Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Modulaire Flex OK eenvoudig aan te passen

Modulaire Flex OK eenvoudig aan te passen

Interflow anticipeert op de snel veranderende werkprocessen en techniek op de hotfloor met de Flex OK. Een modulair bouwsysteem voor operatiekamers, dat momenteel wordt toegepast bij het Zaans Medisch Centrum. De totaaloplossing is samen met ruim twintig co-makers ontwikkeld en combineert flexibiliteit met functionaliteit. Het is een complete OK-oplossing, waarin naast techniek en medische inventaris ook aspecten als efficiëntie, duurzaamheid en beleving zijn meegenomen. Het realisatieproces neemt, ten opzichte van een traditioneel bouwproces, gemiddeld 25% minder tijd in beslag.

“Operatiekamers worden tijdens de exploitatieperiode van vijfentwintig tot dertig jaar verschillende malen aangepast”, zegt projectontwikkelaar Erik Burgmeijer namens Interflow. “Vanwege de snelheid waarmee nieuwe technieken op de  OK komen, zullen aanpassingen vaker voorkomen. Het Flex OK-concept van Interflow anticipeert hierop. De luchtbehandeling van de Flex OK kan in slechts 50 centimeter hoogte boven het systeemplafond ingebouwd worden. Een product dat praktisch bij alle bestaande renovatie- en nieuwbouwvraagstukken toegepast kan worden.”

6_1

Flexibel en hygiënisch
De Flex OK bevat drie unieke elementen: het wand- en plafondsysteem en de luchtbehandeling. Burgmeijer zegt: “Het wandsysteem maakt het mogelijk om in de toekomst gewenste aanpassingen in de fabriek voor te bereiden. Elementen zijn eenvoudig te (de)monteren. De luchtdichte laag blijft intact. Een wandelement kan, buiten de operationele OK-tijden, in ongeveer twee uur vervangen worden. Het plafondsysteem is ook eenvoudig aan te passen, evenals filtermodules, verlichting, en stralings- en servicepanelen.”

Over de luchtbehandeling zegt Burgmeijer: “De meeste zwevende deeltjes in de OK bevinden zich direct boven de vloer. In de Flex OK wordt de lucht niet afgezogen in de onderhoeken van de OK, maar over twee tegenover elkaar liggende zijden, in de plint. Dit bevordert de laminaire, verticale luchtstroming richting operatieblad, waardoor het plenum kleiner uitgevoerd kan worden. Tweederde van de lucht wordt bovendien gerecirculeerd, waarmee energie wordt bespaard. Dit gebeurt direct boven het systeemplafond, wat vierkante meters scheelt in de techniekruimte.”

Ondersteuning van primaire processen
“De Flex OK is in samenwerking met co-makers ontwikkeld”, zegt Burgmeijer. “Een voorbeeld hiervan is de productontwikkeling van een intelligent deursysteem met Metaflex, Bender en Studio Wit, waarbij een sterke koppeling is gemaakt met het veiligheidsmanagementsysteem. De OK-deur geeft door middel van verlichting en monitoring aan de buitenzijde aan wanneer de OK betreden mag worden. De deur kan worden gekoppeld aan het EPD, wat de status van de patiënt weergeeft. Op deze manier ondersteunt de techniek van de OK de primaire processen. Een andere innovatie is de toepassing van variaties in licht. Hierbij kijken we welke kleur past bij een bepaalde fase tijdens het operatieproces. Zo is bijvoorbeeld gebleken dat groen licht het meest geschikt is bij onder andere endoscopische verrichtingen, omdat de arts hierbij op een beeldscherm kijkt. Hiernaast speelt licht ook een rol bij het stressniveau van de patiënt, die in de regel steeds vaker lokaal verdoofd is en de operatie bewust meemaakt.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details