Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Moderne, ruime ambulancepost voor Amsterdam UMC: Een enorme stap voorwaarts
De gevel is naar boven toe bekleed met metalen panelen die door verschillende profielen subtiel ritme geven aan de gevel.

Moderne, ruime ambulancepost voor Amsterdam UMC: Een enorme stap voorwaarts

Amsterdam UMC, locatie AMC realiseert een ambulancepost die onderdak zal bieden aan 20 ambulances voor Ambulance Amsterdam. Een gebouw dat tegelijkertijd een comfortabele werkplek moet bieden aan de zorgleners die 365 dagen per jaar, 24 uur per dag klaar staan om ambulancezorg te verlenen. Daarvoor hebben AMC en Ambulance Amsterdam in 2019 een intentieovereenkomst ondertekend.

In de ruime keuken kunnen medewerkers hun ontbijt, lunch of avondmaaltijd klaarmaken.

Mooie kans

De aangewezen locatie is een smalle strook aan de zuidwestkant van het ziekenhuis, gelegen aan de hoofdontsluiting van het ziekenhuis, de ­Meijbergdreef. Het oogt er nog een beetje rommelig en ongestructureerd, mede door de aanwezigheid van de grote, amorfe energiecentrale waar de ambulancepost vrijwel tegenaan komt te staan. Toch ontstaat daardoor een mooie kans om het gebouw méér te laten zijn dan een uiterst efficiënte ambulancepost: het vormt een nieuw front vóór de centrale en verrijkt de ­Meijbergdreef met een nieuw aangezicht.  

Één ononderbroken ruimte

De langwerpige ambulancepost met twee bouwlagen is door een smalle strook gescheiden van de energiecentrale. Deze strook fungeert als servicestrook voor onderhoud aan de energiecentrale en de bevoorrading van de ambulancepost. De begane grond biedt in één ononderbroken ruimte plek voor 20 ambulances, inclusief een wasplaats. Daarnaast vind je op de begane grond de facilitaire ruimtes, een fietsenstalling en natuurlijk de trappen naar de bovenverdieping.  

De gereconstrueerde bomenrij langs de Meijbergdreef zorgt straks voor natuurlijke extra zonwering en verhoogt de natuurwaarde van het terrein.

Primaire proces leidend

Het gebouw is een uiterst professionele werkomgeving waar het primaire proces – noodhulp verlenen – op geen enkele manier wordt gehinderd door personeelsbewegingen en logistieke stromen. Alle stromen zijn uit elkaar gehaald. Het ambulancepersoneel komt via de hoofdentree binnen, kleedt zich boven meteen om in de riante lockerrooms en gaat via de centrale trap weer naar beneden om hun voertuig te prepareren. Hierdoor kunnen zij bij een noodgeval direct uitrijden. Het kantoorpersoneel gaat bij aankomst ook meteen naar boven, waar de ondersteunende werkplekken zijn. 

Ontspanning verzekerd

Ambulancepersoneel doet veeleisend werk en maakt heftige taferelen mee. Daarom biedt het gebouw op de bovenverdieping ook volop ruimte om elkaar te ontmoeten, te ontspannen en bij te komen. In een prettige, gezamenlijke woonkamer of, wanneer ze de behoefte hebben om even alleen te zijn, in aparte zitjes. In de ruime keuken kunnen medewerkers hun ontbijt, lunch of avondmaaltijd klaarmaken. Erg prettig is de buitenruimte, waar men kan genieten van de buitenlucht met zicht op het groen van de bomen. 

De begane grond biedt in één ononderbroken ruimte plek voor 20 ambulances, inclusief een wasplaats.

Robuuste duurzaamheid

De hoge, stevige plint van de naastliggende energiecentrale is doorgetrokken naar het ambulancegebouw, dat zo een robuuste uitstraling krijgt. De gevel is naar boven toe bekleed met metalen panelen die door verschillende profielen subtiel ritme geven aan de gevel. Er loopt een dubbele horizontale lamel langs de zuidwest georiënteerde voorzijde, die opwarming in de zomer tegengaat en zo de koellast vermindert. De gereconstrueerde bomenrij langs de Meijbergdreef zorgt straks voor natuurlijke extra zonwering en verhoogt de natuurwaarde van het terrein. Door het dak ook nog eens te voorzien van zonnepanelen krijgt het gebouw een BENG-energielabel. Bovendien wordt maximaal gebruik gemaakt van hergebruikte en demontabele constructiematerialen, wat de duurzaamheid verder vergroot.     

Feiten en cijfers
  • Locatie Amsterdam, locatie AMC
  • Programma Ambulancepost
  • Opdrachtgever Amsterdam UMC
  • Gebruiker Ambulance Amsterdam
  • Ontwerpteam Wiegerinck, Galjema, ZRi, Archimedes
  • Oppervlakte 1.390 m² BVO
  • Periode 2020 – 2023

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details