Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Modulebouw voor tijdelijke SEH en uitbreiding poli
De tijdelijke Spoedeisende Hulp naast het LUMC-hoofdgebouw.

Modulebouw voor tijdelijke SEH en uitbreiding poli

Ziekenhuizen met verbouwingsplannen en tijdelijk of langduriger ruimtegebrek gebruiken steeds vaker het instrument van tijdelijke of semipermanente huisvesting. Daarmee creëren de zorginstellingen niet alleen (snel) de broodnodige vierkante meters, de kwaliteit is tegenwoordig ook van een zeer hoog niveau.

Zo heeft Directbouw, onderdeel van Dutch Cabin Group, recentelijk in Hilversum een tijdelijk onderkomen gebouwd voor het dialysecentrum Tergooi in Hilversum, het Haagse HMC voorzien van een Moeder- en Kindcentrum en verspreid over het land ambulanceposten neergezet. In Leiden heeft de specialist in modulair bouwen dit jaar tijdelijke huisvesting gerealiseerd voor de Spoedeisende Hulp en de uitbreiding verzorgd voor het poligebouw Heelkunde, de Orthopedie en de Gipskamers, beide ten behoeve van het LUMC.

Binnenafwerking en inrichting geheel volgens de wensen en eisen van het LUMC.

Op locatie

Voor Gert Plas, directeur van Directbouw, is modulair bouwen voor zorg­instellingen nog wel een aparte tak van sport. “Voor de meeste andere sectoren zoals onderwijs en kantoren zijn de modules die we inzetten tot wel negentig procent afgebouwd voor ze op transport gaan. Bij de poli en de SEH van het LUMC moesten we alle wanden aan één kant openlaten, zodat iedereen die iets moest aanbrengen in de wanden – en dat konden veel partijen zijn – de binnenkant kon controleren en na goedkeuring kon aftekenen. Pas dan ging de wand dicht. Bij dit soort projecten hebben wij nog relatief veel werk op locatie. Dat betekent vooral veel overleg en samenwerken met installateur Unica, omdat zij de installaties voor gebouw en medische voorzieningen in onze modules moest verwerken. Door een goede voorbereiding verliep dat overigens prima.”

SEH en poli

Directbouw heeft op het terrein twee gebouwen neergezet. Enerzijds gaat het om een afdeling Spoedeisende Hulp aan de stationskant, met twee bouwlagen die naar verwachting tweeënhalf jaar dienst zal doen (tot de renovatie klaar is). Deze tijdelijke SEH is met een directe gelijkvloerse gang verbonden met het ziekenhuis. Het compacte bouwwerk van 21 bij 21 meter huisvest op de begane grond een CVA-ruimte (herseninfarct, hersenbloeding), een radiologiesectie met röntgen en CT-scan, een echokamer en twee familiekamers. Op de verdieping zijn kantoren, een koffiekamer en een vergaderzaal ingericht. Tegen de SEH is een overdekte standplaats voor een ambulance aangebouwd. Even verderop is de éénlaagse poli gerealiseerd voor Heelkunde, Orthopedie en Gipskamers, die wat langer in gebruik zal blijven. De poli telt 25 spreekkamers, vier gipskamers, een aantal grotere behandelkamers, een sectie radiologie en een personeelsgedeelte (kantoren, kantine, kleedruimte etc.). De installatietechniek is grotendeels ondergebracht in een aparte aanbouw.

De SEH in vol bedrijf.

Bouwkundig

Vanwege het naastgelegen spoor en de grote hoeveelheid kabels en leidingen in de grond zijn beide gebouwen niet onderheid. De poli rust op grote fundatieplaten, voor de SEH is een 25 centimeter dikke betonnen plaat gestort. Daarop heeft Directbouw de modules geplaatst, de meeste met een grondvlak van 3 x 6 meter en een beperkt aantal van 3 x 9 meter. “Wij werken met hoogwaardige systemen die volledig voldoen aan alle klanteisen”, vervolgt Plas. “De uitstekend geïsoleerde modules zijn opgebouwd uit stalen frames en betonvloeren met SAB sandwichpanelen in de gevels en 15 centimeter dikke sandwichpanelen voor de daken. De binnenruimtes zijn afgewerkt met systeemplafonds en kant-en-klare Agnes wandplaten met watervast afneembare decorfolie.” 

Brand en straling

“Naast de inbouw van de vele technische voorzieningen in wanden en plafonds, hadden we hier ook te maken met drie brandcompartimenten in de poli, de straling producerende apparatuur van beide radiologiesecties en zware installaties”, aldus Plas. “Voor de brandcompartimentering was 30 minuten gevraagd, maar we hebben dit met 12,5 mm gips aan weerszijden tot 60 minuten opgerekt om gelijk een aanzienlijk geluidswerend effect te krijgen. Voor de stralingswering zijn de betreffende ruimtes volgens alle strenge voorschriften voorzien van gipswanden met 2 tot 2,5 mm lood. Deze ruimtes zijn uiteraard allemaal getest op stralingslekken. Zware medische apparatuur is, waar nodig, via draadeinden afgehangen aan het constructieve dak. De WTW-installaties zijn op stalen frames geplaatst die weer op kolommen rusten. Verder zijn de units afgewerkt naar de inrichtingsspecificaties en kleurenschema’s van de klant.”

“Al met al is het een mooi werk waarmee het LUMC weer even vooruit kan”, besluit Plas. “Wat je bij dit soort projecten wel merkt, is het belang van samenwerken met partijen die gespecialiseerd zijn in ziekenhuizen. Je komt daarmee gewoon tot het beste resultaat voor de eindgebruiker.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details