensen met een complexe zorgvraag’. Met de nieuwbouw komen drie revalidatie-afdelingen van SZR bij elkaar in één gebouw. “Markant sluit aan bij het doel van revalideren: SZR activeert cliënten, zodat zij het leven zo spoedig mogelijk op eigen kracht weer kunnen oppakken”, zegt facilitair beleidsmedewerker en projectcoördinator Jasper Wiersema. “Markant is dan ook nadrukkelijk ontworpen voor kort verblijf, voor enkele dagen tot enkele weken. Wij hebben bewust gekozen voor een functionele uitstraling. Markant is geen zorghotel, het biedt een actieve omgeving om te revalideren; dagbehandeling vindt elders plaats.”

In het pand bevindt zich één multifunctionele ruimte voor behandeling en therapie. De eenpersoons appartementen met eigen sanitair zijn verdeeld over drie etages en tussen de 25 en 30 vierkante meter groot. Elke etage heeft een ruime woonkeuken. Verder is het gebouw voorzien van elektronische toegang (SALTO Systems) en domotica (o.a. patiëntvolging). “Wij hebben gekozen voor een volledig gasloos, losstaand pand met een flexibele opzet, zodat het in de toekomst voor andere doeleinden kan worden gebruikt.”

De Markant is een ‘krachtig’, ovaal gebouw afgewerkt met onderhoudsarme materialen.

Turnkey

Grunstra Architecten en Aannemersbedrijf P. van Leeuwen zijn in een bouwteam verantwoordelijk voor het ontwerp en de bouw van Markant. Het gebouw is tussen februari 2019 en maart 2020 gerealiseerd en turnkey opgeleverd. “Wij hebben alles verzorgd, inclusief stoffering, meubels, keukenapparatuur en terreininrichting”, zegt directeur Cees den Otter van het Meerkerkse aannemersbedrijf. “Dat was goed mogelijk, omdat alle issues met betrekking tot de realisatie en vergunningen zoveel mogelijk in de voorbereiding zijn afgekaart. Zaken als bouwmethode, benodigde installatieruimte en afwerking waren geen pijnpunten. Wij kenden zowel SZR als de architect uit eerdere projecten. Als er vertrouwen is, op basis van een no-nonsense aanpak, weet je elkaar eenvoudig te vinden in de diverse fasen van het proces. Wij hebben daardoor als aannemer een proactieve rol kunnen vervullen in het gehele traject. Deze proactieve houding is terug te vinden op de bouwlocatie, waar wij het bouwterrein geheel hebben verhard en de juiste routing hebben georganiseerd om de zorgverlening op het terrein zo min mogelijk te belemmeren.”

Maatwerkrealisatie

Het duurzame gebouw is all-electric uitgevoerd en wordt volledig verwarmd met lucht-warmtepompen, ondersteund door warmteterugwinning. Markant is opgebouwd uit twee schillen en twee rechte, wit gestucte kopgevels. De twee gebogen gevels zijn afgewerkt met gevelbanden van rood metselwerk, kunststof kozijnen met aluminium screens en gevelplaten van Rockpanel Woods, in drie verschillende tinten met houtnerf. Den Otter: “Markant is geconstrueerd met kalkzandsteenwanden en breedplaatvloeren, waarbij de houtskeletbouw zoveel mogelijk in de cascoconstructie is meegenomen. Hierdoor konden we de bouwtijd aanzienlijk verkorten. De draagconstructie is zo vormgegeven dat appartementen in de toekomst gekoppeld kunnen worden. In de afwerking is zoveel mogelijk gekozen voor onderhoudsvrije materialen, zoals Rockpanel en kunststof kozijnen.” De bouwmethode is 100% maatwerk. “De luchtkanalen zijn op een bijzondere manier vormgegeven. In verband met de beperkte ruimte op de verdiepingen is in plaats van aftakkende hoofdkanalen op elke verdieping gekozen voor één hoofdkanaal waarop alle verdiepingen en ruimten zijn aangesloten.”      

Ruime kamers, zakelijke uitstraling.

Vaste partners

De leverancier van de domotica heeft alle vaste apparatuur zoveel mogelijk prefab aangeleverd, waardoor deze plug & play gemonteerd kon worden. Den Otter: “Zoals bekend vloeien ‘E’ en ‘W’ steeds meer in elkaar over als gevolg van de energietransitie en digitalisering; dat kunnen wij goed vormgeven met installatiepartners die op elkaar zijn ingespeeld.” De uiteindelijke bouw kon hierdoor soepel en volgens planning verlopen. “We hadden zelfs tijd over. Wij sturen nooit aan op de contractuele opleverdatum, maar op een maand ervoor en dat is, mede door de bouwteamsamenwerking en toegepaste bouwmethodiek, gelukt met slechts enkele kleine opleverpunten. Onze medewerkers hebben met oprecht veel plezier aan dit project gewerkt. En je leert van elk proces weer wat bij.” 

Het nieuwe revalidatiegebouw van SZR is in juli in gebruik genomen en inmiddels voor tweederde bezet. “De officiële activiteiten met betrekking tot oplevering en ingebruikname zijn er door coronamaatregelen bij ingeschoten, maar dat gaan we zeker nog inhalen”, besluit Wiersema.

Feiten en cijfers

Opdrachtgever SZR (Stichting Zorgcentra Rivierenland)
Architect Grunstra Architecten, Bolsward
Turnkey uitvoering Aannemersbedrijf P. van Leeuwen, Meerkerk
E-installaties Velegro, Snelrewaard
W-installaties Den Doorn Installatietechniek, Nieuwendijk
Domotica Verkerk Service Systemen, Zwijndrecht
Bouwperiode februari 2019 – maart 2020

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details