01:49
05-11-2018

Minicool: hoogwaardige koelkast voor moedermelk

Na het kolven vraagt moedermelk om een hoogwaardig bewaartraject. Op dat vlak is de wetgeving onlangs aangescherpt. Voor de Dometic Group aanleiding om de expertise in te zetten. Het bedrijf presenteert de Minicool voor moedermelkkoeling.

Dometic Group in Etten-Leur heeft een primeur. Het is het eerste bedrijf dat een koelkast heeft ontwikkeld voor de opslag van moedermelk. Eén die voldoet aan alle gestelde eisen. Met de benaming ‘ijskastje’ wordt die ontwikkeling dan ook tekort gedaan. Martin Groeneveld, Accountmanager Pharma & Healthcare bij Dometic, geeft aan dat moedermelk tussen de 1 en 4˚C moet worden bewaard. “Dat was voorheen tussen de 2 en 8˚C. Uit onderzoek is gebleken dat die range moest worden aangescherpt. Tussen 1 en 4˚C is optimaal.” 

Handzaam
Dometic Group ging aan de slag met als resultaat de Minicool; een handzame kast met een omvang van 580x422x450 millimeter en een inhoud van 29 liter. Belangrijk daarbij is, volgens Groeneveld, de indeling die misgrijpen naar de verkeerde flesjes tot een minimum beperkt. Hij wijst daarbij op de doorzichtige voorkant van het binnenwerk waardoor meteen zichtbaar is welke producten voorhanden zijn. Bovendien zijn er extra deurtjes om er voor te zorgen dat de kou er niet meteen uitvalt.” 

Akoestisch alarm
“We hebben ook gedacht aan een aangenaam geluidsniveau, een visueel en akoestisch alarm, een vaste instelling van 2,8 graden en energielabel A+.” Uiteraard kan de kast op slot en heeft het een ingebouwde accu zodat bij stroomuitval de regelfuncties (lees: koeling) nog 12 uur doorgaan. Een interne ventilator in de compressorkoelkast zorgt voor de juiste luchtstroom. Groeneveld geeft aan dat Dometic Group veel ervaring heeft met koelkasten. “Aan de ontwikkeling van de Minicool is twee jaar gewerkt. Heel complex. Vooral door de beperkte koelingsrange. De moedermelk mag het vriespunt absoluut niet benaderen.”

Dometic Group

Uitgebreide tests
Uitgebreide tests in twee universitaire ziekenhuizen leerden al snel dat een kroon kon worden gezet op het project. De afmeting van de kast maakt dat ze gemakkelijk op de kamer van de baby kan worden geplaatst. “Elke baby op de neonatologie kan daarmee de beschikking krijgen over een eigen koelkast”, schetst Groeneveld het ideale plaatje. Inmiddels hebben al verschillende ziekenhuizen voor die oplossing met de Minicool gekozen. Ook heeft de speciale koelkast kraamhotels bereikt. Groeneveld voegt eraan toe dat het product het A+-label heeft, waardoor het ook is gekenmerkt als ‘duurzaam’.

Kennis
In de techniek van de Minicool schuilt veel koeltechnische kennis van Dometic. Het bedrijf ontwikkelt al vanaf 1922 koeltechniek. In 2001 stootte het Elektrolux af, een merk dat toen vaak in één adem met koelkasten werd genoemd. Momenteel is Dometic met een brede range koeltechniek actief in de gezondheidszorg maar ook in de maritieme en leisurewereld. Het bedrijf richt zich met koelapparatuur op onder meer schepen en hotels. Groeneveld schakelt nog even terug naar de Minicool. “Zo fluisterstil als de airco op een hotelkamer is, zo stil is ook de Minicool.” De Pharma & Healthcare van Dometic levert ook compacte medicijnkasten voor de meest uiteenlopende toepassingen, van ziekenhuisafdelingen tot huisartsenposten. Ook op het vlak van medicijnkasten heeft Dometic een toonaangevende marktpositie. Dometic produceert zelf, is van huis uit een Zweeds bedrijf en in de Nederlandse vestiging werken 48 en in de Belgische (Geluwe) 25 mensen.    


Dometic Benelux B.V.
Ecustraat 3
4879 NP Etten-Leur

Postbus 485
4870 AL Etten-Leur

T. 076 50 29010
sales@dometic.com
www.dometic.com

Tekst: Willem de Volder   Beeld: Dometic

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom bouw in de zorg.

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Bouwen aan de Zorg partners

Ann CeuppensDräger