Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Woonzorg & Verpleeghuizen

Niet Zorg met wonen, maar Wonen met zorg

exterieur-vooraanzicht
Het Laar biedt nu zorg vanuit drie met elkaar in verbinding staande gebouwen.

Tekst | Liliane Verwoolde

Beeld | Het Laar, Myriam Krol

8 maart 2023 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

Stijlvol, bruisend en verzorgd

In de sfeervolle entree klinken geanimeerde gesprekken. Bewoners trekken een boek uit het boekenrek, terwijl anderen op weg zijn naar Restaurant Chapeau! voor een kop koffie met wat lekkers. In Het Laar in Tilburg is het gelukt om in een woonzorgcentrum de sfeer te creëren van het ‘normale’ leven en daarbij te voldoen aan de nodige voorwaarden zoals royale doorgangen, comfortabel meubilair en beveiligde toegangen. Hoe creëert het bouwteam deze sfeer ook in het nieuwe gebouwdeel Laarstede?

Bewoners op weg naar de ontmoetingsruimte.

Woonzorgorganisatie Het Laar in Tilburg is er voor vitale ouderen en ouderen met een zorg- en ondersteuningsvraag. De organisatie doet er alles aan om deze bewoners een aangename ‘oude’ dag te bieden, ook als de zorgbehoefte toeneemt. Op dit moment gebeurt dit nog vanuit drie met elkaar in verbinding staande bouwdelen: Laarzicht, Laarhoven en Laarakker. In november 2022 is de eerste paal geslagen van het nieuwe Laarstede, bestemd voor bewoners met een 24-uurs toezicht- en zorgvraag.

Kernwaarden

Het bouwteam heeft er alles aan gedaan om de sfeer in het nieuwe Laarstede te laten aansluiten op de kernwaarden ‘Stijlvol, Bruisend en Verzorgd’. Om de juiste bouwkundige beslissingen te nemen, bezochten de leden meerdere andere woonzorglocaties. “Zo zijn we stap voor stap uitgekomen op 68 privé­appartementen met een gemiddelde oppervlakte van 49 m2”, vertelt Joris Truijen, sectormanager Wonen van Het Laar. “Elk met een eigen woonkamer met open keuken, slaapkamer, badkamer met toilet, berging en balkon of terras. Op elke bouwlaag is ruimte voor ontmoeting. Op de begane grond komt een sfeervol grand café. Bovendien wordt hier aangesloten op de reeds bestaande, fraaie parkachtige binnentuin. Ook bewoners die 24-uur toezicht en zorg nodig hebben, kunnen bij Het Laar ontspannen dwalen, ontmoeten en genieten.”

Alle appartementen worden voorzien van een woonkamer met open keuken, slaapkamer, badkamer met toilet, berging en balkon of terras.

Wonen met zorg

Lonneke de Haan, bestuurder van Het Laar, realiseert zich dat het met de sfeer in de bestaande gebouwen wel goed zit. Het ontstaan van Het Laar speelt hierin een belangrijke rol. “Het Laar heeft van oudsher een woonfunctie met aanvullende diensten binnen handbereik. Dat is altijd ons uitgangspunt geweest, ook toen we onze zorgverlening verder uitbreidden. We doen er alles aan om aangenaam ‘leven en wonen’ voorop te laten staan. Het Laar staat voor ‘Wonen’ voorzien van de nodige gemakken en comfort, waar nodig aangevuld met zorg.”

Grootschalig

Een bijkomend voordeel is de grootschaligheid van Het Laar. Met 165 huurappartementen, 80 appartementen voor bewoners met een vorm van dementie, 68 appartementen voor bewoners met een somatische zorgvraag en in het nieuwe Laarstede nog eens 68 appartementen voor bewoners met een zorgvraag op het cognitieve vlak, telt Het Laar straks ruim 400 bewoners. Deze grootschaligheid biedt mogelijkheden. “Voor workshops en uitstapjes zijn er altijd voldoende deelnemers te vinden”, weet De Haan. “Daarbij zijn alle gebouwen geschakeld en verbonden via een gemeenschappelijk binnenplein waar veel te doen en te beleven is. Dat lokt onderlinge contacten uit en nodigt uit om activiteiten samen op te pakken.”

Diversiteit

Ook de diversiteit van de bewoners is een pre. In Het Laar wonen ouderen die volledig zelfstandig kunnen wonen en ouderen met een hulpvraag. “Deze variatie maakt het voor de zorg uitdagend, maar ook intensief. Zoals landelijk noodzakelijk zien we ook binnen Het Laar een verschuiving naar complexere zorg. Het Laar heeft de ideale vorm om andere problemen, zoals eenzaamheid en behoefte aan structuur, vanuit de bewoners onderling aan te pakken, precies zoals dit landelijk in woonwijken de bedoeling is. Ik durf zelfs te stellen dat onderlinge sociale contacten en deelname aan activiteiten bewoners langer uit de intensieve zorg kunnen houden.” 

In de ontmoetingsruimte bevindt zich een gezamenlijke keuken.

Subtiel

Met deze mix aan factoren stond het voor het bouwteam vast dat de zorg in Laarstede subtiel geregeld moet worden, veelal met detectieapparatuur waardoor maximale privacy, bewegingsvrijheid en bescherming hand in hand gaan. De Haan: “De betreffende bewoners dragen hiervoor een polsbandje. We hoeven hier nooit een pleidooi voor te houden; het geeft hen een veilig gevoel.” Onderscheidend kleurgebruik, grote cijfers, informatieborden, planten, warme materialen en grote glaspartijen doen de rest. In het eerste kwartaal van 2024 worden de deuren van Laarstede officieel geopend en zal blijken of het bouwteam in zijn missie is geslaagd, namelijk dat Laarstede voor het volle pond aansluit op de sfeer in
de overige zorggebouwen, mét de hoge kwaliteit van zorg. 

Feiten en cijfers

Opdrachtgever

Het Laar, Tilburg

Constructeur

Adviesbureau Tielemans Bouwconstructies, Eindhoven

Architect

BiermanHenket architecten, Esch

Aannemer

Berghege Heerkens bouwgroep, Tilburg

Installatieadvies

Klictet Installatie Advies en Beheer, Oisterwijk

Bouwmanagement

Buster Bouwcontrol, Tilburg

Bouwperiode

november 2022 – februari 2024

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Patty Ros

Projectmanager

Uitvoerige beleids- en projectredactie binnen de bouw en inrichting en alle andere denkbare aspecten komen iedere twee maanden aan de orde. Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details