Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Modulair gebouwd Moeder- en Kindcentrum HMC wordt van alle gemakken voorzien
Tijdelijk kantoorgebouw van bouwconsortium Levvel in Den Oever.

Modulair gebouwd Moeder- en Kindcentrum HMC wordt van alle gemakken voorzien

De specialist in modulaire unitbouw realiseerde al vele tijdelijke en semi-permanente huisvestingsoplossingen voor onder meer het Erasmus MC, Haga Ziekenhuis en de Antes Groep. Voor Haaglanden Medisch Centrum locatie Westeinde bouwen ze, op een 7,5 meter hoge staalconstructie, het nieuwe Moeder-en Kindcentrum. 

Met ruim 30 jaar ervaring in het bouwen van tijdelijke huisvestingsoplossingen in de zorg heeft hij ‘alles wel meegemaakt’, maar dit is toch wel wat bijzonders vindt senior projectmanager Wim van der Ven van Wagenbouw, het dochterbedrijf van Dutch Cabin Group dat het Moeder- en Kindcentrum realiseert. “Zo’n groot modulair complex op  7,5 meter hoogte bouwen met een staalconstructie is voor ons geen alledaags werk. Het plaatsen van de units vereist tot op de millimeter nauwkeurig werken, een mooie uitdaging!” 

Ondertekening van het contract voor de bouw van het Moeder- en Kindcentrum door Jorg Schilder (algemeen directeur Dutch Cabin Group) en Ingrid Wolf (voorzitter Raad van Bestuur HMC).

Luchtbrug

Het Moeder- en Kindcentrum krijgt een totaal vloeroppervlak van 4.800 m2, verdeeld over twee verdiepingen. Het wordt via een luchtbrug aangesloten op de tweede en derde verdieping van het huidige HMC Westeinde, zodat bij eventuele acute zorgverlening geen tijd verloren gaat. Het complex omvat onder meer veertien verloskamers, waarvan zes met een verlosbad, 38 kraam-neonatologiekamers, kamers voor tweelingen en zestien kleurrijke kinderkamers. Veel aandacht gaat uit naar de inrichting en afwerking. “Het wordt een plaatje,” aldus Van der Ven. 

Bouwen op hoogte

Ruim anderhalf jaar werd door het bouwteam gestoeid over de invulling van het plan. Van der Ven: “Het is een complexe situatie qua bouw: het gebouw komt deels boven de parkeergarage van een naastliggend pand waarop niet gefundeerd mag worden, boven de inrit van deze parkeergarage en boven de ambulancehal, en moet op de juiste hoogte aansluiten op het bestaande ziekenhuis. Na het finetunen van de voorlopige ontwerpen, is uiteindelijk een definitief ontwerp gemaakt.”

DS-units

In totaal 270 units vormen samen het gebouw. De units hebben een standaardafmeting van 6 bij 3 meter en een op maat gemaakte hoogte van 3,9 meter. De productie van deze DS-units (Direct Systeem) vindt plaats in de eigen fabrieken in Coevorden en Klundert. Dit systeem heeft als voordelen dat de uitstraling volledig naar wens van de klant kan worden gemaakt, de units onbeperkt koppelbaar en schakelbaar zijn, stapelbaar tot drie etages en standaard voorzien zijn van een betonnen vloer. De bouwtijd is kort, voor dit Moeder- en Kindcentrum bedraagt deze circa elf maanden van start fundatie tot oplevering.

Tijdelijke huisvesting voor de Koninklijke Marine in Den Helder .

Fasering

Momenteel wordt hard gewerkt aan het afronden van het funderings- en grondwerk. Rond de jaarwisseling begint het plaatsen van de staalconstructie. Vanwege de complexe bouwsituatie kan dat niet in één keer. “Dan bouwen we onszelf vast, omdat er aan drie kanten gebouwen staan,” legt senior projectleider Berry van Leeuwen uit. “We plaatsen daarom eerst de helft van de staalconstructie. Daarop zetten we twee lagen units. Daarna volgt het resterende deel van de staalconstructie, waarna we ook daarop de units plaatsen. Gelijktijdig beginnen we in het eerste deel met de afbouw. De afbouw, inclusief het plaatsen van de installaties, vast meubilair en allerlei andere medische apparatuur, loopt door tot de verwachte oplevering in de zomer van 2021.

Binnenstedelijk project

Niet alleen is het project bouwkundig uitdagend, ook logistiek zitten er de nodige haken en ogen aan. Van Leeuwen: “We bouwen in een binnenstedelijke omgeving, wat de aanvoer van de units en materialen bemoeilijkt. Om het aantal transportbewegingen te beperken, laten we zoveel mogelijk materialen naar onze fabriek in Coevorden komen. Daar worden ze in de units geladen en gaan ze op de bouw meteen mee naar boven.” Ook hij vindt het een speciaal project. “We hebben al veel mooie zorg-, school- en kantoorgebouwen geplaatst. Met de expertise die wij in huis hebben weten we dus ook hier wel raad mee!”  

(Medio 2021 komen wij bij u terug met o.a. foto’s van dit bijzondere project.)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details