Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Productinformatie

‘Met duurzame stoffen het milieu minder belasten’

Duurzaam loopt als een rode draad door de bedrijfsvoering van Artimo Textiles. De milieu-uitdaging reikt verder dan een warmtepomp en zonnepanelen in en op het bedrijfspand in Roosendaal.

IMG_1483 kopiëren
Artimo Textiles past in de collectie steeds meer stoffen met gerecyclede garens toe.

Tekst | Tekst | Willem de Volder Beeld | Artimo

13 januari 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Het terugdringen van de belasting van het milieu gebeurt ook met een uitgebreid arsenaal stoffen, ook brandvertragende, van recyclede garens.

Ivo Sieben van Artimo Textiles bij de zonnepanelen op het dak van het bedrijfspand.

“Wij vinden het belangrijk om een bijdrage te leveren aan een prettige leefomgeving door toepassing van onze gordijn- en meubelstoffen en rolgordijnen, maar streven er ook naar om met onze producten het milieu minder te belasten.” Heleen Sieben geeft aan dat Artimo Textiles van ontwerp tot en met het afleveren van de stoffen bewust en verantwoord omgaat met grondstoffen en energie. “Wij laten vrijwel al onze stoffen ‘dicht bij huis’ produceren door weverijen binnen de EU. Hier gelden strenge milieueisen aan de productieprocessen en tegelijkertijd beperken we daarmee de milieubelasting door het transport.” Het grootste deel van de Artimo-collectie is samengesteld uit 100 procent Trevira CS-garen en is Oekotex®-100 gecertificeerd. Oekotex® is een internationale standaard die controleert op het gebruik van schadelijke stoffen. Belangrijk facet is dat alle uit 100 procent Trevira CS samengestelde stoffen aan het eind van hun levensduur gerecycled kunnen worden. “Een mechanisch proces waarbij het materiaal kan worden hergebruikt voor onder andere isolatiemateriaal en andere kunststofproducten”, schetst Heleen Sieben het traject.

“In onze collectie passen wij steeds meer stoffen met recyclede garens toe. Die garens zijn gemaakt van gerecyclede PET-flessen en zijn inherent vlamvertragend. Deze doeken zijn onafhankelijk gecertificeerd door Oekotex STeP en Global Recycle Standard (GRS). Laatstgenoemde legt eisen vast om te komen tot nauwkeurige claims met betrekking tot gebruikte materialen en goede werkomstandigheden, en om de milieu-impact zoveel mogelijk te beperken.” Met de stoffen in de collectie met recyclede garens kan een compleet project worden aangekleed: een transparant (de Newi), een in-between (Salla), een overgordijn (Ravi) en meubelstof (Debut). Het kleurengamma is op elkaar afgestemd zodat er eindeloos gecombineerd kan worden. “Om het de klant gemakkelijk te maken om de stoffen te herkennen, hangt aan de stalenkappen een groen label met het ‘recycled’ symbool.”

Heleen Sieben vestigt de aandacht op de Reflex, een in-between met zilveren achterkant. “Die stof heeft een reflexie van 66 procent en houdt daardoor veel licht en warmte tegen. Dit heeft weer direct effect op het energieverbruik voor de koeling van een ruimte. Driedubbel effect dus: recycled, vlamvertragend en reflecterend.”

Artimo Textiles en milieu

• Zonnepanelen. Het kantoor en magazijn van Artimo Textiles zijn 100 procent zelfvoorzienend wat betreft energiegebruik.

• Vrijwel alle Artimo bedrijfsauto’s zijn hybride of 100 procent elektrische auto’s. Deze auto’s rijden grotendeels op met eigen zonnepanelen opgewekte elektriciteit.

• Door het vervoer van stoffen naar de klanten verder te rationaliseren in samenwerking met de transporteur, wordt onnodig gebruik van energie verder teruggedrongen en draagt Artimo Textiles bij aan het verminderen van de congestie van het wegennetwerk.

• Paperless office: streven naar zo min mogelijk papier te gebruiken.

• Na gebruik worden de kartonnen kokers waarop de stoffen geleverd worden zoveel mogelijk opgehaald en hergebruikt. Het plastic
waarmee de rollen worden verpakt is 100 procent recyclebaar.    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%