Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Multifunctioneel centrumgebouw ’s Heeren Loo Noordwijk
‘We vervangen 12.000 m² versnipperde, niet duurzame huisvesting in een praktisch, energiezuinig en onderhoudsarm gebouw’

Multifunctioneel centrumgebouw ’s Heeren Loo Noordwijk

Het nieuwe gebouw van ’s Heeren Loo in Noordwijk lijkt in niets op de vele bakstenen gebouwen die op het omvangrijke woonzorgpark zijn aan te treffen. Des te meer maken de golvende houten gevels dat het grote complex prachtig past in het duinlandschap. En multifunctioneel is het zeker: het bouwwerk van 7.000 m² bevat onder meer een therapiebad, een complete sporthal, een grote polikliniek, een restaurant, een Spar-supermarkt en, op de verdieping, kantoren en vergaderplekken voor de medewerkers. Al deze functies waren tot voor kort verspreid over diverse panden op het park en zijn nu gebundeld in een compact, multifunctioneel gebouw met de naam Plein 6.

’s Heeren Loo is een zorgverlener die in bijna heel Nederland ondersteuning en huisvesting biedt aan meer dan 12.000 mensen met een verstandelijke of andere beperking. De dienstverlening wordt extramuraal en intramuraal verzorgd door 16.000 medewerkers. “Met meer dan 125 jaar aan kennis en ervaring uit de praktijk en de nieuwste inzichten uit wetenschappelijk onderzoek en innovaties helpt ’s Heeren Loo mensen verder.”

Het restaurant heeft een zitruimte langs de hele gevel. (Beeld: KBM)

Nieuwbouw

‘s Heeren Loo is ook een onderneming met een omzet van bijna € 900 miljoen (2019) en een eigen vastgoedafdeling die verantwoordelijk is voor het onderhoud van de vele gebouwen op alle locaties en voor nieuwbouwprojecten. Wat dat laatste betreft zijn Iwan Nieuwenhuijzen en Anna Hamstra, beiden Projectleider Vastgoed, de laatste jaren veel te vinden op de locatie Willem van den Bergh in Noordwijk. In november 2018 is hoofdaannemer KBM begonnen met de nieuwbouw, die 11 september jongstleden in gebruik is genomen. Iets verderop bouwt KBM 88 woningen voor jongeren en senioren.

Centrale plek

Met het nieuwe voorzieningengebouw is een belangrijke efficiencyslag gemaakt. Hamstra: “Hiermee vervangen we 12.000 m² versnipperde, niet duurzame huisvesting in een praktisch, energiezuinig en onderhoudsarm gebouw. Het ligt mooi centraal op een terrein dat lange tijd braak lag.” Aan de buitenkant van het centrumgebouw bepaalt duurzaam, thermisch gemodificeerd hout het beeld. “Samen met de aluminium kozijnen levert dit een betaalbare, onderhoudsvrije gevel op die goed past in de omgeving”, aldus Nieuwenhuijzen. “We hebben vooral geïnvesteerd in de binnenkant en dan is deze schil een prachtig resultaat.” 

De nieuwbouw is toegankelijk via twee hoofdingangen, één voor cliënten aan de kant van de woonverblijven en één voor medewerkers en bezoekers aan de andere zijde van het gebouw. De publieke hoofdentree leidt naar de centrale hal met vide waarin een grote groene stalen trap hangt. Daglicht kan hier overvloedig door de grote daklichten naar binnen vallen. Aan de zuidkant is de begane grond ingericht als volledig geoutilleerd restaurant met een fraaie zitruimte langs de hele gevel. Hamstra: “Net als de meeste ruimten is dit deel akoestisch afgewerkt en ingericht met verschillende meubels voor cliënten die wel en niet mobiel zijn.” 

Supermarkt en poliklinieken

De supermarkt is ook direct toegankelijk vanuit de hal. Net als veel andere voorzieningen is de Spar publiekstoegankelijk, dus ook voor buurtbewoners uit Noordwijk. De supermarkt met magazijn en koelruimte is tevens een werkplek voor cliënten. Aan de noordzijde van de begane grond bevindt zich een blok met poliklinische behandelkamers en therapiezalen. Hamstra: “Bij dit dorp hoort een volledig aanbod van medische zorg, toegespitst op mensen met een beperking. Voor onder meer medische zorg, tandarts, fysiotherapie, logopedie, psychologie, ergotherapie, orthopedie en podotherapie hebben we praktijkruimtes gemaakt. Deze zijn net als de wachtruimtes zoveel mogelijk ingericht op rust. Onze cliënten zijn vaak bang en dat moet je goed ondervangen. Met pictogrammen die ze herkennen, zijn ze vast een beetje voorbereid. Overigens hebben we met drie kleuren het gebouw leesbaarder gemaakt; cliënten kunnen zich daarmee beter oriënteren.”

Therapiebad.

Therapiebad

Aan de noordzijde liggen de sportvoorzieningen, het therapiebad en een grote snoezelzaal. Nieuwenhuijzen: “De gymzaal is volledig geëquipeerd met toestellen, twee klimwanden en een trampoline en wordt mede gebruikt voor psychomotorische therapie. De zaal is met een scheidingswand in tweeën te delen en is zeer geluiddempend uitgevoerd. Aansluitend ligt het zwembad met beweegbare bodem, jetstreams, een regendouche en een hellingbaan voor rolstoel of brancard. LED-lichtlijnen en een warm getinte afwerking zorgen voor een fijne sfeer. De achteringang en zwembadsectie zijn afzonderlijk met een elektronisch sluitsysteem toegankelijk. Dat maakte het elektronische toegangssysteem voor het hele gebouw nog complexer. Gemengd gebruik, alle verschillende functies en afdelingen goed programmeren, was een enorme puzzel.”

Werkplekken

Op de verdieping zijn werkplekken, overlegfaciliteiten en vergaderzalen te vinden. Hamstra: “Voor de kantoormedewerkers zijn tien flexzones gemaakt waar je aan zit- of stabureaus kunt werken. Indeelbare vergaderzalen en kleinere kantoren hebben glazen wanden. Rondom het atrium zijn zitjes gecreëerd voor overleg of om te werken. Even pauzeren kan bij één van de pantry’s. In totaal werken er 200 mensen in het centrumgebouw.”

Divers programma

Het centrumgebouw is in bouwteamverband ontwikkeld en uitgevoerd. Architect IAA en aannemer KBM zaten als eerste aan tafel bij ’s Heeren Loo, daarna volgden de adviseurs installatietechniek, constructies en zwembadtechniek. Willem van der Plas, directeur van KBM: “Wij hadden al contact met ’s Heeren Loo over 24 zorgwoningen in Monster toen dit project ter sprake kwam. Omdat het goed in ons profiel past, hebben wij ervoor gerekend en getekend en het vervolgens in bouwteam ontwikkeld en uitgevoerd. KBM is al tientallen jaren met vaste partners actief in zorgprojecten in de regio. Alleen zo’n divers programma kom je zelden tegen. Dan is het prettig als vanuit alle disciplines en alle partners in een BIM-model wordt gewerkt. Behalve de supermarkt, die de Spar met een eigen inrichter afwerkt, is het gebouw door KBM turnkey opgeleverd.”

Kwaliteit

“Ook het betonwerk doet KBM zelf”, vervolgt Van der Plas. “De basisconstructie bestaat uit een betonnen fundering, een betonnen bak voor het zwembad en een kelderbak voor de zwembadinstallaties. Daarboven is het gebouw opgetrokken met een staalconstructie, kanaalplaatvloeren rond een betonnen kern en gevels van aluminium kozijnen en geïsoleerde HSB-elementen met duurzame betimmering. De kwaliteit van de afwerking binnen is ook goed en mooi.” Nieuwenhuijzen, hierop aanhakend: “Maar dan zonder tierlantijnen en trendy kleuren. Door het neutraal, redelijk sober en onderhoudsarm te houden, kun je daar lang mee doen.” Ook op het gebied van duurzaamheid zijn de nodige maatregelen genomen: er liggen 600 zonnepanelen op het dak, het verwarmen en koelen van het gebouw gebeurt door middel van warmtepomp gekoppeld aan een WKO-bron en het hele pand is voorzien van LED-verlichting.

Van der Plas is zeer te spreken over de samenwerking in het bouwteam. “Het is bijzonder aangenaam werken als zowel de opdrachtgever, ontwerpers, adviseurs als andere bouwpartners kennis van zaken hebben en gemotiveerd zijn om iets moois neer te zetten. Ik denk dat we hier samen in betrekkelijk korte tijd een zeer multifunctioneel gebouw hebben gerealiseerd voor de cliënten en medewerkers, dat prachtig opgaat in het duinlandschap.” Daar sluiten de projectleiders van ’s Heeren Loo zich volmondig bij aan.

Feiten en cijfers

Opdrachtgever ’s Heeren Loo, Amersfoort
Gebruiker Willem van den Bergh, Noordwijk
Bouwdirectie ’s Heeren Loo, Amersfoort
Architect IAA Architecten, Amsterdam
Adviseur J. van Toorenburg, Rijswijk
Constructeur ABT Velp
Bouwfysisch adviseur Peutz, Zoetermeer
Aannemer KBM Groep B.V., Katwijk
Installaties Schulte & Lestraden, Lisse
Aluminium gevels Intal BV, Opmeer
Meubilair Zevenbergen BV, Barneveld

Geluidsdichte mobiele wanden in vergaderzalen

De twee grote vergaderzalen van het centrumgebouw zijn eenvoudig op te splitsen. Dat moet betrekkelijk snel kunnen en een ‘geluidsdicht’ resultaat opleveren. Daartoe zijn twee wandoplossingen van BREEDVELD mobiele wandsystemen toegepast.

De grootste vergaderzaal is opdeelbaar door een mobiele paneelwand P110 die uitgeklapt 8.60 meter breed is. Projectmanager John van Kerkhof: “Deze hoogwaardige paneelwand geeft een dermate goede geluidreductie (50 dB; red.) dat, als de wand dicht is, men ongestoord twee vergaderingen of presentaties naast elkaar kan voeren. De paneelwand heeft een verdekte kaderprofilering en witte afwerking, hetgeen resulteert in een mooie vlakke presentatiewand. Multifunctioneel en door de geruisloze wielstellen rollen de panelen soepel naar de zogeheten parkering als de gehele ruimte nodig is.”

In een tweede vergaderzaal is een vouwwand van het type FP600 met 46 dB geplaatst. Van Kerkhof: “Dit vouwwandtype is uniek doordat het enerzijds een vlakke vouwwand is die eenvoudig, als een accordeon, open en dicht gaat en anderzijds een wand die de ruimte opdeelt zodat je ongestoord aan beide zijden kunt vergaderen. Een uniek concept.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details