Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Vloeren en wanden

Met lef inrichten in de zorg

IMG_7949MarmoleumMarbledGreenwellness

Tekst | Tamara Brouwers

Beeld | Forbo Flooring

25 oktober 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

In nauwe samenwerking hebben Ellen Dekker, manager Facilitair bouw en vastgoed van GGZ Delfland en Femke Touwslager van Touwslager projectadvies, al vele zorgprojecten afgerond. De projecten zijn heel verschillend, maar hebben één ding gemeen; ze zijn ingericht met lef en veel ruimte voor kleur.

Dekker. “We zijn sinds 2012 bijna onafgebroken bezig met slopen, bouwen en renoveren”. Een van deze gebouwen, of eigenlijk twee, zijn het behandelcentrum in Schiedam en de naastgelegen kliniek De Toren. Zij kregen ongeveer tegelijkertijd een heel nieuw uiterlijk. Voor de vloeren werd gekozen voor Marmoleum van Forbo Flooring.

Marmoleum Striato Whitered Prairie.

Touwslager: “Forbo bevond zich altijd al op onze radar, maar door de Milieuthermometer Zorg werden deze vloeren nog aantrekkelijker.” De Milieuthermometer Zorg stimuleert en borgt een duurzame bedrijfsvoering, de panden in Schiedam voldoen aan het zilveren niveau. René Treffers is segment manager Healthcare bij Forbo Flooring. “Marmoleum is een 100% natuurlijk product en CO2 neutraal, daardoor past deze vloerensoort perfect in een groene footprint.” Daarnaast is Marmoleum volgens Treffers allang meer dan de bekende vloer met marmerprint. “Al wordt dit ook nog steeds veel gebruikt.” Dankzij de Topshield finish is er ook geen ingrijpend onderhoud meer nodig. “Droog schoonmaken is meestal genoeg.” Dekker: “Dat is ook duurzamer, omdat weinig schoonmaakmiddelen en water gebruikt worden.”

Marmoleum Cocoa White Chocolate in kliniek De Toren.

Forbo denkt mee

Treffers: “Ik herinner me nog als de dag van gisteren dat Femke Touwslager vroeg of we haar konden inspireren.” Touwslager vult aan: “We hadden voor dit project te maken met verschillende uitdagingen. Zo moest de verbouwing in twee fases gebeuren. De helft van de medewerkers zijn naar een tijdelijke huisvesting verhuisd. Daardoor moest al meubilair besteld worden voordat het interieurconcept klaar was. De accentkleuren in dit meubilair zijn blauw en oranje. Dat moesten we matchen met de gangzone.” Designer Michiel van Nieuwland werkt bij Forbo aan uiteenlopende projecten en dacht graag mee over hetgeen wat Dekker en Touwslager in gedachten hadden.

Marmoleum Striato in combinatie met Marmoleum Solid en Coral entreemat.

Horeca uitstraling door middel van stroken

Dekker: “We deelden losse flodders met hem, dingen waar we tegenaan liepen. Zo heeft het behandelcentrum ook een restaurant. De bedoeling was dat dit een echte horeca uitstraling kreeg. We wisten nog niet goed hoe we dit met Marmoleum konden
bereiken. Daarnaast waren er twee plekken, bij de balie en in de wachtruimte, waar een functionele inleg als afbakening moest komen. Van onze brei aan ideeën maakte Van Nieuwland een concreet voorstel voor de gangzone, dat wij grotendeels overnamen.” Treffers: “Het is echt een co-creatie geweest, uit twee creatieve breinen is iets moois voortgekomen.” Voor het restaurant werd gekozen voor marmoleum stroken in vier verschillende tinten. Zo ontstond het idee van een houten vloer, wat mede zorgde voor de horeca sfeer. In kliniek De Toren is onder meer Marmoleum Cocoa White Chocolate­ toegepast, dankzij de toevoeging van cacaoschillen als ingrediënt ontstaat in deze vloer een bijzondere oppervlaktestructuur.”

Marmoleum Modular in de kleuren North Sea Coast, Whitered Prairie en White Wash.

Kleur en durf als handtekening

De handtekening van Ellen/Femke is kleur en durf in materialen, zeggen de vrouwen lachend. Dekker: “We willen een warme en fijne plek van de zorggebouwen maken. Een uitstraling die helpt bij het beter worden en die de knoop in je maag vermindert. We kiezen hierbij voor een net even andere inrichting die je niet meteen zou verwachten binnen de GGZ en hebben lef om veel kleur en warme materialen toe te passen.” Dekker: “We horen regelmatig dat het personeel even moet wennen aan de kleurstelling die wij voorstellen, maar het erg mooi vindt.”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details