Derako

Architect: LIAG architectenbureau; WVH geveltechniek; DERAKO solid Wood systems B.V.

02:13
19-10-2018

Massief hout draagt bij aan ‘healing environment’ zorgomgevingen

In omgevingen waar men stress en heftige emoties ervaart, zoals zorgomgevingen, zijn de belevings- en gebruikerswaarden van een gebouw van groot belang. Met zijn authentieke eigenschappen en natuurlijke, warme uitstraling speelt hout hier maximaal op in, waarbij tevens hoge akoestische waarden worden bereikt. “Zaken die stuk-voor-stuk bijdragen aan de persoonlijke beleving, welbehagen en bevordering van het herstel”, vertelt Sita Vleer, Marketing & Communicatie manager bij Derako, producent en leverancier van massief houten plafond-, wand- en gevelsystemen. “Een mooi voorbeeld hiervan is het recent geopende Prinses Máxima Centrum, waar tijdens het ontwerp en de bouw maximaal is gefocust op de beleving van het kind. In dit project zijn diverse Derako-producten toegepast. Zowel binnen als buiten.”

Derako staat voor oplossingen, duurzaamheid en service, vertelt ze. “Met een ruime keuze aan gecertificeerde materialen en afwerkingen bieden onze systemen een grote ontwerp- en vormvrijheid. Zowel voor binnen- als buitentoepassingen. Bij alle systemen wordt het hout zonder schroeven of nagelen op gestandaardiseerde draagsystemen gemonteerd, die eenvoudig, exact en met weinig verlies zijn af te hangen. Hiermee is de montage niet alleen sneller te realiseren, de elementen zijn ook eenvoudig te demonteren. Omdat de bevestiging aan de achterzijde en dus uit het zicht plaatsvindt, blijft het uiterlijk van het hout in tact. Bovendien zorgen de Derako montagemethodes ervoor dat de aangebrachte laklagen niet worden beschadigd, waardoor het hout rondom beschermd blijft tegen vocht, stof en vuil. Al onze producten worden geleverd inclusief montage- en demontagetangen, afstandhouders, extra clips, legplannen, et cetera. Dankzij de flexibiliteit in materialisatie, design, maatvoering en afwerking kunnen wij voor iedere ruimte, vraag en budget een passende oplossing bieden.”

Derako
In het Prinses Máxima Centrum zijn diverse Derako-producten toegepast. Zowel binnen als buiten.

Zowel standaard als maatwerk producten
Met haar jarenlange nationale en internationale ervaring, uitgebreide kennis van systeemtoepassingen én ruime ervaring met diverse houtsoorten, kan Derako architecten en opdrachtgevers gedegen adviezen, oplossingen en ondersteuning bieden, vertelt Vleer. “Van het ontwerp tot en met de technische uitvoering, logistiek en installatie, waarbij we – in nauw overleg met onze ketenpartners – maatwerk leveren.” Als voorbeeld noemt ze het Grill-systeem, waarbij aan de hand van de aangeleverde bouwkundige tekeningen een speciaal legplan wordt uitgewerkt. “De exacte lengtes voor de Grill-panelen worden altijd projectspecifiek bepaald en geproduceerd. Voor de gebogen toepassingen worden alle draagsystemen steevast geëngineerd en prefab geproduceerd, waarna de elementen gecodeerd op de bouw worden aangeleverd.”

Behalve maatwerk heeft Derako ook standaardproducten beschikbaar om zo de marktvraag breder te kunnen bedienen.

Derako
‘Dankzij de flexibiliteit in materialisatie, design, maatvoering en afwerking kunnen wij voor iedere ruimte, vraag en budget een passende oplossing bieden.’

Nieuwe, innovatieve productlijn
Naast Grill zijn onder andere de Lineair plafond- en wandsystemen van Derako populair. In het derde kwartaal van 2018 introduceert het bedrijf bovendien een nieuwe, innovatieve productlijn, genaamd Cloak Wood. Deze bestaat uit een vaste massiefhouten kern met een dunne, uit een stam gesneden houten toplaag. “Een stam verwerken tot dunne laagjes zorgt niet alleen voor een optimalisering van de grondstof, maar geeft bij diverse maatvoeringen ook een strakkere kwaliteit”, vertelt Vleer. “Met deze productlijn biedt Derako architecten en eindgebruikers tal van nieuwe mogelijkheden, in uitvoering, materialisatie en budget. Ook heeft dit product diverse voordelen ten opzichte van de natuurlijke werking en eigenschappen van 100% massief hout, waarbij stabiliteit en gewicht een belangrijke rol spelen.”

Alle Derako-systemen worden vervaardigd uit duurzaam geproduceerd hout afkomstig uit gecertificeerde bossen. “Derako beschouwt hout als één van de mooiste en meest duurzame grondstoffen”, vertelt Vleer. “Immers is hout vaak CO2 negatief. Het zorgt voor een gezond binnenklimaat, heeft van nature zeer goede isolerende en akoestische eigenschappen en kan zonder problemen gerecycled worden.” Derako is sinds 2013 zeer actief op het gebied van duurzaam ondernemen. Naast de CE-, FSC-, PEFC- en ISO 14001- en 9001-certificeringen heeft het bedrijf recent een brandstabiliteitscertificaat behaald, evenals het Cradle to Cradle Zilver-certificaat. De toepassing van de massief houten Derako-systemen levert dan ook kostbare BREEAM- en LEED-punten op.


Derako
Kanaalkade 66
1756 AD ‘t Zand

T: +31 224 59 23 40
E: info@derako.com
W: www.derako.com

Tekst: Lieke van Zuilekom   Beeld: Derako

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom bouw in de zorg.

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Bouwen aan de Zorg partners

wissner-bosserhoffAZ Sint-Maarten