Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Natuur verrijkt interieur van Radboudumc
Natuurmotieven in de vloeren van een poliplein/wachtgebied (voorgrond) en het restaurant.

Natuur verrijkt interieur van Radboudumc

Oneindige variatie in vloerontwerpen

In het nieuwe hoofdgebouw van het Radboudumc staat de patiënt centraal. Maar er is ook een hoofdrol voor de natuur. Het door EGM ontworpen gebouw (zie Bouwen aan de Zorg editie 4) is afgewerkt en ingericht op basis van ontwerprichtlijnen die de verbondenheid met de omringende natuur uitbeelden. Dit is onder meer uitgewerkt in de vloeren, waarvoor talloos veel verschillende plant- en diermotieven zijn ontworpen. In de fabriek in Coevorden heeft Forbo de dessins in de vinylvloeren geprint. Forbo leverde tevens twee andere series projectvinyl voor het ziekenhuis.

Het interieur van het hoofdgebouw is ontworpen door Suzanne Holtz Studio en begeleid door het team van het Radboudumc. Iris Hobo, designmanager van het Radboudumc: “De ontwerprichtlijnen zijn gebaseerd op verbondenheid met de natuur, die een belangrijke rol speelt in de historie van het ziekenhuis en nog steeds de omgeving domineert.

De Nijmeegse natuur en de seizoenen zijn als metaforen gebruikt, de eerste verticaal uitgewerkt en de tweede horizontaal. Verticaal stijgt de metafoor op van de onderste lagen, die de onderwaterwereld uitbeelden, via onder meer riet, gras, struiken en een boomstam tot in het bladerdak voor de bovenste verdiepingen. Horizontaal zijn per verdieping met vier kleuren en materiaalgebruik sfeerverdelingen gemaakt aan de hand van de vier seizoenen. Het ontwerp van de vloeren is een combinatie van een grafische weergave van deze natuur, gecombineerd met de figuren uit oude glyptieken die ooit zijn ontworpen voor het Radboudumc. Een samenvoeging dus van oude en nieuwe elementen geprint in de Eternal vinylvloeren van Forbo.”

Haakse gangen dienen zich aan in de vloer.

Oriëntatie

De geprinte vloeren zijn vooral in de wachtruimtes, lounges en andere verblijfsruimten te vinden. “Het interieur is onderdeel van onze opzet om een stressvrij ziekenhuis te krijgen”, vervolgt Hobo. “De kleuren zijn in het centrale deel voller gemaakt en in de gangen lichter. Zo heb je een beter idee van waar je bent en als je in de gang staat en de volle kleur komt je tegemoet, verkort dat visueel de gang. Nog een slimme vormtruc is dat de kleur van de wand voor een stukje doorloopt in de vloer; hierdoor zie je op afstand beter waar de haakse gangen liggen. Het vergemakkelijkt de oriëntatie en het vinden van je weg.”

Eternal Digital print in een loungeruimte.

Oriëntatie en duidelijkheid waren ook voor de verpleegafdelingen leidraad in het vloerontwerp. “Hier is Eternal Wood Traditional Oak gelegd op de plekken waar de patiënt de hoofdgebruiker is. De vloerbedekking ligt als een loper in de gangen, bij de patiëntenbalies en onder de bedden in de verpleegkamers. Daarom heen ligt wit vinyl. De ‘houten’ vloeren zijn dus eigenlijk voor langzaam verkeer, de uni kleuren voor ‘snel’ verkeer.”

Heterogene vinylvloer

Bouwconsortium FourCare besloot de afwerking van deze vloeren te gunnen aan Forbo. René Treffers, Segment Manager Healthcare bij Forbo Flooring: “Voor het printgedeelte van deze mooie opdracht hebben we Eternal Digital print toegepast. Deze techniek stelt je in staat om je eigen unieke vloer te ontwerpen, in dezelfde hoge kwaliteit van onze Eternal heterogene vinyl vloerbedekking en om (nog) zuiverder en scherper te printen. Alle kleuren en zelfs de fijnste lijnen komen hiermee goed tot hun recht. Door de 0,7 mm dikke, zeer sterke beschermlaag voldoet ook deze vloer aan alle eisen die aan ziekenhuisvloeren worden gesteld. Ze is uitvoerig getest op inwerking van allerlei stoffen. Eternal Wood is ook een heterogene vinylvloer met dezelfde kwalitatieve eigenschappen.”

De meest intensief belaste vloeren zijn afgewerkt met Sphera Element Shell, een homogene vinylvloer. Hobo: “Die zijn door en door gekleurd en dan weet je zeker dat je slijtage niet gaat zien. Dit is vooral toegepast op het -1 niveau, zoals in de beddencentrale en de beddenwasserij.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details