Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Meubilair voor een heel ziekenhuis

Meubilair voor een heel ziekenhuis

Maatwerk per ruimte

Bij een groot nieuw hoofdgebouw voor het Radboudumc, met zijn complexe ruimtelijke programma, hoort een omvangrijk plan voor het meubilair. En dan vooral een plan dat aansluit bij het architectonisch ontwerp van EGM en interieurontwerp van Suzanne Holtz, met de groenthema’s en seizoenkleuren die per verdieping zijn doorgevoerd. “Het gaat inderdaad om duizenden meubels en interieuronderdelen. Met dit inrichtingsprogramma zijn we anderhalf jaar in de weer geweest”, vertelt Nelleke Lagerwerf, interieurarchitect voor Gispen.  

Kantoorkamers, verpleegkamers, spreek- en onderzoekkamers, lounges en bibliotheek: voor vrijwel alle ruimtes in het nieuwe hoofdgebouw van het Radboudumc heeft Gispen het meubilair verzorgd. “Dat was een complexe opgave, maar wij hebben ervaring met het inrichten van grote ziekenhuizen en zorginstellingen. Daardoor kun je goed communiceren met zorgprofessionals over hun behoeften als het gaat om meubilair. En met EGM, designmanager Iris Hobo en het projectbureau is het ook goed schakelen. Ergonomisch en Arbotechnisch gaat het in een ziekenhuis om best wel specifieke kennis en die hebben we in huis. Bovendien: ontwerpen is onze expertise.”

Sferen

Lagerwerf en het team van Gispen hadden een mooie onderlegger als uitgangspunt voor de productselectie. “Het gebouw is ontworpen met sferen die onderin beginnen met waterplanten en op de bovenste verdiepingen eindigen met het bladerdak. Op de verdiepingen konden we aanhaken op de vier seizoenen die zijn vertaald naar blauwe, groene, lila en oranje tinten voor respectievelijk de winter, lente, zomer en herfst. Dat zie je terug in de muurverf, de tapijten en dus ook in onze meubelen. Meestal sluit je aan op zo’n plaatselijke kleur en sfeer met een look en feel die daarbij past. Dat kan met kleur, maar ook in materialisatie. Op een aantal plekken hebben we gekozen voor meubilair in basiskleuren dat overal kan staan. Zo hebben we voor de kantoren werkplekken gemaakt met houten bureaus, witte kasten en plantenbakken en komen ook in diverse lounges witte meubelen terug. Belangrijk is dat het eindresultaat klopt, dat het toont als één gebouw waarvan je niet kunt zien dat er door meerdere partijen aan is gewerkt.”

Ruimteboek

Niet alleen past het meubilair naadloos in het architectonische geheel van het nieuwe hoofdgebouw, Arbotechnisch en ergonomisch moet het ook allemaal kloppen. Lagerwerf: “Op basis van de tekeningen van EGM en de wensen van alle gebruikers hebben wij alle meubels gecodeerd ingetekend. Onze grote ervaring in de zorg komt daarbij natuurlijk goed van pas. Dan ben je al bezig met maatvoering, wel of niet een armleuning, de hoogte van een rugleuning en andere Arbotechnische en ergonomische variabelen. Vervolgens kiezen we de kleuren en materialen voor de juiste look en feel. Dat doen we per ruimte. Van al deze informatie maken we een ruimteboek waar heel makkelijk overzichten uit te halen zijn en waarmee we een goede systematische controle kunnen doen voor een eindakkoord. Voor de gebruiker is dit tevens een praktisch document om de hele inventaris bij te houden.”

De eerste reacties zijn zeer positief, weet Lagerwerf een paar maanden na de officiële opening te vertellen. “Ik denk dat we er samen met EGM, Suzanne Holtz, Iris Hobo en het projectbureau in zijn geslaagd om het interieur als eenheid te vormen, met de juiste beleving en passend bij de wensen van de patiënten en medewerkers.”      

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details