Met recht overheerst trots bij Máxima Medisch Centrum (MMC) in Veldhoven. Dat heeft niet alleen betrekking op het gloednieuwe uiterlijk van de operatiekamers en de (kinder)dagbehandeling. De OK-nieuwbouw omvat immers hoogwaardige apparatuur waarmee technisch grote stappen voorwaarts worden gezet.
“De operatiekamers (50 m²) zijn bijna anderhalf keer groter dan de kamers die we hadden. Bovendien hebben we nu acht kamers, één meer dan voorheen.” Wil Speetjens (Manager OK en Dagbehandeling) belicht de groei en gaat samen met Joleen Blok (Hoofd Zorggroep OK en Dagbehandeling) in op de nieuwbouw van 8000 m² (waarvan circa 4000 m² voor de OK) en op de hightechontwikkelingen in MMC.
Toekomstgericht
Vanzelfsprekend is huisvesting belangrijk en overheersen in en rondom de OK’s en de dagbehandeling rust, ruimte en daglicht. Aspecten waaraan de verantwoordelijken van MMC veel waarde hechten en de patiënten garen bij spinnen. Maar het gesprek met Speetjens en Blok komt al snel op de inrichting van de ruimten. “Toekomstgericht”, zegt Blok verwijzend naar de hybride OK. “Daar zetten we de nieuwste, complexe operatietechnieken in. Een forse investering die uitmondt in snelheid van handelen en betere zorg met als grootste winnaar de patiënt.” Minimale invasieve chirurgie, een zo klein mogelijke snede, wordt als voorbeeld genoemd. Waar beiden het meest naar uitkijken, is de inzet van robottechniek. Een dag na het gesprek dient de eerste patiënt zich aan. “Nou ja, spannend. Er is heel wat training en voorbereiding aan het startmoment vooraf gegaan”, zegt Blok. “Noem het liever bijzonder.”
Cockpit
De bewegingen van de chirurg (die zit in een soort cockpit) worden door de robot op de patiënt vertaald. Speetjens weet inmiddels dat de robot de kleinste trillingen compenseert waardoor de ingreep nog nauwkeuriger dan met de handen wordt uitgevoerd. Om een voorbeeld te geven: een draad door het oog van een naald doorvoeren is in combinatie met de apparatuur een eitje.
Hybride OK
MMC heeft voor de apparatuur op de hybride OK gekozen voor Siemens en de robot komt van een in medische kringen nog relatief onbekende firma: TransEnterix. “Het is de tweede firma in de wereld die dit soort techniek aanbiedt. We hebben daarmee de eerste opstelling van het bedrijf in ons land.” Dat MMC voor die firma kiest en dat er vanuit het Amerikaanse bedrijf enthousiasme is, laat zich volgens Speetjens en Blok eenvoudig verklaren. “We zitten hier in een hightechomgeving (ASML is de buurman; red.); we werken samen met de Technische Universiteit Eindhoven en zijn gevestigd nabij een vliegveld.” Wat wellicht even doorslaggevend is, is dat MMC als ambitieus en innovatief bekend staat. Ook de aanwezige chirurgische kwaliteiten op MMC zijn door de Amerikanen meegewogen bij de keuze.
MMC zet de nieuwste, complexe operatietechnieken in.
Intuïtief
Blok schakelt nog even terug naar de techniek: “De specialist komt niet aan de patiënt en de robot geeft zelfs ‘force feedback’, zodat hij ingrijpt naar gelang de sterkte van het weefsel.” Ook bijzonder is dat de robot acteert naar de ogen van de specialist. “Heel intuïtief”, zegt Speetjens, die er aan toevoegt dat de teams al goed thuis zijn in de techniek. Ook menselijke beperkingen worden er door geëlimineerd. Waar de pols van de chirurg ‘stopt’ kan de robot tijdens een handeling nog een fractie doordraaien. Het nieuwe 3D-systeem waarmee bij kijkoperaties diepte kan worden ingeschat, is eveneens een innovatie in MMC. Nieuw op de OK’s is ook een beeldrouterings- en opslagsysteem. “Tijdens een OK zijn daarmee alle benodigde beelden in alle standen à la minute beschikbaar.”
Kinderen kunnen direct doorlopen voor hun ingreep.
Kindvriendelijk ziekenhuis
Over de techniek en de daaraan gekoppelde processen is het enthousiasme groot, maar er zijn meer vernieuwingen in MMC. Neem de verschuifbare wand op de (kinder)dagbehandeling. Het stelt de planning in staat het aantal bedden voor volwassenen en kinderen aan te passen aan de patiëntenpopulatie op de dag. “Daarmee voorkomen we dat kinderen in contact komen met volwassen patiënten. We zijn niet voor niets een kindvriendelijk ziekenhuis.” Ook de wachttijden zijn een punt van aandacht. Kinderen hoeven niet op een OK te wachten, ze kunnen direct doorlopen voor hun behandeling/ingreep. Blok geeft aan dat alle nieuwe en lopende processen goed met elkaar matchen omdat er in de voorbereiding veel multidisciplinair overleg is geweest. “Met de nieuwbouw maken we op alle fronten een kwaliteitsslag.” Wat nog aandacht verdient, weten Blok en Speetjens: “de entree”, zeggen ze zowat in koor. Wat gebleven is, weten ze ook. “De Brabantse component in combinatie met aandacht voor de mens.” Het vormt bij MMC een geslaagde match met alle hoogwaardige innovaties.
Tekst | Willem de Volder Beeld | Willem de Volder en MMC
Uitgelichte afbeelding: Wil Speetjens (Manager OK en Dagbehandeling) en links Joleen Blok (Hoofd Zorggroep OK en Dagbehandeling) in een van de hightech OK’s.