Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Markante woonzorglocatie in Goudse ontwikkelingswijk

Markante woonzorglocatie in Goudse ontwikkelingswijk

Aan het Olympiadeplein in de ontwikkelingswijk Gouda-Oost verrijst woonzorggebouw De Tribune. In de tien bouwlagen tellende woontoren zijn 34 zorgwoningen van WelThuis, onderdeel van Fundis, ondergebracht. Bijzonder is de aparte verdieping voor bewoners met een islamitische geloofsovertuiging.

Op de scheidslijn tussen de wijken Oud-Goverwelle en Goverwelle staat het nieuwe woonzorggebouw De Tribune. Oud-Goverwelle kent een relatief hoog aandeel bewoners met een allochtone achtergrond; in Goverwelle wonen veel autochtone senioren. De Tribune speelt in op beide doelgroepen. “Door de sloop van een verouderd buurtwinkelcentrum was ruimte ontstaan”, vertelt locatiemanager Patrizia van der Pligt. “Woningbouwvereniging Mozaïk Wonen wilde hier een nieuw woongebouw realiseren voor senioren. WelThuis wilde graag een woonzorglocatie in Gouda voor mensen met dementie, specifiek ook voor mensen met een islamitische geloofsovertuiging.”

Markant gebouw

Het resultaat is een markant gebouw van negen verdiepingen, ontworpen door het Rotterdamse architectenbureau Rutten en Van der Weijden en ontwikkeld en gerealiseerd door bouwbedrijf Vink uit Moordrecht. Op de eerste vier verdieping-en zijn 34 zorgwoningen en een- en tweekamerappartementen ondergebracht en op de bovenste vijf verdiepingen bevinden zich twintig rolstoeltoegankelijke driekamerappartementen voor senioren. Een praktijk voor fysiotherapie en een ontmoetingsruimte, gerund door de bewonersvereniging van de naastgelegen seniorenflat De Estafette, zijn op de begane grond gevestigd.

“Dit is geen traditioneel verpleeghuis”, benadrukt Van der Pligt. “Wij leveren hier verpleeghuiszorg, maar vinden het belangrijk dat mensen zo zelfstandig mogelijk wonen. Als bezoeker bel je aan bij de heer Jansen en niet bij de woongroep. Alleen op de verdieping moeten mensen aanbellen. We willen stimuleren dat onze bewoners ook tijd doorbrengen in hun eigen appartement in plaats van de hele dag in de gemeenschappelijke woonkamer te zitten. Natuurlijk kan dat wel; iedere groep heeft een ruime woonkamer die grenst aan een groot balkon. Maar hopelijk voelen bewoners en hun mantelzorgers zich minstens zo prettig in het eigen ingerichte appartement.”

Intelligent oproepsysteem
Het merendeel van de appartementen, 21 stuks, heeft twee kamers met een totale oppervlakte van zo’n 48 m2. Iedere woning heeft een aparte woon- en slaapkamer, een eigen sanitairvoorziening en een pantry. Ook hebben deze appartementen een kleine berging. De dertien eenkamerappartementen zijn ongeveer 24 m2 groot. Zij hebben een eigen toilet, maar maken gebruik van een gemeenschappelijke badkamer. Alle wooneenheden hebben een eigen voordeur die uitkomt op een interne gang. Het zorgpersoneel houdt de bewoners in de gaten met behulp van een intelligent zusteroproepsysteem. “Dit bestaat uit slimme sensoren die reageren op afwijkingen in het leefpatroon van bewoners”, legt projectmanager Patrick Blankensteijn van moederorganisatie Fundis Vastgoed uit. “Schreeuwt iemand hard of blijft hij ’s nachts langere tijd uit bed, dan krijgt de zorgmedewerker een bericht binnen op haar telefoon. Het wordt individueel ingesteld en werkt heel prettig en laagdrempelig.”

Arabisch tintje
De vier verdiepingen kennen een identieke indeling, echter de derde verdieping onderscheidt zich qua uitstraling van de rest. De inrichting met een Arabisch tintje maakt duidelijk dat hier cliënten met een islamitische geloofsovertuiging wonen. “Het gaat hier net even anders”, vertelt Van der Pligt. “Het is een andere manier van inkopen en koken, familie mag altijd langskomen om te koken en er gaat een wekker af voor het gebed. Vooral taal is een belangrijk issue. Mensen met dementie vallen volledig terug op hun moedertaal en dus is het essentieel dat de medewerkers die taal spreken.” De belangstelling voor de zorgwoningen begint langzaam te komen, merkt ze. “Het is nog niet gebruikelijk voor deze doelgroep om in een zorgwoning te wonen, maar familieleden merken ook hoe moeilijk het is om met demente familieleden samen te leven.”

Warme uitstraling
Voor bouwbedrijf Vink was het een uitdaging om een zo fraai mogelijk gebouw te realiseren met een beperkt budget. Dat is goed gelukt, vindt directeur Frans Vink. “De bakstenen gevel in oker/aardetinten geeft het gebouw een warme uitstraling. Verder is het zo onderhoudsarm en efficiënt mogelijk gebouwd, maar wel net wat mooier dan standaard. Zo hebben we wel kunststof kozijnen gebruikt, maar door verdiepte profielen hebben ze de look van houten kozijnen.” Verder was de bouwsnelheid een belangrijk issue. “We hebben daarom gekozen voor tunnelgietbouw”, legt Vink uit. “Hierdoor stond het casco in 75 werkdagen overeind.” Vanaf oktober 2014 konden de bewoners hun nieuwe woningen betrekken.

Tekst: Margot Visser
Foto’s: Buro voor de boeg/Margot Visse
r

FEITEN EN CIJFERS

PROJECT
De Tribune, Olympiadeplein, Gouda
Opdrachtgever Mozaiek Wonen, Gouda
Zorgverlener Vierstroom – WelThuis
Architect Rutten van der Weijden, Rotterdam
Aannemer Vink Bedrijven, Moordrecht
Bouwtijd Selectie architecten: 2011
Sloop zomer: 2012
Start nieuwbouw 1e paal 16 mei 2013
Oplevering begin 2015
capaciteit totaal 527 plaatsen voor dementerenden en 34 plaatsen zwaar, 20 woningen
Totale bouwkosten Circa 7.206.00 euro inclusief btw
Ontwikkelingskosten Circa 1.300.000 euro inclusief btw
Aantal bedden 34 (21 tweekamerappartementen + 13 eenkamerappartementen)
Aantal huiskamers 4 stuks

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details